Neuzķeries uz kultivētām maldīgām ziņām par pensiju 2. līmeni 

Neuzķeries uz kultivētām maldīgām ziņām par pensiju 2. līmeni 
INDEXO komanda
17.09.2024

Šobrīd valdība nodokļu reformas kontekstā ir lēmusi samazināt iemaksas tavā pensiju 2. līmeņa kontā. Politiķi sabiedriskajā telpā aktīvi aizstāv savus lēmumus. 

Uzmanies no šiem maldinošajiem argumentiem, kas var tikt izmantoti, lai mēģinātu atņemt desmitiem tūkstošu tava pensijas uzkrājuma. 

Pensiju 1. līmenim ir labāki rezultāti nekā pensiju 2. līmenim 

Pensiju 1. un 2. līmeņa rezultāti nav savstarpēji salīdzināmi!  

Katru mēnesi daļa no mūsu bruto algas tiek novirzīta sociālajām iemaksām, kas sadalās starp pensiju 1. un 2. līmeni.  

Pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls ir reāls, tev veidots uzkrājums, kas tiek ieguldīts finanšu tirgos, lai naudu ilgtermiņā vairotu.  

Savukārt pensiju 1. līmenis ir valsts solījums maksāt tev pensiju nākotnē, ņemot vērā cik lielus nodokļu maksājumus veic šobrīd. Taču jāņem vērā, ka valsts spēja pildīt šīs saistības būs atkarīga nevis no tā, cik lielas iemaksas esi veicis tagad, bet gan no tā, kādi būs valsts nodokļu ieņēmumi pēc 20, 30 vai 40 gadiem, kad dosies pensijā.  

Pensiju 2. līmeņa rezultāts ir finanšu tirgos tev nopelnīta papildu nauda, kamēr pensiju 1. līmeņa rezultāts ir solījums.  Demogrāfisko tendenču dēļ gados jaunākiem cilvēkiem tas ir neizpildāms solījums, jeb fikcija. Pensiju 1. līmenis var pensionāram izmaksāt tikai tik daudz, cik nodokļu maksātāji samaksā nodokļos. Nekāda indeksācija to nevar mainīt.   

Mūsdienu demogrāfiskie izaicinājumi iedragā pensiju 1. līmeņa efektivitāti:  

  • valstī paliek arvien mazāk cilvēku, kas maksās nodokļus nākotnē; 
  • mēs dzīvojam ilgāk, tādēļ sistēmai ir jāuztur arvien lielāks cilvēku skaits. 

Varētu teikt, ka kūka paliek mazāka, bet ēst gribētāju skaits nesarūk. 

Šo iemeslu dēļ pensiju sistēma ir sadalīta 3 līmeņos, no kuriem pensiju 2. līmeņa un 3. līmeņa uzkrājumi samazina iedzīvotāja vajadzību pēc pensiju 1. līmeņa maksājumiem. 

Pensiju 2. līmenis nestrādā 

Tā nav taisnība! Pensiju 2. līmenis visiem nodrošina iespēju ieguldīt  – arī tiem, kas ikdienā paši aktīvi neuzkrāj.  

Jā, pensiju sistēmas izveidošanas pirmsākumos pensiju 2. līmenis Latvijā tiešām nebija ienesīgs augsto komisiju un konservatīvo ieguldījumu stratēģiju dēļ. Taču, kopš konkurences parādīšanās, komisijas maksas ir drastiski samazinājušās, un likumu izmaiņas ir ļāvušas veidot arī 100 % akciju plānus. Rezultātā šodien Latvijas pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānu atdeve ir krietni uzlabojusies.  

Ja paskatāmies uz INDEXO rezultātiem, tad mūsu 2. līmeņa plānam INDEXO Jauda 16-50, kas iegulda 100 % akcijās, kopējā atdeve ir bijusi aptuveni 80 %* kopš to izveidojām 2018. gadā. Tas nozīmē, ka nauda, ko pārcēli uz INDEXO Jauda 2018. gada sākumā ir gandrīz dubultojusies, savukārt katra jaunā iemaksa ir augusi vidēji par 9 % gadā*!  

