INDEXO Ietaupījumu barometrs

INDEXO Ietaupījumu barometrs
INDEXO Komanda
08.06.2017

Esam izveidojuši jaunu rīku – INDEXO Ietaupījumu barometrs. Rīks mērīs, cik miljonus eiro gadā ietaupīs Latvijas iedzīvotāji, pateicoties mūsu iesāktajai komisiju samazināšanas kustībai.

Priecājamies par efektu, kuru jau šobrīd esam panākuši 2. pensiju līmeņa tirgū. Jau projekta atklāšanas nedēļā tirgus lielākais spēlētājs – Swedbank – samazināja komisijas par sava vismazākā ieguldījumu plāna pārvaldīšanu. Arī citi konkurenti pēc mūsu atklāšanas pasākuma steidzās stāstīt, ka komisijas drīzumā kritīšoties.

Swedbank solis no 40 miljoniem eiro, ko Latvijā pērn samaksājām par 2. pensiju līmeņa administrēšanu, ietaupītu aptuveni 1,9 miljonus. Tas ir labi, bet vēl daudz darba priekšā.

Tādēļ uzmanīgi sekosim INDEXO Ietaupījumu barometra līmenim – un svinēsim katru reizi, kad stabiņš celsies!



INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā.

Ja Tev rodas jautājumi, komentē zemāk vai raksti mums uz [email protected]!

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO pensiju plāniem, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!

Komentāri

  • Patiesībā, pats svarīgākais būtu vairot vidējā latvieša izpratni par uzkrājumiem un finanšu neatkarību, ceru, ka jūs nopietni šo izkustināsiet ar intensīvu mārketingu, jo pašreiz par Indexo zina tikai ļoti specifiska auditorija.

    • Toms no INDEXO

      Sabiedrības iesaistes un zināšanu līmenis ir mūsu lielākais izaicinājums, un mēs daudz strādāsim, lai šo situāciju uzlabotu!

  • Nevajag mānīt tautu. Pārvaldīšanas maksu samazinājums ir dabīgs process, kas notiek aktīvu apjomam palielinoties un ir ļoti bezatbildīgi piedēvēt sev šo procesu kā “panākumu”. Vēl bezatbildīgāk ir projecēt esošo komisiju likmi nākotnē un skaitīt virtuālus ietaupījumus. Vidējam pensiju krājējam pensijas gadā izmaksā 20 EUR, par kādiem 14 000 Jūs runājat.
    Papildus, kādēļ Jūsu ieguvumu aprēķinu kalkulātorā ieguldījumu fondu komisija ir 1.5%. Pie šādas komisijas atbilstoši esošai likumdošanai aktīvo fondu ienesīgumam jābūt 2-3 reizes lielākai par salīdzināmo indexu vairāku gadu garumā. Kāpēc tiek veikti tik nekorekti salīdzinājumi ?

    PS. Interesanti cik ilgi šis komentārs nebūs izdzēsts

    • Toms no INDEXO

      Diemžēl jāsecina, ka banku pārstāvju izvērstā dezinformācijas kampaņa skārusi arī Jūs. Fakti gan ir diezgan skaidri.

      1) Aktīvu apjoms ir palielinājies 14 gadu garumā, bet komisijas nav kritušās. Tieši pretēji — 2016. gada izmaksu līmenis (1,56%) ir augstākais sistēmas vēsturē, ja neskaita pirmskrīzes eiforijas 2007. gadu. Pirmais reālais komisiju samazināšanas solis tirgū bija novērojams tieši INDEXO projekta atklāšanas nedēļā. 14 gadi bez kustības un tad šāds solis? Var jau būt, ka sakritība. Secinājumus var izdarīt katrs pats.

      2) Komisiju ietekmes skatīšana īstermiņā ir tieši tas, kas ļauj bankām baroties uz ieguldītāju rēķina. Kā zināms jebkuram finansistam, nelielas izmaksu atšķirības īstermiņā ilgtermiņā veido ļoti būtisku atšķirību uzkrājumā. Uz to nenorādām tikai mēs. Ļoti līdzīgu kalkulatoru ir izveidojuši London Business School speciālisti, piemēram, šeit:

      https://snip.ly/195mm

      3) Par komisiju 1,5%. Pašreizējais ar Euribor saistītais “references indekss”, pie kura piesaistīta mainīgā atlīdzības daļa, diemžāl nav efektīvs. Par to liecina kaut vai tas, ka aktīvais ieguldījumu plāns ar vājāko rezultātu gan 2015. gan 2016 gadā tāpat saņēma prāvu mainīgo komisiju. Par to arī liecina stabilais vidējais izmaksu līmenis 2. pensiju līmenī, 1,5% pēdējo 5 gadu griezumā. Ja references indeksu var apsteigt pat sliktākais tirgus plāns ar ienesīgumu ap 1% gadā — brīdī, kad pasaules akciju tirgi strauji aug — tad tas savu pienākumu nepilda.

      Par komentāru dzēšanu — nedzēšam komentārus, ja vien tie nav ar rupjībām vai atkārtoti nepielieto interneta troļļu paņēmienus. Katrs komentārs pēc ievadīšanas nonāk moderātora sarakstā, kur gaida INDEXO darbinieka apstiprinājumu. Tā kā esam aizņemti ar darba lietām, komentāru apstiprināšanai netiekam klāt biežāk kā reizi darba dienā (dažreiz reizi divās darba dienās). Tā kā ar prieku Jums atbildēsim arī nākotnē, bet komentāri var neparādīties uzreiz un atbildes arī!

  • Balstoties uz Indexo apgalvojumiem 10 gadi nav pietiekami garš periods, lai spriestu par ienesīgumu, jo ir daudz indeksu, kas šinī periodā ir nogāzušies un nav atgriezušies atpakaļ :). Igauņi taču par šo raksta, kāpēc šis raksts vēl nav iztulkots ?

    • Toms no INDEXO

      Par visiem tirgus indeksiem nevarēsim spriest — kā zinams, tādu ir daudz, un liela daļa ir gana sarežģīti un tehniski. Bet ieguldījums diversificētā plaša spektra indeksos vēsturiski ir bijis viens no veiksmīgākajiem veidiem, kā nodrošināt labu atdevi. Tādus arī plānojam izmantot INDEXO.

      Piemēram, cilvēks, kurš būtu ieguldījis S&P 500 pirmskrīzes augstākajā punktā — sliktākajā iespējamā brīdī, 2007. gada vasarā, kad tirgus bija pašos augstumos — līdz šodienai būtu nopelnījis ap 7% gadā. Salīdzinājumā 2. pensiju līmeņa ienesīgums ir bijis divreiz zemāks. . .

      (Nezināšu, par kādu igauņu rakstu Jūs runājat. Ja runa ir par kaut ko no igauņu zemu izmaksu pensiju projekta Tuleva, jāmin, ka mums ir draudzīgas attiecības, bet ikdienā tuvu nesadarbojamies).

      • Es saprotu, ka INDEXO nevar garantēt ienesīgumu, bet kādu ienesīgumu Jūsu eksperti plāno nākamajiem 10 gadiem?

        • Toms no INDEXO

          Labdien, Andri!

          Plānot konkrētu ienesīgumu fondam, kurš iegulda tirgus indeksos, nav praktiski iespējams. Tas, ko nodrošināsim, ir konkrētu aktīvu sadalījumu, kurš aprakstīts šeit:

          http://indexo.lv/indexo-izaugsme/

          Realizētais ienesīgums būs atkarīgs no tā, kā 10 gadu laikā attīstīsies:

          1) attīstīto valstu akciju tirgus

          2) Eirozonas un pasaules investīciju kategorijas obligāciju tirgus

          Vēsturiski, ilgtermiņā, pasaules ekonomikai attīstoties, šie tirgi ir bijuši ienesīgi. Protams, arī ieguldot indeksos, rezultāti var būt ļoti atšķirīgi, atkarībā no konkrētā starta brīža. Par šo tēmu drīz būs atsevišķs raksts.

  • Jā, par Swedbankas Dinamiku. Vienmēr atceros tos augstprātīgos norādījumus Swedbankas reklāmās – ieguldījumu atdeve jāskatās esot ilgākā periodā. Īstermiņā katram varot sagadīšanās dēļ uzlekt ienesīgums. Nu reālā aina ir tāda, ka Dinamika atpaliek absolūti visos termiņos 10gadi, 5 gadi, gads, 6mēn, 3mēn, un ne tikai atpaliek, bet ir praktiski pedējā. Pie tā, ka viņiem ir izteikti vislielākais dalībnieku skaits. Tas precīzi norāda, cik maz cilvēki interesējās par savu pensijas uzkrājumu un cik maz izmanto iespēju “balsot ar kājām, jeb maciņu” – divas minūtes internetbankā un nomaini savas pensiju naudas apsaimniekotāju pret, ja ne ideālu, tad vismaz daudz daudz jēdzīgāku.

  • Es labāk redzētu barometru kurā konkrēti cik procentus katra banka pieprasa gadā par apkalpošanu. Tāds vispārējs skaitlis 1.9 ir diezgan abstrakti emocionāls un maz konkrētikas tajā!..

    • Toms no INDEXO

      Rinald, paldies par komentāru! Pašreiz banku komisijās nav daudz ko salīdzināt, jo visas ņem komisijas pēc vienāda, likumā maksimālā pieļautā principa. (Aktīvajiem un sabalansētajiem plāniem 1% fiksētā + līdz 1% mainīgā; konservatīvajiem 1% fiksētā + līdz 0.5% mainīgā komisija).

      Ar cenām konkurēts netiek. Laika gaitā faktiski viens paņem vairāk, cits mazāk, jo svārstās mainīgā komisijas daļa, bet pieeja visiem viena.

      Vienīgais izņēmums, kā minēts, ir Swedbank mazākais plāns, kura komisija tagad ir 0.39% fiksētā + līdz 0.5% mainīgā, tātad kopā līdz 0.89% gadā. Aicinām Swedbank samazināt komisijas arī savam aktīvajam plānam “Dinamika” – lielākajam plānam tirgū, kurš uz doto brīdi ir uzrādījis visvājāko ienesīgumu 10 gadu griezumā. Un, protams, priecāsimies, kad citi tirgus dalībnieki arī samazinās savas komisijas.

      Bet pašreiz ir samērā maz, ko salīdzināt.

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv