3. pensiju līmenis kļūst arvien populārāks Latvijā. Pēdējie dati liecina, ka tajā ir ap 350 tūkstoši dalībnieku (gada laikā pieaugot par 20 tūkst.), kuru kopējie uzkrājumi pārsniedz 660 miljonus eiro, gada laikā uzrādot pieaugumu par 122 miljoniem eiro. Var šķist, ka šie abi skaitļi ir iespaidīgi lieli, taču tā gluži nav – vidējais 3. pensiju līmeņa dalībnieks uzkrājis vien divus tūkstošus eiro. Tas ir pat nedaudz zem vidēji divām mēneša algām. Galvenie argumenti, ko parasti dzirdam ne par labu privātās pensijas uzkrājumu veidošanai, ir nepietiekami ienākumi, kā arī pārliecība, ka pietiekamu kapitālu no mazas algas uzkrāt nemaz nevar. Vai tā ir taisnība?

Esam veikuši aprēķinus, lai saprastu, cik lielu 3. pensiju līmeņa kapitālu var sakrāt cilvēks ar algu 1300 eiro mēnesī. Šajā eksperimentā izdarījām sekojošus pieņēmumus:

  1. Ikmēneša iemaksa 3. pensiju līmenī ir 4% no algas, kas pirmajā gadā ir 52 eiro mēnesī;
  2. Gada ienesīgums pēc komisijas maksām – 6.5%;
  3. Uzkrāšanas periods – 25 gadi;
  4. Klienta sākotnējais kapitāls – 2000 eiro;
  5. Algas pieaugums – 5% gadā.

Veicot samērā vienkāršus finanšu aprēķinus, gaidāmais pensijas kapitāls ir 65 tūkstoši eiro. Tas noteikti nav maz. Protams, būtu jāņem vērā, ka šobrīd viena eiro vērtība ir lielāka nekā pēc   trīsdesmit gadiem. Ja klāt rēķinām inflācijas efektu, 3. pensiju līmeņa uzkrājumu vērtība pat šodienas cenās varētu būt ap 30 tūkstošiem eiro (pieņemot vidējo inflāciju 3% apmērā gadā).

Papildu salikto procentu likumam, kas vairo pensiju kapitālu ilgtermiņā, krājēji ir aicināti izmantot motivējušus nodokļu atvieglojumus. Par iemaksām 3. pensiju līmenī, kas nepārsniedz 10% no bruto darba algas un kas nav lielāka par 4000 eiro, krājējs var atgūt no valsts iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā no veiktajām iemaksām. Šis bonuss arī ievērojami palielina 3. pensiju līmeņa izdevīgumu.

Jebkurā gadījumā uzkrātais kapitāls pēc veiktajiem aprēķiniem ir pietiekams, lai 30 gadu garumā papildinātu valsts pensiju par apmēram 300 eiro mēnesī. Vai tas ir daudz vai maz, to katrs var spriest pats. Arvien vairāk pētījumi liecina, ka 1. un 2. pensiju līmeņi nodrošinās labi ja 50% no pirms pensijas vecuma ienākumiem. Tādēļ jautājums – vai 3. līmenis ir nepieciešams – vairs nav retorisks. Tas ir nepieciešams. Patiesais jautājums – cik lielu kapitālu būtu jāuzkrāj privātās pensijas kontos?

INDEXO rekomendācija ir novirzīt privātās pensijas uzkrājumiem vismaz 5% no saviem ikmēneša ienākumiem. Stingri ieteicams to darīt regulāri, reizi mēnesī. Lai nodrošinātu regularitāti, rekomendējam uzstādīt regulāro maksājumu.

Vēlies uzzināt vairāk par 3. pensiju līmeni pie INDEXO un to, cik uzkrāsi ar INDEXO 3. pensiju līmenī? Ieskaties: https://indexo.lv/3-pensiju-limenis/