Vai tu dāvini naudu bankai?

Vai tu dāvini naudu bankai?
INDEXO Komanda
27.03.2018

Kā būtu, ja mēs visi piedzimtu LMT ģimenē vai Tele2 ģimenē? Kurā ģimenē piedzimi, to pieslēgumu lieto – nejautā par cenu vai kvalitāti! Mēs vēl šodien maksātu 20 centus par īsziņu! Ja klienti ņem produktu neatkarīgi no cenas vai kvalitātes, tad vienīgais loģiskais risinājums ir – prasīt maksimumu, bet piedāvāt minimumu. Tieši tas 15 gadus ir noticis ar mūsu uzkrājumiem.

Kad tu pēdējo reizi bankā jautāji – kādu komisiju jūs ņemat no mana 2. pensiju līmeņa vai no mana bērna uzkrājuma?

Kad tu iedziļinājies – kāds ir bijis mana pensiju plāna vai apdrošināšanas līguma ienesīgums? Ik nedēļu vadu seminārus par uzkrājumu tēmu. Reti kad auditorijā atrodas cilvēks, kurš šādus jautājumus ir uzdevis. Ja neskaita vadītājus ar augstiem ienākumiem – cilvēkus, kuri seko savai naudai – lielākā daļa cilvēku atstāj savus uzkrājumus tajā pašā bankā, kurā viņam ir norēķinu konts, un liekus jautājumus neuzdod.

Ja par cenu neviens nejautā, baņķieris ņem maksimumu.

Mēs maksājam milzīgas komisijas – daudzos gadījumos augstākās Eiropā – par:

  • 2. un 3. pensiju līmeni,
  • uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu,
  • uzkrājumu bērniem,
  • ieguldījumu fondiem
  • u.c. finanšu pakalpojumiem.

Rezultāts ir nožēlojams. Daudzi 2. un 3. pensiju līmeņa plāni nespēj atpelnīt pat inflāciju, kamēr uzkrājošās apdrošināšanas gadījumā vairāki produkti tevi vispār atstāj mīnusos 5 un 10 gadu griezumā (nemaz nerunājot par inflāciju). Jā, protams, varam vainot “rijīgās” bankas. Bet vainīgi esam arī mēs paši.

Lai saņemtu labākus produktus, tie ir jāpieprasa.

Ar INDEXO projektu cīnāmies par labāku finanšu vidi Latvijā. Veidojam izdevīgus, zemu izmaksu uzkrājumu produktus, sākot ar 2. pensiju līmeni. Ar spēcīgu komunikāciju un aktīvu darbu mums ir izdevies iekustināt 2. pensiju līmeņa tirgu. Konkurence aktivizējas, komisijas pakāpeniski samazinās. Bet Latvijas finanšu vide kopumā mainīsies tikai tad, kad cilvēki paši sāks pieprasīt izdevīgākus nosacījumus.

Kā to darīt?

  • Vienmēr jautā, cik banka vai pārvaldītājs paņems no tavas naudas komisijās.
  • Salīdzini dažādu piedāvājumu nosacījumus (pensiju gadījumā to var darīt neatkarīgā vietnē manapensija.lv).
  • Nedāvini naudu akli savai bankaiveic apzinātu izvēli.

Ja sāksim uzdot jautājumus, bankas un pārvaldītāji sapratīs – ir vērts konkurēt ar cenu un nosacījumiem. Un jau ļoti drīz arī Latvijā varēsim ieguldīt izdevīgi.

Jā, protams, gribam popularizēt INDEXO pensiju plānus.

Uzskatām, ka mūsu zemu izmaksu, modernie plāni ir labākais veids Latvijā, kā krāt 2. pensiju līmenī.

Bet mūsu primārais mērķis ir panākt, lai klienti veic apzinātu izvēli. Vienalga, kura pārvaldītāja pensiju plānu vai ieguldījumu fondu tu izvēlies – dari to apzināti, pēc nosacījumu izpētes.

Iegūsi gan tu, gan visi apkārtējie!



Lai uzzinātu vairāk par INDEXO pensiju plāniem, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!

Komentāri

  • Edgars Rutkis

    Mans jautājums, ko iesaku (dažiem) cilvēkiem, vienmēr ir – ”ko Jūsu iestāde dara ar šo penisju plānu naudu?”

    Ja klientam nauda pensijas kapitāls neatpelna pat inflāciju, taču tikmēr banka izmanto šo naudu ieguldīšanā vērtspapīros, tad reālā situācija ir, ka banka ir saņēmusi bezprocentu kredītu no privātpersonas. Tā ir ģeniāla legālā šmaukšanās shēma, kura izdevīga, ja cilvēki nemācās par naudu.

    Ja banka tev nedod kredītu bez maksas, nedod kredītu bez maksas arī viņiem.

    Mācamies naudu ieguldīt paši.

  • Nesen SEB mājaslapā uzgāju viņu neseno piedāvājumu (laikam no š.g. marta) pensiju 2. līmenim – SEB indeksu plāns, kur tiek apgalvots, ka komisija ir vien 0,3 procenti (maksājuma mainīgā daļa netiek ieturēta). Ar finanšu jomu neesmu saistīta vispār, tāpēc man liekas aizdomīgi, ka komisija ir tik zema – vai tas ir izdevīgi viņiem pašiem? Piezvanot bankai, viņi gan minēja, ka vēl skatīšoties, varbūt komisiju tomēr celšot, kas man likās interesanti – kāpēc tad vispār jāveido plāns ar tādu komisiju?

    • Priecājamies, ka tirgū aktivizējas konkurence un lielie spēlētāji, kuri līdz šim asi kritizēja INDEXO pieeju, mums pievienojas! Ceram, ka bankas samazinās komisijas arī saviem pārējiem, dārgajiem plāniem gan 2., gan 3. pensiju līmenī.

      INDEXO priekšrocības vienmēr paliks:

      – Zemas izmaksas.
      – Caurspīdība. Mājaslapā publicējam ieguldījumu sadalījumu. Regulāri publicējam visas ar plānu saistītās izmaksas, kas citos gadījumos bieži paliek slēptas.
      – Mēs uzlabojam Latvijas finanšu vidi – jau pirmā pusgada laikā pensiju tirgū daudz mainījies uz labo pusi!
      – Visbeidzot, mēs patiešām ticam indeksu ieguldīšanai (mēs paši tā ieguldām arī savu personīgo naudu). INDEXO tas mums ir vienīgais, galvenais darba fokuss – ne viens starp daudziem dažādiem produktiem.

      Ja indeksu plāni tirgū kļūs populāri (un komisijas saglabāsies zemas), ieguvēji būsim visi!

  • Nesen Jums bija aptauja par 3.līmeni utml lietām. Vai būs kāds atskats uz aptaujas rezultātiem? Es personīgi ceru, ka apskatāt arī iespēju nākotnē izveidot dzīvības apdršināšanas programmu ar uzkrājumu 🙂

    • Paldies par atsaucību anketai! Šobrīd rezultātus paturam biznesa plānošanas procesam, tādēļ pašreiz nepublicēsim.

      Par uzkrājošo apdrošināšanu – ļoti labprāt, bet diemžēl tam nepieciešama dzīvības apdrošināšanas licence (kas arī rada ieejas barjeru tirgū, kuras dēļ visi pieejamie produkti ir ārkārtīgi dārgi).

  • Esmu Indexo klientus un varu to ieteikt arīzan citiem, ceru , ka tuvakajā laika plānojat atīstīt arīdzan 3 pensiju līmeni, ko pagaidām izmantoju citā kredītiestādē.
    Konkrēti šajā gadā, manuprāt, neviens ieguldījumu fonds (izņemot dažu banku piedāvato 1% depozīts) nav nesis peļņu, jo bija gana daudz akciju cenu korekcijas tirgos, tas pats attiecas uz obligacijām ar.

    • Paldies par atbalstu! Un jā, tik īsā periodā noteikti nevajadzētu vērot ieguldījumu fondu vai pensiju plānu ienesīgumu! Tur būtu jāskatās 5-7+ gadu griezumā.

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv