Ik gadu no ziemas migas izlien konkurenti un cenšas apvārdot mūsu klientus. Tā kā sen neesam apkopojuši lielākās muļķības, kuras cenšas popularizēt daļa mūsu konkurentu, te būs šī gada Top 5:

INDEXO nav Swedbank meitas uzņēmums 

INDEXO, kā jebkuram Latvijas pensiju pārvaldītājam, darbības nodrošināšanai ir nepieciešama sadarbība ar turētājbanku. Šajā jautājumā mūsu partneris ir Swedbank, taču tas nenozīmē, ka Swedbank ir INDEXO mātes uzņēmums. INDEXO ir Latvijas uzņēmums, kurā nevienam akcionāram nepieder vairāk par 10% uzņēmuma daļu. Jau nepilnus divus gadus esam publiski kotējuši savas akcijas Nasdaq Riga biržā – tas nozīmē, ka ikviens var kļūt par INDEXO akcionāru, arī tu. 

INDEXO nav paaugstinājis komisijas, jo cenšas kļūt par banku 

Pretstatā dažu konkurentu apgalvojumiem, mēs jau trīs gadus pēc kārtas esam pazeminājuši savas tiešās un netiešās komisijas. Mūsu plānu komisiju apmēru vari skatīt konkrēto plānu prospektos un pamatinformācijas dokumentos. Iesakām vienmēr salīdzināt pamatinformācijas dokumentus, lai sevi pasargātu no apvārdošanas. Šobrīd INDEXO ir vienas no zemākajām komisijām 2. pensiju līmeņa tirgū.

INDEXO nav sliktākie rezultāti nozarē 

Mājaslapā manapensija.lv redzamie Latvijas pensiju plānu rezultāti ir spilgts apliecinājums tam, ka tieši ieguldījumi līdz 100% akciju indeksu fondos, un mūsu Latvijas pensiju pārvaldē ieviestā pasīvā ieguldījumu pārvalde nodrošina labākās ilgtermiņa atdeves.  

Vairāk nekā 95% mūsu aktīvu pārvaldībā ir pensiju 2. līmeņa plānos “INDEXO Jauda 16-50″ un “INDEXO Izaugsme 47-57”, kuri uzrāda labākos vai vienus no labākajiem ilgtermiņa rezultātiem savā kategorijā. Ja tevi māc šaubas par pensiju plānu rezultātiem, apmeklē manapensija.lv un salīdzini vienas kategorijas plānu ilgtermiņa (5+ gadi) rezultātus.

Pensiju 2. līmenī neeksistē “nesadedzināmais kapitāls” 

Katrs pensiju sistēmā uzkrātais eiro ir pakļauts tirgus riskam. Jau esam daudz skaidrojuši, ka īstermiņā finanšu tirgi mēdz būt svārstīgi, taču ilgtermiņā gan akcijas, gan obligācijas vēsturiski ir uzrādījušas pozitīvu ienesīgumu. Taču ne mēs, ne mūsu konkurenti nevar tev apgalvot, ka kāda daļa no pensiju 2. līmeņa uzkrājumiem ir “garantēta” vai “aizsargāta” pret tirgus riskiem.  Vēsturiskie rezultāti nevar garantēt līdzvērtīgus rezultātus nākotnē – ne īsākā, ne garākā termiņā. Gan aktīvi, gan pasīvi pārvaldīti plāni tirgus kritumos strādās ar zaudējumiem, un tas ir labi ilgtermiņa krājējiem. Tirgus kritumos tev ir iespēja iegādāties akcijas “uz atlaidēm”.

Nesalīdzini zaļus ābolus ar gataviem bumbieriem 

Vai redzi kaut ko nepareizu šajā attēlā? 

Neuzkeries uz mulkibam 1

Datu avots: www.manapensija.lv 

Pirmkārt, rezultātus ir jāsalīdzina no viena atskaites punkta. Nesen izveidotu plānu šādi nevar salīdzināt ar citu plānu, kurš ir izveidots pirms pieciem gadiem. Grafikam sākoties 2023. gada jūlijā, skats būs pareizs un pavisam citāds.

Neuzkeries uz mulkibam 2

Otrs svarīgs faktors – nevajag salīdzināt ābolus ar bumbieriem. Ja plāns “INDEXO Izaugsme 47-57” iegulda akcijās līdz 50% no saviem aktīviem, tad nav objektīvi tā rezultātus salīdzināt ar plāniem, kuri akcijās iegulda līdz 100% savu aktīvu. Lielāks akciju īpatsvars visdrīzāk ilgtermiņā nozīmēs labākus rezultātus, taču īstermiņā – lielāku svārstīgumu. Izvēlies savam vecumam atbilstošu plānu un pirms izvēles salīdzini to ar citiem savam vecumam atbilstošiem plāniem.

 

Atgādinām, ka vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzvērtīgu ienesīgumu nākotnē. 

Ja saskaries ar vēl kādu interesantu apgalvojumu par INDEXO, bet neesi pārliecināts par tā patiesumu – jautā mums, rakstot uz [email protected].