Ar pensiju pārvaldes uzņēmuma INDEXO un Investoru Kluba atbalstu ir izdota pasaulē slavenā finanšu pratības grāmata “Par saprātīgu investēšanu”, ko sarakstījis Džons K. Bogls. Jaunā grāmata tika atklāta vakar, 3. oktobrī, investīciju ekspertu un interesentu pasākumā, ko pavadīja INDEXO valdes priekšsēdētāja Valda Sikšņa un Investoru kluba izpilddirektora Kaspara Peisenieka diskusija par aktīvās un pasīvās investēšanas priekšrocībām.

Grāmata iepazīstina ar ieguldījumu veikšanas niansēm un indeksiem piesaistītas jeb pasīvās investēšanas stratēģiju, kas ieguldītājiem nodrošina būtiski mazākas izmaksas un labākus rezultātus ilgtermiņā. Grāmata pasaulē guvusi atzinību ar tās praktisko un plašam lasītāju lokam interesanto skatījumu uz akciju tirgiem.

Dž. K. Bogls (1929 – 2019) ir daudzu grāmatu autors un savu autoritāti investīciju pasaulē viņš ieguva kā Vanguard Group dibinātājs un vadītājs. Vanguard Group laika gaitā ir kļuvis par vienu no lielākajiem ASV un pasaules investīciju pārvaldes uzņēmumiem, bet Dž. K. Bogls iemantoja atzinību kā pasīvās investēšanas jeb indeksu pieejas aizstāvis. Dž. K. Bogla investīciju filosofija balstījās uz ilgtermiņa redzējumu un pārdomātu ieguldīšanu pretēji īstermiņa spekulācijām.

“INDEXO pensiju plānu ilgtermiņa rezultāti un pats INDEXO ir viens no daudzajiem apliecinājumiem, ka Dž. Boglam ir absolūta taisnība. Indeksu fondiem piesaistīta ieguldīšana, kas ir Bogla grāmatas un INDEXO darbības pamatā, demokratizē investīciju veikšanu un cilvēkiem dod tādas izmaksu un peļņas priekšrocības, kādas tie nesaņem no tradicionālajām banku un investīciju analītiķu piedāvātajām ieguldīšanas stratēģijām,” saka Valdis Siksnis, INDEXO valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

“Pasīvā ieguldīšana, balstoties uz indeksiem, ir lieliska iespēja aizvien plašākam cilvēku lokam kļūt par investoriem un baudīt vienu no pasaules brīnumiem – salikto procentu spēku. Zemas izmaksas, plaša diversifikācija, mazs laika patēriņš – tie visi ir ieguvumi, ko apgūstot pasīvās ieguldīšanas principus, kurus plaši izklāsta Dž. Bogls, var baudīt ikviens” uzsver Kaspars Peisenieks, Investoru Kluba izpilddirektors.

Grāmata pirmo reizi izdota ASV 2007. gadā, bet latviešu valodā tulkots grāmatas 10. gadadienas atjauninātais un pārskatītais izdevums, kas oriģināli tika izdots 2017. gadā. Grāmatu latviski tulkojis Investoru Klubs investīciju ziņu redaktors Jānis Šķupelis un grāmatas redaktore ir Dārta Spridzāne.

Grāmata iegādei no 4. oktobra pieejama Jāņa Rozes un Globuss grāmatnīcās, kā arī Investoru Kluba mājaslapā: https://kampaania.aripaev.ee/investesanas-bibele