Ekonomiskā krīze – ko darīt, kad akciju tirgus krīt?

Ekonomiskā krīze – ko darīt, kad akciju tirgus krīt?
INDEXO Komanda
10.03.2020

Kad sākas ekonomiskā krīze un akciju tirgus indeksi krīt, tas ir nepatīkami. Kā vislabāk šādā brīdī rīkoties?

Ja sākas ekonomiskā krīze, svarīgākais – saglabāt mieru!

Ekonomiskā krīze un akciju tirgus kritumi ir normāla, lai gan nepatīkama, parādība. Saprātīgs ieguldītājs zina, ka akciju tirgus ir svārstīgs, un tam laicīgi sagatavojas. Ilgtermiņā akciju tirgus vienmēr ir spēcīgi audzis, bet īstermiņā jārēķinās ar svārstībām.

Lai ilgtermiņā panāktu optimālu rezultātu, ir svarīgi:

  1. izvēlēties savam vecumam piemērotus ieguldījumus, t.sk. 2. pensiju līmeņa plānus
  2. nemainīt plānus tikai tādēļ, ka pienākusi ekonomiskā krīze,
  3. izmantot peļņas iespējas, ko dod zemākas akciju tirgus cenas.

Finanšu statistika rāda – cilvēks, kurš ekonomiskās krīzes brīdī sabīstas un veic straujas darbības (piemēram, pāriet uz konservatīvo pensiju plānu, lai gan tas nav piemērots viņa vecumam), drīzāk paliks zaudētājos. Viņam visticamāk nesanāks uzminēt īsto brīdi, kurā lēkt. Tas ir tādēļ, ka akciju tirgus kustības paredzēt praktiski nav iespējams – mēģinājumi to darīt ir nolemti neveiksmei.

Savukārt ilgtermiņa ieguldītājam akciju tirgus kritumi var pat izrādīties izdevīgi. Piemēram, 2. pensiju līmenī ik mēnesi uzkrājas 6 % mūsu algas. Ja brīdī, kad šī nauda iekrīt pensiju plānā, akciju tirgū ir kritums, ar šo naudu var nopirkt vairāk akciju. Pēc tam tikai nepieciešama pacietība, lai sagaidītu, kamēr akciju tirgus atkopjas.

Par to, ko darīt, kad sākas ekonomiskā krīze, vairāk stāstījām pašā pirmajā INDEXO Akadēmijas video:

Akciju tirgus kritumi krīze nāk un aiziet.

Ilgtermiņā ieguldītājs, kurš saglabā mieru un pieturas pie nospraustā kursa, pelna kopā ar pasaules ekonomiku. Tieši šī ir praksē pierādītā filosofija, pēc kuras darbojas INDEXO 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plāni.

Kā pārliecināties, ka ieguldāt savam vecumam piemērotā ieguldījumu plānā? Vienkārši! Katrs INDEXO ieguldījumu plāns nosaukumā ietver vecuma diapazonu, kam tas piemērots:

  • INDEXO Jauda 16–50
  • INDEXO Izaugsme 47–57
  • INDEXO Konservatīvais 55+

Ja neesat savam vecumam piemērotā 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānā, tad iesakām apsvērt plāna maiņu!

Ja Jums rodas jautājumi par to, kas notiek ar finanšu tirgiem un kā labāk ieguldīt pensijai, droši rakstiet mums uz [email protected]!



INDEXO (juridiskais nosaukums IPAS “Indexo”) nodibināja vairāk nekā 30 Latvijā pazīstami uzņēmēji un vadītāji, lai risinātu samilzušu problēmu – 2. pensiju līmeņa augstās komisijas un zemo ienesīgumu. Kopš INDEXO ienākšanas tirgū 2. pensiju līmenis ir ievērojami uzlabojies par labu Latvijas iedzīvotājiem – tirgū beidzot parādījusies cenu konkurence, panākta 2. pensiju līmeņa mantojamība un mainīti arī citi likumi. Paveikts ir daudz, bet vēl daudz darba priekšā. INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO ieguldījumu plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā! INDEXO – sakārtosim Latvijas finanšu vidi kopā!