Pensiju 2. līmenis tāpat neko nemaina, tas ir niecīgs uzkrājums 

Tā var būt taisnība cilvēkiem, kam pensionēšanās vecums ir tuvu, taču tā absolūti nav taisnība jaunākiem cilvēkiem (līdz pensijai vismaz 10 gadu). 

Pensiju 2. līmeņa uzkrājums tiešā veidā atspoguļo tavu vidējo algu dzīves laikā un tevis izvēlētā plāna ieguldīšanas stratēģiju. Starp citu, vidējā bruto alga Latvijā pēdējo 10 gadu laikā ir pieaugusi no 811 eiro līdz 1671 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka visticamāk arī iemaksas tavā pensiju 2. līmeņa kontā ir būtiski augušas. 

Pateicoties algu pieaugumam un finanšu tirgus izaugsmei 30-gadnieks, kas šodien pelna 2 000 eiro pirms nodokļu nomaksas, 65 gadu vecumā savā pensiju 2. līmenī  varētu būt sakrājis pat 390 tūkstošus eiro**. Un ja gadījumā viņam pašam nebūs iespēja to izmantot, tas var tikt nodots mantojumā viņa ģimenei. 

Nenoliedzam – pastāvošajā pensiju sistēmā vēl ir vieta uzlabojumiem 

Lai arī esošā 3 līmeņu pensiju sistēma pēc būtības jau ir samērā laba, ir daži aspekti, ko mēs vēlētos uzlabot: 

  1.  Atļaut vienlaikus izvēlēties 2 viena pārvaldītāja plānus. Tikai šādā veidā ir iespējams nodrošināt pareizu dzīvescikla pieeju, kas balstīta uz konkrētā dalībnieka vajadzībām;  
  2. Atļaut arī pensiju pārvaldītājiem nodrošināt pakāpenisku pensiju 2. līmeņa izmaksu, kā tas ir atļauts dzīvības apdrošinātājiem, un kā tas ir iespējams Igaunijā; 
  3. Palielināt ar nodokļiem neapliekamo pensiju 3. līmeņa iemaksu apmēru; 
  4. Atļaut pensiju 3. līmeni izņemt pirms 55 gadu vecuma, nomaksājot visus atgūtos nodokļus, kā tas ir Igaunijā. 

Labi strādājošs pensiju 2. un 3. līmenis mūs visus padarīs turīgākus un samazinās nodokļu slogu nākotnē! 

11. septembrī sabiedrības līdzdalības platformā ManaBalss.lv publicējām iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu un aicinājām Latvijas iedzīvotājus neļaut šodienas valsts budžetu lāpīt uz mūsu pensiju uzkrājumu rēķina.  

Nedaudz vairāk kā vienas dienas laikā sasniedzām 10 tūkstošu parakstu slieksni, iniciatīvai kļūstot par visu laiku ātrāk parakstīto platformas pastāvēšanas vēsturē. 16. septembrī iniciatīvu iesniedzām Saeimā. 

*Rezultāts no manapensija.lv 13.09.2024. Vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzvērtīgu ienesīgumu nākotnē. Īstermiņā rezultāti var būtiski svārstīties. Pēdējo 50 gadu laikā pasaules akciju indekss MSCI World ir nodrošinājis vidējo atdevi ap 8% gadā. 

**Rezultāts pieņemot, ka cilvēks turpina strādāt līdz 65 gadu vecumam, izvēlas vecumam atbilstošu pensiju plānu, un tirgus rezultāti ir vēsturisko rezultātu apmērā. 

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
Banka

Mobila banka, kas nodrošina visu, lai tu efektīvi pārvaldītu savu naudu jebkurā laikā un vietā.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv