Kad sākas ekonomiskā krīze un akciju tirgus indeksi krīt, tas ir nepatīkami. Kā vislabāk šādā brīdī rīkoties?

Ja sākas ekonomiskā krīze, svarīgākais – saglabāt mieru!

Ekonomiskā krīze un akciju tirgus kritumi ir normāla, lai gan nepatīkama, parādība. Saprātīgs ieguldītājs zina, ka akciju tirgus ir svārstīgs, un tam laicīgi sagatavojas. Ilgtermiņā akciju tirgus vienmēr ir spēcīgi audzis, bet īstermiņā jārēķinās ar svārstībām.

Lai ilgtermiņā panāktu optimālu rezultātu, ir svarīgi:

  1. izvēlēties savam vecumam piemērotus ieguldījumus, t.sk. 2. pensiju līmeņa plānus
  2. nemainīt plānus tikai tādēļ, ka pienākusi ekonomiskā krīze,
  3. izmantot peļņas iespējas, ko dod zemākas akciju tirgus cenas.

Finanšu statistika rāda – cilvēks, kurš ekonomiskās krīzes brīdī sabīstas un veic straujas darbības (piemēram, pāriet uz konservatīvo pensiju plānu, lai gan tas nav piemērots viņa vecumam), drīzāk paliks zaudētājos. Viņam visticamāk nesanāks uzminēt īsto brīdi, kurā lēkt. Tas ir tādēļ, ka akciju tirgus kustības paredzēt praktiski nav iespējams – mēģinājumi to darīt ir nolemti neveiksmei.

Savukārt ilgtermiņa ieguldītājam akciju tirgus kritumi var pat izrādīties izdevīgi. Piemēram, 2. pensiju līmenī ik mēnesi uzkrājas 6 % mūsu algas. Ja brīdī, kad šī nauda iekrīt pensiju plānā, akciju tirgū ir kritums, ar šo naudu var nopirkt vairāk akciju. Pēc tam tikai nepieciešama pacietība, lai sagaidītu, kamēr akciju tirgus atkopjas.

Par to, ko darīt, kad sākas ekonomiskā krīze, vairāk stāstījām pašā pirmajā INDEXO Akadēmijas video:

Akciju tirgus kritumi krīze nāk un aiziet.

Ilgtermiņā ieguldītājs, kurš saglabā mieru un pieturas pie nospraustā kursa, pelna kopā ar pasaules ekonomiku. Tieši šī ir praksē pierādītā filosofija, pēc kuras darbojas INDEXO 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plāni.

Kā pārliecināties, ka ieguldāt savam vecumam piemērotā ieguldījumu plānā? Vienkārši! Katrs INDEXO ieguldījumu plāns nosaukumā ietver vecuma diapazonu, kam tas piemērots:

  • INDEXO Jauda 16–50
  • INDEXO Izaugsme 47–57
  • INDEXO Konservatīvais 55+

Ja neesat savam vecumam piemērotā 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānā, tad iesakām apsvērt plāna maiņu!

Ja Jums rodas jautājumi par to, kas notiek ar finanšu tirgiem un kā labāk ieguldīt pensijai, droši rakstiet mums uz [email protected]!

 



INDEXO (juridiskais nosaukums IPAS “Indexo”) nodibināja vairāk nekā 30 Latvijā pazīstami uzņēmēji un vadītāji, lai risinātu samilzušu problēmu – 2. pensiju līmeņa augstās komisijas un zemo ienesīgumu. Kopš INDEXO ienākšanas tirgū 2. pensiju līmenis ir ievērojami uzlabojies par labu Latvijas iedzīvotājiem – tirgū beidzot parādījusies cenu konkurence, panākta 2. pensiju līmeņa mantojamība un mainīti arī citi likumi. Paveikts ir daudz, bet vēl daudz darba priekšā. INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO ieguldījumu plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā! INDEXO – sakārtosim Latvijas finanšu vidi kopā!