Komentāri

  • Sveiki!
    Februāra beigās mans draugs ekonomists teica, ka mūs drīzumā sagaida nopietna krīze – viss bruks un slēgsies ciet. Pēc tās sarunas nolēmu nomainīt pensijas plānu no “Indexo Jauda” uz “Indexo Konservatīvais”. Tagad lasu, ka tā nevajadzēja darīt… a ko man tagad darīt?? Pāriet atkal uz “Indexo Jauda” vai nogaidīt pāris mēnešus?
    Aleksis (31)

    • Labdien!

      Statistiski šāda izvēle – lēkt uz konservatīvo, gaidot krīzi – biežāk nav optimāla. Protams, ir gadījumi, kad tā izrādās izdevīga, citā brīdī – ne pārāk. Tā kā kopš februāra beigām tirgi ir ievērojami kritušies, tad šoreiz visticamāk gadījās, ka līdz šim brīdim izvēle strādā Jūsu labā. Bet tur jāskatās konkrēti brīdis, kurā mainījāt plānu.

      Par tālāko – finanšu teorija teiktu, ka labāk būtu uzreiz pārslēgties uz Jūsu vecumam piemērotu plānu. Statistiski ticamāks, ka tas būs izdevīgāk, nekā gaidīt “īsto brīdi”, kad pārslēgties atpakaļ, jo vidēji to uzminēt ir grūti. Atkal gan jāapzinās, ka tā ir tikai statistika, kas negarantē, ka konkrētajā gadījumā būs tieši tā.

      Princips ir tāds, ka katrā atsevišķā gadījumā gadīties var dažādi, bet ilgtermiņā ir izdevīgāk turēties pie savam vecumam piemērota plāna un nelēkāt.

      Toms

  • Paldies par skaidrojumu, bet man vairāk interesētu Indexo viedoklis vai paziņojums saviem klientiem kā tieši plānu pārvaldnieki rīkojas šādos krīzes brīžos, kad akcijas kritums vienā dienā ir lielākais dažās biržās kopš 1987 gada “melnās pirmdienas”. Kāda ir taktika Indexo plāniem? pārdot akcijas un turēt lielāku skaidras naudas pozīciju, vai kas cits?

    • Labdien, Ati!

      INDEXO stingri pieturas pie pasīvās līdzekļu pārvaldīšanas filosofijas, kura par spīti visām tirgus krīzēm ilgtermiņā ir pārspējusi gandrīz visas alternatīvas. Tas nozīmē nemēģināt veikt kādas straujas darbības tādēļ, ka tirgus krīt, bet turpināt vienmērīgi ieguldīt tirgū kā tirgus kāpumu laikos tāpat arī tirgus kritumu un krīžu laikos. Attiecīgi INDEXO rezultāti kustās un kustēsies kopā ar tirgu kopumā. Ja tirgi kritīs, tie kritīs. Tad, kad atsāksies izaugsme, tie kāps. Ņemot vērā tirgus vēsturi, tas gandrīz noteikti būs ieguldītājiem ļoti izdevīgi.

      Statistika rāda, ka pēc šādiem straujiem kritumiem pārdot vai mēģināt savādāk “apspēlēt” tirgu gandrīz noteikti ilgtermiņā nav gudri. Krīzes brīdī parasti pārdod tie, kuriem nav daudz pieredzes, vai arī tie, kuriem ir steidzami nepieciešama nauda. Bet parasti rezultāts ir pārdot akcijas par zemu cenu un pēc tam atkal tās iegādāties par dārgu cenu (jo parasti tiek nokavēts brīdis, kad tirgus sāk atkopties).

      Tā vietā paliekam ieguldīti tirgū, izmantojam iespēju piepirkt klāt akcijas par zemāku cenu, un saglabājam pacietību. Krīzes nāk un aiziet – māksla ir nenobīties un palikt tirgū.

      Piemēram, kopš augstākā pīķa pirms 2008. gada krīzes ASV akciju tirgus vērtība ir vairāk nekā dubultojusies (par spīti nesenajiem tirgus kritumiem). Kopš dziļākās krīzes bedres – pieaugusi četrkārt. Tas nozīmē, ka tie, kas pacietīgi ieguldīja un krīzes brīdī nekur nelēca, bet pirka akcijas per zemu cenu, ir ārkārtīgi labi nopelnījuši. Bet daudzi, kuri iepriekšējās krīzes laikā mēģināja “lēkāt” un izvairīties no krīzes, faktiski rezultātā palaida garām tirgus atkopšanos un nopelnīja daudz mazāk.

      Ceru, ka šis skaidrojums palīdz! Ar cieņu,

      Toms

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv