3. jūlijā apritēja 6 gadi kopš ir pieejams INDEXO pirmais ieguldījumu plāns “INDEXO Izaugsme 47-57”. Šajā periodā Izaugsme kategorijā “Aktīvie plāni 50%” ir ieguldījumu plāns ar pārliecinoši labāko rezultātu, nodrošinot  atdevi 3.9% gadā. Vai tā ir likumsakarība un šāds rezultāts bija paredzams?

Apmēram 50% INDEXO Izaugsme līdzekļu ir diversificēti, ar zemām izmaksām ieguldīti pasaules attīstīto valstu lielāko uzņēmumu akcijās un 50% Eiropas lielo uzņēmumu un valdību obligācijās. Vēsturiskie dati liecina, ka šāda portfeļa ienesīgumam ilgākā laika periodā būtu jāsasniedz ap 4.5-5.5% gadā.  Atskaitot INDEXO un turētājbankas komisijas, kā arī citas izmaksas, sagaidāmajai INDEXO Izaugsme ilgtermiņa atdevei būtu jābūt 4-5% gadā.  

Seši gadi var šķist ilgs laiks, bet tas vēl ir pietiekami neliels laika periods, lai būtu iespējamas arī nozīmīgas novirzes no sagaidāmajiem rezultātiem. Ja atskatāmies uz pēdējo sešu gadu notikumiem, tad pieredzējām vairākus būtiskus ekonomikas satricinājumus – pandēmija, karš Ukrainā, būtiskais inflācijas pieaugums lielākajā daļā pasaules valstu, nesenās lielo banku problēmas gan Eiropā, gan ASV. Tomēr neskatoties uz to visu INDEXO Izaugsme rezultāts kopumā atbilst sagaidāmajam ilgtermiņa rezultātam. Lai arī 6 gadi nav pārāk ilgs periods, tomēr varētu teikt, ka aptuveni šāds rezultāts bija paredzams. 

Nebija paredzams tas, ka Izaugsmes rezultāts būs pats labākais savā kategorijā – un ar tik nozīmīgu atšķirību. 

Daudz esam runājuši par pasīvās līdzekļu pārvaldes priekšrocībām (Mūsdienu alķīmija) un pilnībā piekrītam Nobela prēmijas laureātam Robertam Mērtonam, kurš teicis: “Tirgus pareģošana ir muļķu nodarbe.“  

Tomēr neskatoties uz visiem aktīvās līdzekļu pārvaldes trūkumiem, statistiski apmēram 15-20% aktīvajiem pārvaldniekiem vajadzētu paveikties un spēt apsteigt tirgus vidējos rādītājus 6 gadu periodā. Ņemot vērā, ka 50% akciju kategorijā ir 7 pensiju plāni, būtu sagaidāms, ka 1-2 plāniem vajadzētu apsteigt Izaugsmi. Kā redzam – tas nav noticis, un tuvākais sekotājs atpaliek par 0.5 procenta punktiem gadā! 30 gadus vecam vidējam 2. pensiju līmeņa dalībniekam šāda it kā niecīga starpība aizejot pensijā veido 15 tūkstošus eiro lielu uzkrājuma starpību. Vislielākā gada atpalicība no Izaugsmes ir 2.4 procentpunkti gadā. Šāda atpalicība tam pašam trīsdesmitgadniekam pensijas kapitāla atšķirība sasniegs pat 55 tūkstošus eiro. To, ka Izaugsmes rezultāts būs starp labākajiem būtu paredzējuši, tomēr tik lielu rezultātu starpību pirms 6 gadiem nekad nebūtu uzdrošinājušies prognozēt. Ilgtermiņa uzkrājumu aktīva pārvalde, mūsuprāt, ir liela muļķība. Raugoties uz mūsu konkurentu iespēto jāsecina, ka Latvijā tā ir īpaši liela muļķība. 

2013. gada Nobela prēmijas laureāts Jūdžins Fāma reiz paudis savu frustrāciju – “Es nekādi nevaru saprast, kādēļ kāds vispār iegulda aktīvi pārvaldītos fondos.“ Mēs arī ne. Diemžēl vairāk nekā 80% no Latvijas pensiju uzkrājumiem joprojām ir aktīvi pārvaldītos pensiju plānos.