Cik liels ir mans pensijas uzkrājums?

Cik liels ir mans pensijas uzkrājums?
INDEXO Komanda
21.05.2024

Lai gan situācija ir uzlabojusies, tomēr joprojām sastopam cilvēkus, kuri nezina, ka ik mēnesi 6% no bruto algas automātiski ieskaitās pensiju otrajā līmenī. Tā ir tieši tev sakrāta nauda, kurai vari piekļūt sasniedzot pensionēšanās vecumu. Daudziem šis ir mūža lielākais uzkrājums. Kad tas noskaidrots, tiek jautāts – kur varu apskatīt, cik daudz man ir uzkrāts? Parādīsim.

Savu pensiju 1. un 2. līmeņa uzkrājumu vari apskatīt latvija.lv portālā

Savu personīgo pensiju 2. līmeņa uzkrājumu un ieguldījumu plānu iespējams apskatīt Latvijas valsts portālā www.latvija.lv. 

Lai noskaidrotu savu pensijas uzkrājumu, seko šiem soļiem: 

  1. Dodies uz latvija.lv
  2. Sadaļā “E-pakalpojumi” izvēlies “VSAA informācija un pakalpojumi”; 
  3. Piekrīti lietošanas noteikumiem un spied “Pieprasīt pakalpojumu”; 
  4. Veic autentifikāciju. 

Apskati savu pensijas 1. un 2. līmeņa uzkrājumu, kā arī savu pensijas 2. līmeņa pārvaldītāju un pašreizējo ieguldījumu plānu. 

Pēc autentifikācijas redzēsi šādu informāciju – savas pensijas uzkrājumu, pensiju 2. līmeņa ieguldījuma plānu, kā arī darba stāžu un iespēju sakārot pensiju 2. līmeņa uzkrājuma mantojamību (vairāk par mantošanu: “2. pensiju līmeņa mantošana – kā veikt izvēli?”).

Pensijas uzkrajums Latvija.lv

Lai uzzinātu vairāk tieši par pensiju 2. līmeni, spied “Skatīt vairāk”. 

Svarīgākais, kam pievērst uzmanību saistībā ar pensiju 2. līmeni:

  • Ieguldījumu plāna nosaukums; 
  • Uzkrājums; 
  • Ieguldītā kopsumma; 
  • Uzkrājuma pieaugums.
Pensijas uzkrajums Latvija.lv 2 1024x523 1

Uzkrājuma pieaugums ir tevis izvēlētā (cerams) pensiju pārvaldītāja ieguldītā un finanšu tirgos tev nopelnītā nauda. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties sev, savam vecumam piemērotu ieguldījumu plānu. Ja esi savam vecumam neatbilstošā ieguldījumu plānā, tad vecumdienās vari sagaidīt krietni mazāku uzkrājumu nekā tas varēja būt (vairāk par šo tēmu: “Būtiskākais par pensiju sistēmu un plānu izvēli“).  

Padziļinātākai izpētei, vari lejupielādēt VSAA izziņu par savu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu. Spied sarkano pogu “Apskatīt” un izvēlies izziņu nr. 2 “Pensiju 2. līmeņa dalībnieka konta izraksts”. 

Iespējams, noderēs skaidrojošs video zemāk, kurā uzzināsi, kur vari atrast informāciju par gaidāmo pensiju un kas jāizdara pirms pensionēšanās.

Papildu informācijai 

Pensiju 1. līmenis – uzkrājums, kas nodokļu maksātājiem veidojas no sociālajām iemaksām. Šajā līmenī automātiski tiek novirzīti 14% no bruto algas. Tas darbojas pēc solidaritātes principa. Šodienas nodokļu maksātāji uztur šī brīža pensionārus, bet, kad tu dosies pensijā, tevi uzturēs nākamā strādājošo paaudze. 

Pensiju 2. līmenis – uzkrājums, kas veidojas automātiski no sociālajām iemaksām lielākajai daļai strādājošo. Katru mēnesi tie ir 6% no bruto algas. Pensiju 2. līmenī nav iespējams veikt papildu iemaksas – cik samaksāsi nodokļos, tik arī uzkrāsi. Tavs pensijas pārvaldītājs šo naudu iegulda atbilstoši izvēlētajam pensiju plānam. Vairāk par INDEXO piedāvātajiem ieguldījumu plāniem: indexo.lv/2-pensiju-limenis.

Pensiju 2. līmeņa dalībnieki automātiski ir visi strādājošie, kuri dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija, kā arī tie, kuri dzimuši no 1951. gada 2. jūlija (ieskaitot) līdz 1971. gada 1. jūlijam (ieskaitot) un paši individuāli pieteikušies pensiju 2. līmenim.  

Pensiju 3. līmenis – brīvprātīgs uzkrājums tieši vecuma pensijai, ko vari veidot, lai pensijā saņemtu vairāk nekā 50% no pēdējās algas pirms pensionēšanās. Vairāk par INDEXO pensiju 3. līmeņa piedāvājumu: indexo.lv/3-pensiju-limenis

Ir ļoti aplami uzskatīt, ka par pensijas uzkrājuma veidošanu jāsāk domāt, tuvojoties pensionēšanās vecumam. Jo ātrāk sāksi, jo labāku rezultātu sasniegsi – ilgtermiņa uzkrājumu veidošanā laiks un saliktie procenti ir tavi sabiedrotie.  

Jau vairāk nekā 130 000 Latvijas iedzīvotājiem esam palīdzējuši sakārtot ar pensijas uzkrājumu saistītos jautājumus. Varam palīdzēt arī tev. Piesakies bezmaksas konsultācijai: indexo.lv/pierakstities

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv