Kāpēc INDEXO ir tev piemērotākais pensiju 2. līmeņa pārvaldītājs?

Kāpēc INDEXO ir tev piemērotākais pensiju 2. līmeņa pārvaldītājs?
INDEXO Komanda
02.08.2024

Sākot no 1. jūlija, stājās spēkā izmaiņas pensiju pārvaldes normatīvajos aktos, kuru mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju pareizu pensijas 2. līmeņa plānu izvēli. Tā kā vienmēr esam runājuši par to, cik nozīmīgi ir izvēlēties vecumam atbilstošu pensijas ieguldījumu plānu, tad šoreiz pastāstīsim arī par citiem izvēles faktoriem. 

Šajā rakstā esam apkopojuši informāciju, ko ņemt vērā, izvērtējot pensiju 2. līmeņa plānus un citu pārvaldītāju piedāvājumus: 

  1. Izmaiņas pensiju 2. līmenī. Kā tās mani ietekmēs? 
  2. Kā domāt par ilgtspēju?  
  3. Ko ietekmē ieguldījumu ģeogrāfiskais izvietojums? 
  4. Kāpēc pasīvā pārvaldība jeb indeksu pieeja? 
  5. Ko nozīmē un ko ietekmē akciju īpatsvars?
  6. Kāpēc neizvēlēties “adaptīvu pieeju”?   

1. Izmaiņas pensiju 2. līmenī. Kā tās mani ietekmēs? 

No šī gada 1. jūlija pensiju pārvaldes uzņēmumiem, tajā skaitā INDEXO, tagad ir pieejama papildu informācija par savu pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānu dalībniekiem 

Līdz šim pensiju 2. līmenis bija anonīms – pārvaldītāji nezināja neko par saviem klientiem. 

Jaunā kārtība ļauj pārvaldītājiem labāk uzrunāt iedzīvotājus, sniedzot tiem padomus gan par vecumam atbilstoša ieguldījuma plāna izvēli, gan par saistītajiem riskiem un iespējām. 

Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka pārvaldītāji nesaņem pensiju 2. līmeņa plānu dalībnieku kontaktinformāciju vai informāciju par to uzkrājumu apmēru, tāpēc iedzīvotājiem joprojām pašiem jābūt možiem un proaktīviem. 

Var rasties jautājums – kādēļ tad šādas izmaiņas normatīvajos aktos bija vajadzīgas? To mērķis, primāri, ir nodrošināt, lai katrs pensiju sistēmas dalībnieks būtu savam vecumam atbilstošā pensiju plānā.  

Tas tāpēc, ka vecumam atbilstoša ieguldījumu stratēģija ar lielāko ticamību nodrošinās labākos ilgtermiņa rezultātus jeb lielāku pensijas uzkrājumu katram mūsu valsts topošajam pensionāram. 

Viens ir skaidrs – INDEXO klienti salīdzinot ar vidējo Latvijas iedzīvotāju ir bijuši gudrāki un apzinīgāki. Šobrīd vairāk nekā 87 % mūsu klientu atrodas savam vecumam atbilstošā pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānā. 

Pēc jaunā regulējuma nosacījumiem, mums ir jārunā ne tikai par ieguldījumu plānu atbilstību vecumam, bet arī par to riska līmeņiem, aktīvu pārvaldības stratēģiju (aktīva vai pasīva), ieguldījumu ģeogrāfiju un ilgtspējas aspektiem.  

Šos iepriekšminētos faktorus INDEXO pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāniem esam apkopojuši tabulā: 

JaudaIzaugsmeKonservatīvais
1Akciju īpatsvars100%50%0%
2Iespējamie ieguvumi un riskiAugstsVidējsZems
3Ieguldījumu stratēģijaPasīvaPasīvaPasīva
4Ieguldījumu ģeogrāfijaPlaši diversificēta atbilstoši pasaules akciju tirgus kapitalizācijaiPlaši diversificēta atbilstoši pasaules akciju tirgus kapitalizācijai un pasaules obligāciju tirgumEiropas Ekonomiskā Zona (EEZ)
5Ilgtspējas aspektiBez ilgtspējas komp.Bez ilgtspējas komp.Bez ilgtspējas komp.
6Atbilstošais vecumslīdz 50 gadiem47-57 gadi55+ gadi

Avots: INDEXO, 30/06/2024 

2. Kā domāt par ilgtspēju? 

Ilgtspējīga ieguldījumu stratēģija nozīmē ieguldīt līdzekļus fondos, kas veicina vides aizsardzību, sociālo atbildību un labu korporatīvo pārvaldību (tulk. ESG – Environmental, Social, and Governance).  

Ilgtspējīga ieguldījumu stratēģija cenšas veicināt pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā un stabilu peļņu ilgtermiņā. Tomēr pēdējos gados ļoti popularizētie zaļie (t.i. ilgstpējīgie) fondi arvien biežāk sākuši izmantot savu sev piešķirto zaļo statusu vairāk kā mārketinga rīku, nevis patiesa labuma radīšanas iespēju.  

Bieži zaļie fondi neiegulda enerģētikas un aizsardzības industrijās, kas Eiropai kļuvušas arvien svarīgākas. Parasti zaļie fondi prasa arī augstākas komisijas maksas saviem ieguldītājiem, tādējādi samazinot viņu nākotnes pensijas apmērus. 

tabula kapec indexo 2pl 2 1 1

INDEXO pārvaldītie pensiju 2. līmeņa plāni ir izvēlējušies nodrošināt vidēju ilgtspējas reitingu – “A” līmenī pēc MSCI skalas, taču nenosaka ilgtspējīgas investīcijas kā mērķi un neveicina vides un/vai sociālo raksturlielumu sasniegšanu.  

Mēs uzskatām, ka tieši labākais iespējamais rezultāts ar iespējami zemākām izmaksām sniegs labāko sociālo labumu sabiedrībai. 

Avots: MSCI Inc., 30/06/2024 

3. Ko ietekmē ieguldījumu ģeogrāfiskais izvietojums? 

Ieguldījumu ģeogrāfiskais izvietojums ietekmē ieguldījumu portfeļa diversifikāciju un risku. Ieguldot dažādos reģionos, ir iespējams samazināt specifiskus riskus, kas saistīti ar konkrētu valstu ekonomiskajām situācijām vai politiskajiem notikumiem.  

Noteikti esi dzirdējis teicienu, ka “nevajadzētu likt visas olas vienā grozā”. Citiem vārdiem – jāsamazina varbūtība, ka konflikti vai ekonomiska lejupslīde kādā konkrētā valstī radīs zaudējumus taviem uzkrājumiem.  

INDEXO pensiju plāni, kuri veic ieguldījumus akcijās, izvēlas plaši diversificētu pieeju un atdarina pasaules attīstīto valstu akciju indeksa MSCI World ģeogrāfisko izvietojumu. Ja šobrīd aptuveni 70% pasaules akciju tirgū kotēto uzņēmumu vērtības ir ASV, tad mūsu pieeja nodrošinās, ka arī 70% tavu akciju ieguldījumu ir ASV. Līdzīgā veidā mūsu veiktie ieguldījumi dalās arī pārējos pasaules reģionos.  

tabula kapec indexo 2pl 3

Dati: MSCI Inc., 30/06/2024 

Ģeogrāfiskajam izvietojumam ir vēl viens  papildu aspekts – dažādos reģionos ir dažādas valūtas. Valūtu svārstības prognozēt ir vai nu ļoti grūti vai neiespējami, tādēļ tās atstāj iespaidu uz plāna rezultātiem. Ilgtermiņa ieguldītājs var uzņemties augstākus riskus un tai skaitā arī valūtas risku, taču pirmspensijas vecumā būtu vēlams kopējo risku līmeni samazināt, ieguldot vietējā valūtā, kas Latvijā ir eiro. 

Tieši risku mazināšanas nolūkā INDEXO Konservatīvais 55+ plāna ģeogrāfiskais izvietojums ir  citādāks – visi līdzekļi ir ieguldīti Eiropas Ekonomiskās Zonas valstīs. Tas nedaudz samazina ģeogrāfisko diversifikāciju, taču būtiski samazina valūtas svārstību risku pēdējos pirmspensijas gados.  

4. Kāpēc pasīvā pārvaldība jeb indeksu pieeja 

Vēsturiski labākajā ieguldījumu pārvaldības stratēģijā nekas nav mainījies. Pasīvā pārvaldība jeb indeksu pieeja, kuras pamatā ir tirgus indeksa atdarināšana, joprojām ir piemērotākā ieguldīšanas pieeja ilgtermiņa uzkrājumu veidotājiem. Tieši tāpēc visi INDEXO pensiju plāni ir pasīvi pārvaldīti. 

Gadu simtiem ilga pieredze liecina, ka pasaules ekonomika turpina augt. Izaugsme svārstās. Straujākas izaugsmes periodi mijas ar stagnāciju un pat krīzēm, tomēr ilgtermiņā tā ir bijusi izteikti pozitīva. 

Līdz ar ekonomiku aug arī akciju tirgi. Tieši šī atziņa ir pasīvās naudas pārvaldīšanas pamatnostādne. Ieguldām pasīvi – plaši diversificētos instrumentos, kas iespējami tuvu atspoguļo kopējo tirgu (biržu indeksus) – tādējādi vairojam tavu bagātību līdz ar ekonomikas un akciju tirgus kopējo izaugsmi. 

Aktīvā pārvalde savukārt ir balstīta uz pārliecību – jāsasniedz ātrāks kapitāla pieaugums nekā tirgus vidējais. Aktīvie pārvaldnieki saka – mēs noalgosim labākos, gudrākos (bieži arī dārgākos) speciālistus, kas dienu un nakti analizēs datus, meklēs nenovērtētas investīciju iespējas un vairos tavu kapitālu straujāk kā tirgus vidējais pieaugums. 

tabula kapec indexo 2pl 4

Statistika liecina, ka ar šī solījuma izpildi aktīvajiem pārvaldniekiem veicas visai slikti. Standard & Poors  un Morningstar pētījumi ik gadu liecina, ka ilgtermiņā vairāk nekā 93% aktīvi pārvaldītu plānu nespēj pārspēt tirgus vidējo rādītāju, ko nodrošina pasīvā pieeja. (1) Tātad – izvēloties “tirgus vidējo rezultātu” ar pasīvi  pārvaldītu plānu tev visticamāk ies labāk nekā vairumam aktīvo plānu investoru. 

Ja atgriežamies pie “groza” salīdzinājuma: pasīvā pārvalde nodrošina, ka pērc visu grozu, kur būs gan pasaulē labākās kūciņas, gan, periodiski, arī dažādu sliktāku ražotāju kūkas. Aktīvā pārvalde nozīmētu, ka jāmēģina nepagaršojot no groziņa izvilkt dažas labākās kūciņas. Pat profesionāļi to pastāvīgi nespēj paveikt. 

5. Ko nozīmē un ko ietekmē akciju īpatsvars? 

Akciju īpatsvars pensiju plānos ir galvenais aspekts, pēc kura vērtē plāna atbilstību dalībnieka vecumam, jo tas tiešā veidā ietekmē iespējamos ieguldījumu ieguvumus un riskus. Lielāks akciju īpatsvars var nodrošināt augstāku peļņu, bet vienlaikus palielina risku, īpaši īstermiņā.  

Vecumam atbilstošs plāns nodrošina 100% ieguldījumu akciju tirgū jaunībā un samazina akciju īpatsvaru, tuvojoties pensionēšanās vecumam, tādējādi samazinot risku un nodrošinot lielāku stabilitāti.  

