Pagājušonedēļ INDEXO 39 investoru komanda saņēma LatBAN un LVCA godalgu “Gada investīcija 2017”. Pēc ziņām par balvu vairakkārt dzirdējām vienu un to pašu jautājumu – kā izdevās apvienot 39 tik dažādus cilvēkus vienā projektā?

Šodien padalīsimies ar četrām atziņām no investoru piesaistes procesa, kuras varētu noderēt arī citiem uzņēmumiem!

daži no indexo investoriem gada investīcija 2017 balvas saņemšanas ceremonijā

Daži no INDEXO investoriem balvas saņemšanas ceremonijā, kopā ar LatBAN valdes priekšsēdētāju Jāni Rancānu un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieku Raimondu Aleksejenko.

Saņemot balvu,  Juris Grišins norādīja, ka INDEXO investori:

  • ir no dažādām nozarēm,
  • runā (četrās) dažādās dzimtajās valodās,
  • balso par dažādām partijām,
  • uz dzīvi skatās ļoti dažādi.

Apvienot šos dažādos cilvēkus nebija vienkārši. Tagad, kad esam piesaistījuši gandrīz 4,5 tūkstošus klientu un aktualizējuši pensiju sistēmas efektivitāti visos iespējamos medijos, ir viegli piemirst: uzsākām ceļu kā daži ideālisti, kas gatavojās mēroties spēkiem ar Latvijas lielākajām bankām. Tā nebija formula, kas automātiski vieš uzticību investoru sirdīs.

Strādājām ar finanšu konsultantiem Callidus Capital un juristiem no Deloitte pusgada garumā, lai atrisinātu darījuma cilvēciskos, finansiālos un juridiskos sarežģījumus. Mums palīdzēja šie četri faktori:

1. “Sāpju punkts”, ko saprot katrs investors.

Tikai retais Latvijas iedzīvotājs apzinās, ka 6 % viņa algas jau šobrīd uzkrājas 2. pensiju līmenī. Kad mēs palīdzam saprast, ka runa ir par lielu naudu, vēlme rūpēties par to pastiprinās ļoti ātri.

Tāpat bija ar mūsu investoriem. Daudzi nebija lietas kursā par 2. pensiju līmeni. Mēs palīdzējām šiem turīgajiem cilvēkiem noskaidrot sava uzkrājuma apjomu.

Kad investori saprata, ka maksā bankām milzīgas komisijas par desmitiem tūkstošu lielu ieguldījumu, uzreiz kļuva skaidrs: Latvijā nepieciešama caurspīdīga, zemu izmaksu alternatīva banku dārgajiem pensiju plāniem.

Šī pati atziņa var noderēt jebkurā investīciju piesaistes procesā. Ja vari panākt, lai investors sajūt tava produkta nepieciešamību pats uz savas ādas, jau esi pusceļā līdz uzvarai.

2. Savā jomā pieredzējusi komanda.

INDEXO valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis ilgus gadus vadīja Nordea banku Latvijā. Otrs valdes loceklis Druvis Mūrmanis vadīja Swedbank biznesu Krievijā. Es pats strādāju lielās investīciju bankās Ņujorkā.

Mūsu pieredze ļāva investoriem uzticēties, ka tiksim galā ar uzņēmuma finanšu un juridiskajiem pienākumiem.

Protams, ne katram jaunam biznesam iespējams piesaistīt tik pazīstamu vadītāju komandu. Tomēr investori vienmēr gribēs redzēt vadības komandu, kurai ir plaša pieredze savā nozarē.

Citiem vārdiem sakot, ja esi pieredzējis grāmatvedis, vieglāk būs piesaistīt investorus grāmatvedības biznesam, ne jaunai jogas studiju ķēdei.

3. Spēcīga prezentācija.

Pirms devāmies apciemot pirmos investorus, pavadījām vairāk nekā 2 mēnešus, gatavojot investoru prezentāciju. Šī prezentācija nosedza visus galvenos biznesa plāna elementus:

  • Nozares apraksts.
  • Problēma.
  • Mūsu risinājums.
  • Klienta profils.
  • Biznesa modelis.
  • Konkurence.
  • Mārketinga plāns.
  • Komanda.
  • Skaitļi un prognozes.
  • Kapitāla vajadzības.

Prezentācija bija vizuāli vienkārša (tikai daži punkti katrā slaidā) un ietrenēta (to prezentējām iekšēji pirms devāmies pie investoriem).

Šāds sagatavošanās process noderēs jebkuram biznesam, jo tas ne tikai pārliecinās investorus, bet ļauj vadībai pašiem skaidri sakārtot savus plānus.

4. Skaidra tirgus iespēja.

2. pensiju līmenī 14 gadus nebija bijusi konkurence.

Parādījām grafiku, kurā redzams, kā aktīvu apjoms tirgū strauji audzis, kamēr komisiju līmenis procentos no aktīviem nav mazinājies (kas arī noveda pie 40 milj. EUR, ko samaksājām komisijās 2016. gadā).

izmaksas un aktivi

Parādījām arī datus par gandrīz perfekto korelāciju starp banku klientu skaitu un to pensiju plānu dalībnieku skaitu.

Pieredzējušajiem investoriem uzreiz bija skaidrs, ka šādā stagnējošā tirgū bija lieliska iespēja iejaukties jaunam, enerģiskam spēlētājam ar radikāli izdevīgāku piedāvājumu.

Jaunam uzņēmumam vienmēr jāspēj definēt – ar ko mēs atšķiramies un kā mūsu atšķirība izcīnīs vietu tirgū.

Pašu izvēlēti sarežģījumi.

Ar šo četru punktu palīdzību dažu mēnešu laikā piesaistījām 2.3 milj. EUR no vairāk nekā 30 privātajiem investoriem.

Patiesībā mums nevajadzēja tik daudz investoru. Jau pēc pirmajām prezentācijām bijām atraduši dažus cilvēkus, kas būtu gatavi finansēt INDEXO biznesu vieni paši.

Mēs apzināti izvēlējāmies veidot INDEXO investoru komandu plašu un dažādu, lai gan tas padarīja uzņēmuma izveides procesu daudz sarežģītāku un laikietilpīgāku.

Katram INDEXO investoram pieder vien daži procenti uzņēmuma, bet katrs ir INDEXO patriots. Lai gan daudziem investoriem ieguldījums mūsu uzņēmumā ir tikai neliela daļa personīgā portfeļa, gandrīz visi iet un par mums cīnās presē, sociālajos medijos, paziņu un draugu lokā.

Tam ir vairāki efekti:

  • Sasniedzam plašu auditoriju caur mūsu investoru loku.
  • Plašais pazīstamu investoru loks ceļ sabiedrības uzticību INDEXO.
  • Varam pieņemt labus stratēģiskos lēmumus, jo investori saprot mūsu misiju un nav aprobežoti ar īstermiņa domāšanu.

Šāds modelis nederēs katram jaunam uzņēmumam, bet to noteikti ir vērts apsvērt, ieejot sarežģītākās nozarēs!

Ir svarīgi, no kā ņemt investīcijas.

Nobeidzot, jāatzīst, ka investoru izvēle ir ļoti svarīga. Jaunam uzņēmumam nevajadzētu steigt ņemt naudu no pirmā, kas to ir gatavs dot. Neveiksmīgi izvēlēts investors var nogremdēt biznesu, kamēr spēcīgs investoru loks palīdzēs ne tikai ar naudu, bet ar padomu, kontaktiem, reputāciju.

Tādēļ sakām paldies INDEXO investoriem par līdzšinējo sadarbību. Turpināsim strādāt, lai īstenotu mūsu kopīgo vīziju: INDEXO kā uzņēmums, kas  uzlabo dzīvi klientiem, nes peļņu investoriem un palīdz sakārtot Latvijas finanšu vidi!



INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā.

Ja Tev rodas jautājumi, komentē zemāk vai raksti mums uz [email protected]!

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO pensiju plāniem, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!