Rakstu ar labām ziņām visiem 3. pensiju līmeņa dalībniekiem. Esam izcīnījuši pārmaiņas, kas beidzot ļaus 3. pensiju līmeņa dalībniekiem ērti mainīt izvēlēto pensiju fondu!

businessman 2956974 1920

Kādēļ šī problēma bija jārisina?

Lai gan INDEXO šobrīd 3. pensiju līmeni nepiedāvā, rūpīgi sekojam notiekošajam nozarē. Šobrīd 3. pensiju līmeni raksturo vienas no augstākajām komisijām Eiropā kā arī zems ienesīgums. Būtisks iemesls šai situācijai – konkurences trūkums.

Pensiju fondi nav bijuši motivēti cīnīties par klientiem, piedāvājot izdevīgākus nosacījumus, jo līdz šim pārvilināt klientus no cita fonda ir bijis ārkārtīgi grūti. Lai pārceltu uzkrāto kapitālu, klientam bija fiziski jādodas uz iepriekšējo fondu, jāstāv rindā un jāraksta iesniegums. To bija gatavs darīt vien retais, tādēļ piedāvāt izdevīgākus nosacījumus klientiem praktiski neatmaksājās.

Rezultātā cenu konkurence nozarē, ja tāda vispār parādījās, bija minimāla.

Kāds ir risinājums?

Ar jauno Privāto pensiju fondu likumu, kurš stājas spēkā 13. janvārī, stājas spēkā jauna kārtība pensiju fonda maiņai (tai skaitā kapitāla daļējai pārcelšanai uz citu fondu). Ja pensiju fonds:

  • pieņem jaunus klientus attālināti (piemēram, savā portālā vai internetbankā),
  • ļauj pārcelt kapitālu starp saviem pensiju plāniem attālināti,
  • ļauj gūt informāciju par pensiju plānu maksājumu pakalpojumu sniedzēja mājaslapā (piemēram, internetbankā),

tad pensiju fondam jāpieņem arī iesniegums par pensiju fonda maiņu attālināti (piemēram, savā portālā vai internetbankā) un ar tādiem pašiem autentifikācijas līdzekļiem. Turklāt pieprasījuma veidlapai ir jābūt vienkāršai, saprotamai un pensiju fonda klientiem brīvi pieejamai.

Rezultātā klientiem būs ērti mainīt pensiju fondus, un pensiju fondiem radīsies motivācija konkurēt – piedāvāt izdevīgākus nosacījumus, lai pārvilinātu klientus. Ieguvēji būsim mēs visi!

Kad izmaiņas stāsies spēkā?

Jaunais likums spēkā ir jau šobrīd. Faktiski novērojam, ka pensiju fondi vēl jauno praksi savos portālos un internetbankās nav ieviesuši. Tuvākajos mēnešos INDEXO uzmanīgi sekos, lai tas notiktu.

Ja tev kā 3. pensiju līmeņa dalībniekam ir svarīgi, lai tu varētu ērti rīkoties ar savu pensijas kapitālu, raksti vai zvani savam pensiju fondam un vaicā, kad likuma pārmaiņas būs ieviestas praksē!

Kā izdevās panākt pārmaiņas?

Ideja par iespēju ērti mainīt pensiju fondu radās 2019. gada pavasarī, INDEXO apspriedēs ar koalīcijas politiķiem par iespējām uzlabot pensiju sistēmas darbību. Sekoja intensīvs darbs pusgada garumā gan darba grupās, gan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā līdz beidzot decembrī ideja pārvērtās likumā.

Protams, šādas pārmaiņas nevar panākt INDEXO viens pats. No politiskās puses pie idejas rašanās būtisku lomu spēlēja I. Parādnieks, savukārt par likumprojekta virzību Saeimā īpaši rūpējās deputāti A. Kiršteins un G. Eglītis. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā M. Bondara vadībā ideju atbalstīja gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti. Pie tehniskā izpildījuma roku pielika gan Finanšu ministrija, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija, gan Saeimas juridiskais birojs, gan – intensīvu pārrunu rezultātā – arī Finanšu nozares asociācija.

Sakām paldies visiem, kas palīdzēja izcīnīt pozitīvu rezultātu!

Kas tālāk?

INDEXO ne tikai rūpējas par savu klientu naudu, bet arī cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Tādēļ arī nepārtraukti strādājam pie dažādām likumdošanas iniciatīvām, kas nāks par labu Latvijas ieguldītājiem. Šobrīd aktuāli:

  • Izmaiņas Valsts fondēto pensiju likumā, kas paplašinās ieguldīšanas iespējas, lai nodrošinātu labāku ilgtermiņa rezultātu ieguldītājiem;
  • Cīņa par absurdi augsto komisiju ierobežošanu uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas tirgū;
  • Vēl dažas citas iniciatīvas, kas gan vēl ir agrīnās izstrādes stadijā.

Ja tev ir idejas, ko vajadzētu mainīt, lai Latvijas finanšu vide strādātu vēl labāk, droši raksti komentāros!


INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa plānus Latvijā.

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, pieraksties jaunumiem un saņem rakstus savā e-pastā!