Cilvēkiem līdz pat 50 gadu vecumam nebūtu jāsatraucas par akciju tirgus svārstībām, jo līdz pensionēšanās brīdim akciju tirgum ir daudz laika atgūties no kritumiem un atkal nodrošināt peļņu. Tas tā ir bijis pēdējos 100+ gadus, un paredzams, ka tā būs arī nākotnē.  

Tuvojoties pensionēšanās vecumam būtu jāizvēlas plāns, kurā ir mazāks akciju īpatsvars. Tādējādi tiek samazināts ieguldījumu risks, taču līdz ar to tiek samazināta arī peļņa, ko ieguldītājs var sagaidīt šajā periodā. 

6. Kāpēc neizvēlēties “adaptīvu pieeju”? 

Pēdējo gadu laikā vietējā pensiju tirgū redzam arvien jaunus pensiju produktus, kas sola dalībnieka vietā samazināt akciju īpatsvaru un būt piemēroti visiem vecuma posmiem dalībnieka dzīves laikā. 

Tos pašlaik sauc par dzīves cikla plāniem vai adaptīvajiem plāniem, un tie lielākoties ir sadalīti 10 gadu vecuma grupās (paredzēti, dalībniekiem, kas dzimuši, piemēram,  no 1980. līdz 1990. gadam).  

Lai arī individualizēta dzīves cikla pieeja ir lielisks veids uzkrājumu veidošanai (skatiet mūsu pensiju 3. līmeņa piedāvājumu), šobrīd pensiju 2. līmenī pieejamiem dzīves cikla plāniem ir problēma. Tie ir pielāgoti tikai vienam konkrētam dzimšanas gadam, kamēr pārējie deviņi grupā iekļautie dzimšanas gadi tiek pakļauti tai pašai ieguldījumu struktūrai

Atkarībā no plāna un dalībnieka vecuma – arī dalībniekam paredzētais “dzīves cikla” plāns var būt būtiski neatbilstošs.  

Piemēram, 60 gadus vecam dalībniekam ir jābūt būtiski atšķirīgai ieguldīšanas pieejai no 51 gadus veca dalībnieka, taču šādā plānā abi dalībnieki pēc būtības ir vienādi. 

tabula kapec indexo 2pl 5

Taču viss nav slikti! Mūsu ilgtermiņa mērķis ir izveidot risinājumu, kas būs labāks par pašreizējiem dzīves cikla plāniem, piedāvājot individualizētu akciju un obligāciju līdzsvaru visos dzīves posmos.  

Līdzīgu pieeju jau nodrošinām saviem pensiju 3. līmeņa klientiem un tādu piekopj arī Rietumeiropā un citur pasaulē. Šādai pieejai vēl nepieciešamas būtiskas izmaiņas pensiju 2. līmeņa regulējumā, ko aktīvi cenšamies panākt un pie kā turpināsim strādāt. 

Kas tālāk? 

Ja pēc raksta izlasīšanas saproti, ka esi savam vecumam neatbilstošā plānā, nekas vēl nav zaudēts. Dodies ŠEIT, lai mainītu savu plānu uz vecumam atbilstošu. 

Ja tev tomēr ir kādi jautājumi vai neskaidrības un vēlies detalizētāku konsultāciju, lūdzu, aizpildi anketu ŠEIT, lai varam ar tevi sazināties. 

—- 

Juridiski pensiju 2. līmeņa jeb valsts fondētās pensiju shēmas plāni ir “ieguldījumu plāni”, nevis “pensiju plāni”, taču šeit tā rakstām, jo lasītājam “pensiju plāns” ir uztveramāks termins. 

Avoti: 

  1. SPIVA 2023 | SPIVA U.S. Scorecard Year-End 2023 (spglobal.com) 
  2. Pasīvā pārvaldība | Mūsdienu alķīmija | Indeksu fondi – Indexo 

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv