Jau esam minējuši, ka, pateicoties pozitīvām izmaiņām likumdošanā, pensiju plāns “INDEXO Jauda 16-50” kļūs vēl efektīvāks. Turpmāk līdzšinējo 75% vietā pensiju plāns akcijās ieguldīs līdz pat 100% un kļūs par Aktīvo 100% pensiju plānu.  Kaut ienesīgumu garantēt nevar, sagaidāms, ka šis izmaiņas palielinās gaidāmo ilgtermiņa ienesīgumu par aptuveni 1% gadā. Papildus tam izmaiņas likumdošanā sniedz iespēju arī samazināt INDEXO pensiju plānu netiešās izmaksas par 21%.

Pāreju veicam pakāpeniski līdz 2022. gada martam

Pāreja uz ieguldījumiem 100% akcijās ir jau sākusies un turpināsies līdz 2022. gada martam, tādējādi diversificējot darījumus laikā, lai mazinātu īstermiņa tirgus svārstību ietekmi uz ieguldījumiem. Otrkārt, šo procesu veicam pakāpeniski, lai ļautu naudai strādāt klientu labā un izvairītos no nevajadzīgi liela naudas atlikuma bankas kontos, kas ilgtermiņā rada “rokas bremzes” efektu, samazinot gan braukšanas ātrumu, gan palielinot degvielas patēriņu. Finanšu tirgos to sauc par ‘cash-drag’, un to mēs nevēlamies.

Pārejas procesā mēs pārdosim daļu no portfelī esošajiem indeksu fondiem. Saskaņā ar jaunajiem, elastīgākiem likumā noteiktajiem ieguldīšanas nosacījumiem, to vietā iegādāsimies citus. Priecājamies, ka šobrīd darījumus ir iespējams veikt ar ievērojami izdevīgākiem nosacījumiem, jo septembrī uzsākām sadarbību ar jaunu fondu pirkšanas un pārdošanas brokeri.

Samazinām pensiju plānu netiešās izmaksas

Tāpat arī esam stāstījuši, ka līdz ar izmaiņām likumdošanā, tagad varam ieguldīt līdz pat 25% no pensiju plāna aktīviem vienā indeksu ieguldījumu fondā līdzšinējo 10% vietā. Līdz ar to mēs varam vairāk ieguldīt labākajos zemu izmaksu indeksu fondos un tādējādi samazināt kopējās pensiju plānu netiešās izmaksas par 21%. Savukārt ieguldījumu diversifikācija starp uzņēmumiem un reģioniem paliek tāda pati kā līdz šim: INDEXO klientiem joprojām piederēs maza daļiņa no vairāk nekā 1600 lielākajiem pasaules attīstīto valstu uzņēmumiem.

Pensiju plānu aktīvu pāreja uz lielākām ieguldījumu proporcijām notiks sekojoši:

  • “INDEXO Jauda 16-50” – līdz 2022. gada beigām,
  • “INDEXO Izaugsme 47-57” – līdz 2022. gada pavasarim,
  • “INDEXO Konservatīvais 55+”- tiks pabeigta jau šogad.

Vislabāk šīm pozitīvajām izmaiņām un to efektam varēs sekot līdzi, salīdzinot 2021.gada 3.ceturkšņa INDEXO pensiju plānu atskaites ar rezultātiem nākamo ceturkšņu atskaitēs. Atskaites mēnesi pēc ceturkšņa beigām mēs nosūtām saviem klientiem e-pastā, kā arī tās ir publiski pieejamas INDEXO mājaslapā rezultātu sadaļā: https://indexo.lv/rezultati/. Starp citu, esam piestrādājuši pie tā, lai atskaites būtu vēl pārskatāmākas un informatīvākas. Ja ir idejas, ko vēl noteikti būtu jāiekļauj šajās atskaitēs, raksti mums uz [email protected], priecāsimies par katru atsauksmi.