Kas jāuzlabo pensiju 3. līmenī?

Kas jāuzlabo pensiju 3. līmenī?
INDEXO Komanda
23.08.2024

Tā kā pensiju 3. līmeņa izmantošanas aktivitāte Latvijā ir zemā līmenī, nesen aicinājām mūsu e-pasta jaunumu saņēmējus piedalīties aptaujā, kuras mērķis bija noskaidrot, kas palīdzētu sākt veidot vai palielināt iemaksas pensiju 3. līmenī. Dalāmies ar rezultātiem.

Izmaiņas vajadzīgas, lai veicinātu mūsu finansiālo labklājību

Prognozes ir satraucošas. Cilvēkam, kuram šobrīd ir ap 30, labākajā gadījumā valsts pensija (1. un 2. pensiju līmenis kopā) nodrošinās tikai ap 50 % no algas pirms pensionēšanās.  Tas nozīmē izjust nozīmīgu dzīves kvalitātes kritumu, aizejot pensijā.

Var jau teikt, ka pensijā ir mazāk vajadzību. Tomēr pieņemts, ka 70 % no pirms pensionēšanās algas ļauj izvairīties no diskomforta, no sajūtas, ka kaut kas atņemts. Atziņa viena – pašiem jākrāj papildus.

To, ka papildu uzkrājumu veidošanā gudrs pirmais solis ir  pensiju 3. līmenis, esam atkārtojuši vairākkārtīgi. Šis ir unikāls ieguldīšanas veids, jo valsts par to, ka tu uzkrāj, tev vēl piemaksā. Tas ir tāpat kā bērns krāj, un par katru eiro, ko bērns ieliek krājkasītē, vecāki vēl piemet 20 centus. 

Tomēr pensiju 3. līmeņa izmantošanas aktivitāte  ir zemā līmenī. Dati liecina, ka šobrīd pensiju 3. līmenī iegulda tikai aptuveni trešā daļa Latvijas iedzīvotāju.

Lai noskaidrotu faktorus, kas palīdzētu mainīt ieguldījumu paradumus, veicām aptauju. Tajā piedalījās dalībnieki no dažādām vecuma un ienākumu grupām.

Agrāka kapitāla izņemšana un attaisnoto izdevumu limita palielināšana

Vairāk nekā 50 % respondentu atzīmēja, ka pensiju 3. līmenī ieguldītu aktīvāk, ja:

  1. tiktu nodrošināta iespēja kapitālu izņemt pirms 55 gadu vecuma, samaksājot nodokļus;
  2. tiktu palielināts 4 000 eiro iemaksu kā attaisnoto izdevumu limits.

Par kapitāla izņemšanu pirms 55 gadu vecuma – uzskatām, ka šādas iespējas nodrošināšana varētu atvieglot iedzīvotājiem lēmuma pieņemšanu par ieguldīšanu 3. līmenī.

Kaut arī, lai izņemtu kapitālu vai tā daļu, vispirms būtu jāsamaksā jau šobrīd likumdošanā noteiktais nodokļu apmērs, izmaiņas daļēji mazinātu bažas par šo līdzekļu totālu nepieejamību dažādās dzīves situācijās pirms 55 gadu vecuma sasniegšanas.

Kā pozitīvo piemēru var minēt Igaunijas regulējumu, kur iedzīvotājiem ir iespēja izņemt līdzekļus pirms noteiktā vecuma, kā rezultātā iedzīvotāji pensiju 3. līmeni izmanto daudz aktīvāk.

Kapitāla izņemšanas ierobežojuma atcelšana palīdzētu cilvēkiem uz pensiju 3. līmeni skatīties kā uz viņiem jau piederošu, likvīdu aktīvu, kuru pie konkrētiem dzīves apstākļiem ir iespējams pārvērst naudā.

Ņemot vērā to, ka uzkrāšana pensiju 3.līmenī ir saistīta ar nodokļu atvieglojumu piemērošanu, kuru mērķis ir veicināt iedzīvotāju uzkrājumu veidošanu vecumdienām, mūsuprāt, pensijas kapitāla pirmstermiņa izņemšanas gadījumā pamatota prasība būtu arī iepriekš gūtā nodokļu atvieglojuma atmaksa.

4 000 eiro iemaksu kā attaisnoto izdevumu limits nav pārskatīts 7 gadus

Vēršam uzmanību, ka likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli minētais spēkā esošais limits nav ticis pārskatīts vismaz 7 gadus. Šajā periodā vidējais ienākumu līmenis valstī ir pieaudzis par 50 %. Limitam jau šobrīd būtu jābūt vismaz 6 000 eiro apmērā.

Lai likums nebūtu atkārtoti jāgroza vai jāpārskata pēc īsa laika, mēs ieteiktu limitu sasaistīt ar valstī spēkā esošo vidējo ienākumu līmeni vai valstī noteikto minimālo algas slieksni.

Laiks nākamajām pozitīvajām pārmaiņām

Pirms 7 gadiem INDEXO tika dibināts ar mērķi cīnīties par labāku finanšu vidi Latvijā. Šo gadu laikā esam panākuši daudzas pozitīvas pārmaiņas. Šodien vidējās komisijas pensiju tirgū ir 3 reizes zemākas. Vidējais ienesīgums ir paaugstinājies. Kopā ar 12 000 atbalstītāju panācām, ka 2. pensiju līmeni var mantot. Tagad esam gatavi virzīt pensiju 3. līmeņa nosacījumu uzlabojumus.

Esam nosūtījuši oficiālu vēstuli Finanšu, Labklājības un Ekonomikas ministrijai ar lūgumu izvērtēt iepriekšminētos priekšlikumus. Ir saņemts atteikums par kapitāla izņemšanu pirms 55 gadu vecuma, tādēļ plānojam uzsākt Mana Balss iniciatīvu.

Tikmēr atgādinām, ka labākais brīdis, kad sāk uzkrāt papildus, ir no pirmās algas. Saliktajām procentu likmēm un laikam var būt liels spēks. Ir ievērojama atšķirība vai veic iemaksas pensiju 3. līmenī 40 gadus vai 20 gadus.

 Jo agrāk sāksi, jo lielāku iespaidu tas atstās. Pie vidējās tirgus atdeves 8 % gadā 40 gadu laikā 1 eiro pārtop par 20 eiro, bet 20 gados 1 eiro pārtop par nepilniem 5 eiro.

Aprēķini, cik tu vari uzkrāt INDEXO pensiju 3. līmeņa kalkulatorā.
Vairāk par INDEXO pensiju 3. līmeni:  Kā strādā pensiju 3. līmenis? | Indexo.

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
Banka

Mobila banka, kas nodrošina visu, lai tu efektīvi pārvaldītu savu naudu jebkurā laikā un vietā.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv