Esošie dzīves cikla plāni kaitē tavai pensijai 

Esošie dzīves cikla plāni kaitē tavai pensijai 
INDEXO komanda
08.10.2024

Var jau šķist, ka pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāni pēc principa visi ir vienādi.  Bet tā gluži nav. Kā saka – velns slēpjas detaļās. Tāpēc ir svarīgi saprast, kā dažādi pensijas 2. līmeņa ieguldījumu plāni darbojas.  

Šajā rakstā pievēršam uzmanību tā dēvētajiem “adaptīvajiem” jeb “dzīves cikla plāniem”. Paskatīsimies kā tie strādā un kāpēc tie var beigās izrādīties tavam vecumam neatbilstoši jeb var tev sniegt potenciāli mazāku labumu pensijā. 

Pensiju 2. līmeņa plānus izvēlas pēc vecuma 

Galvenais izvēlēties savam vecumam atbilstošu pensiju plānu, un tālāk viss ritēs pēc plāna. Ja esi jaunāks par 50 gadiem, tev pilnīgi noteikti jāizvēlas pensiju 2. līmeņa plāns, kas iegulda tikai akcijās, jo tādi ilgtermiņā ir vēsturiski ir nodrošinājuši lielāku ienesīgumu.  

Taču ar lielāku potenciālo ienesīgumu vienmēr nāk arī augstāks risks un svārstīgums. Tāpēc, ja līdz pensijai ir mazāk nekā 15 gadi, būtu vēlams pāriet uz konservatīvāku plānu, kas samazina risku, ieguldot vairāk obligācijās. 

Kas ir adaptīva pieeja jeb dzīves cikla plāni pensijai? 

Pēdējo gadu laikā vietējā pensiju tirgū redzam arvien jaunus pensiju produktus, kas sola dalībnieka vietā samazināt akciju īpatsvaru un būt piemēroti visiem vecuma posmiem dalībnieka dzīves laikā.  

Tos sauc par dzīves cikla plāniem vai adaptīvajiem plāniem. Tie lielākoties ir aktīvi pārvaldīti un sadalīti desmitgades vecuma grupās (paredzēti, dalībniekiem, kas dzimuši, piemēram,  no 1980. līdz 1990. gadam).   

Tos bieži var atpazīt pēc plāna nosaukuma, kas norāda dalībnieku dzimšanas periodu – piemēram, plāns “1980-1989” vai “1980+”.  

Dzīves cikla plānu princips ir vienkāršs – tev vienu reizi ir jāizvēlas dzimšanas desmitgadei atbilstošs plāns un tālāk vairs nekas nav jādara. Visas dzīves garumā ieguldījumu stratēģija automātiski tiks pielāgota tavam vecumam. Proti, paliekot vecākam, izvēlētais pensiju pārvaldnieks tavu pensiju 2. līmeņa naudu ieguldīs konservatīvāk.  

Jāpiebilst, INDEXO 2. pensijas līmeņa plāniem šobrīd tā nav – sasniedzot konkrētu vecumu, tev pašam ir jānomaina savs plāns. (Vairāk informācijas: INDEXO pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāni) 

Izklausās labi, bet vai tas ir pareizs risinājums? 

It kā ideja laba, tomēr šobrīd pensiju 2. līmenī pieejamiem dzīves cikla plāniem ir problēma. Tie ir pielāgoti tikai vienam konkrētam dzimšanas gadam, kamēr pārējie deviņi grupā iekļautie dzimšanas gadi tiek pakļauti tai pašai ieguldījumu struktūrai.  

Desmitgade ir garš periods. Nevar taču dot tādu pašu plānu jeb piemērot tādu pašu ieguldījumu stratēģiju cilvēkam kam ir 46 gadi un cilvēkam kam 55, sakot, ka tā noteikti ir viņiem abiem piemērotākā. Vienam pensijā būs jāiet pēc apmēram 20, vienam pēc 10 gadiem. Un ieguldījumu pārvaldē 10 gadi var radīt ievērojamu atšķirību. 

Adaptīvo jeb dzīves cikla pensijas 2. līmeņa ieguldījumu plānu princips šobrīd darbojas apmēram šādi. (skat. attēlu zemāk) Plāns labi piemērots būs tikai konkrētam cilvēku segmentam no vienā desmitgadē dzimušajiem.

tabula kapec indexo 2pl 5

Pārējie visticamāk saņems stratēģiju, kas ir automātiska, taču nav labākais risinājums tieši viņiem.  

Mums jāatzīmē, ka individualizēta pieeja ir svarīga, jo cilvēkiem ir dažādas vajadzības, mēs saņemam citāda apjoma ienākumus dzīves laikā, mums katram ir citāda apjoma uzkrājumi. Tomēr adaptīvie plāni nav individualizēti. Tie ir tikai pielāgoti, ar, kā jau minējām, būtisku trūkumu.  

“Kāpēc INDEXO plānu nosaukumi ir norādīti plašam vecuma lokam?”

 Mēs savos pensiju 2. līmeņa plānu nosaukumos, esam iekļāvuši rekomendēto vecumu – “INDEXO Jauda 16-50”, “INDEXO Izaugsme 47-57”, “INDEXO Konservatīvais 55+”.

Tas darīts, lai tev būtu vieglāk veikt izvēli, atbilstoši savam vecumam un riska tolerancei. Tomēr katram mūsu plānam ir fiksēta ieguldījumu stratēģija, tie nav adaptīvi. Piemēram, “INDEXO Jauda 16-50” iegulda 100% akcijās, savukārt “INDEXO Konservatīvais 55+” – 100% obligācijās. Atzīstam, ka arī šis nav ideālais risinājums, taču vismaz neizliekamies, ka tas ir.

Galvenā mūsu pieejas priekšrocība ir spēja pašam izvēlēties brīdi, kurā samazini sava pensiju 2. līmeņa portfeļa risku.

Iemesli individuālākai pieejai var būt dažādi. Piemēram, ja tu jau esi izveidojis privātu portfeli vai veic lielus uzkrājumus pensiju 3. līmenī, iespējams tu vari uzņemties citu risku arī pensiju 2. līmenī. Paralēli mēs šobrīd strādājam pie risinājuma, kas tev palīdzēs uzlabot pensiju 2. līmeņa plāna izvēli atkarībā no pārējiem tev piederošiem aktīviem.

“Jums taču pašiem ir individualizēta pieeja pensiju 3. līmenī!”

Jā,  individualizēta! Individualizēta pieeja dzīves laikā ir lielisks veids uzkrājumu veidošanai (skati mūsu pensiju 3. līmeņa piedāvājumu). Tomēr pašreizējie adaptīvie jeb dzīves cikla piedāvājumi tam neatbilst. Mūsu pensiju 3. līmeņa portālā katram klientam ir tieši viņam automātiski izveidota stratēģija, kas laika gaitā var automātiski pielāgoties klienta vecumam un vēlmēm.

Arī pensiju 2. līmenī nākotnē varētu būt individualizēta pieeja. Mūsu ilgtermiņa mērķis ir izveidot pensiju 2. līmeņa risinājumu, kas  piedāvās individualizētu akciju un obligāciju līdzsvaru visos dzīves posmos.  Šādā veidā klients vienmēr saņemtu savam vecumam atbilstošo stratēģiju. Līdzīgu pieeju jau nodrošinām saviem pensiju 3. līmeņa klientiem un tādu piekopj arī Rietumeiropā un citur pasaulē. Šādai pieejai vēl nepieciešamas būtiskas izmaiņas pensiju 2. līmeņa regulējumā, ko aktīvi cenšamies panākt un pie kā turpināsim strādāt. 

Nākamreiz saskaroties ar argumentiem, kāpēc dzīves cikla plāni tev ir piemērotāki vai kā citādi labāki – zināsi ko atbildēt!

Raksti par saistītām tēmām:

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
Banka

Mobila banka, kas nodrošina visu, lai tu efektīvi pārvaldītu savu naudu jebkurā laikā un vietā.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv