Izcīnītas pārmaiņas – 3. pensiju līmenī varēs ērti mainīt fondus!

Izcīnītas pārmaiņas – 3. pensiju līmenī varēs ērti mainīt fondus!
INDEXO Komanda
28.01.2020

Rakstu ar labām ziņām visiem 3. pensiju līmeņa dalībniekiem. Esam izcīnījuši pārmaiņas, kas beidzot ļaus 3. pensiju līmeņa dalībniekiem ērti mainīt izvēlēto pensiju fondu!

Kādēļ šī problēma bija jārisina?

Lai gan INDEXO šobrīd 3. pensiju līmeni nepiedāvā, rūpīgi sekojam notiekošajam nozarē. Šobrīd 3. pensiju līmeni raksturo vienas no augstākajām komisijām Eiropā kā arī zems ienesīgums. Būtisks iemesls šai situācijai – konkurences trūkums.

Pensiju fondi nav bijuši motivēti cīnīties par klientiem, piedāvājot izdevīgākus nosacījumus, jo līdz šim pārvilināt klientus no cita fonda ir bijis ārkārtīgi grūti. Lai pārceltu uzkrāto kapitālu, klientam bija fiziski jādodas uz iepriekšējo fondu, jāstāv rindā un jāraksta iesniegums. To bija gatavs darīt vien retais, tādēļ piedāvāt izdevīgākus nosacījumus klientiem praktiski neatmaksājās.

Rezultātā cenu konkurence nozarē, ja tāda vispār parādījās, bija minimāla.

Kāds ir risinājums?

Ar jauno Privāto pensiju fondu likumu, kurš stājas spēkā 13. janvārī, stājas spēkā jauna kārtība pensiju fonda maiņai (tai skaitā kapitāla daļējai pārcelšanai uz citu fondu). Ja pensiju fonds:

  • pieņem jaunus klientus attālināti (piemēram, savā portālā vai internetbankā),
  • ļauj pārcelt kapitālu starp saviem pensiju plāniem attālināti,
  • ļauj gūt informāciju par pensiju plānu maksājumu pakalpojumu sniedzēja mājaslapā (piemēram, internetbankā),

tad pensiju fondam jāpieņem arī iesniegums par pensiju fonda maiņu attālināti (piemēram, savā portālā vai internetbankā) un ar tādiem pašiem autentifikācijas līdzekļiem. Turklāt pieprasījuma veidlapai ir jābūt vienkāršai, saprotamai un pensiju fonda klientiem brīvi pieejamai.

Rezultātā klientiem būs ērti mainīt pensiju fondus, un pensiju fondiem radīsies motivācija konkurēt – piedāvāt izdevīgākus nosacījumus, lai pārvilinātu klientus. Ieguvēji būsim mēs visi!

Kad izmaiņas stāsies spēkā?

Jaunais likums spēkā ir jau šobrīd. Faktiski novērojam, ka pensiju fondi vēl jauno praksi savos portālos un internetbankās nav ieviesuši. Tuvākajos mēnešos INDEXO uzmanīgi sekos, lai tas notiktu.

Ja tev kā 3. pensiju līmeņa dalībniekam ir svarīgi, lai tu varētu ērti rīkoties ar savu pensijas kapitālu, raksti vai zvani savam pensiju fondam un vaicā, kad likuma pārmaiņas būs ieviestas praksē!

Kā izdevās panākt pārmaiņas?

Ideja par iespēju ērti mainīt pensiju fondu radās 2019. gada pavasarī, INDEXO apspriedēs ar koalīcijas politiķiem par iespējām uzlabot pensiju sistēmas darbību. Sekoja intensīvs darbs pusgada garumā gan darba grupās, gan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā līdz beidzot decembrī ideja pārvērtās likumā.

Protams, šādas pārmaiņas nevar panākt INDEXO viens pats. No politiskās puses pie idejas rašanās būtisku lomu spēlēja I. Parādnieks, savukārt par likumprojekta virzību Saeimā īpaši rūpējās deputāti A. Kiršteins un G. Eglītis. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā M. Bondara vadībā ideju atbalstīja gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti. Pie tehniskā izpildījuma roku pielika gan Finanšu ministrija, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija, gan Saeimas juridiskais birojs, gan – intensīvu pārrunu rezultātā – arī Finanšu nozares asociācija.

Sakām paldies visiem, kas palīdzēja izcīnīt pozitīvu rezultātu!

Kas tālāk?

INDEXO ne tikai rūpējas par savu klientu naudu, bet arī cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Tādēļ arī nepārtraukti strādājam pie dažādām likumdošanas iniciatīvām, kas nāks par labu Latvijas ieguldītājiem. Šobrīd aktuāli:

  • Izmaiņas Valsts fondēto pensiju likumā, kas paplašinās ieguldīšanas iespējas, lai nodrošinātu labāku ilgtermiņa rezultātu ieguldītājiem;
  • Cīņa par absurdi augsto komisiju ierobežošanu uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas tirgū;
  • Vēl dažas citas iniciatīvas, kas gan vēl ir agrīnās izstrādes stadijā.

Ja tev ir idejas, ko vajadzētu mainīt, lai Latvijas finanšu vide strādātu vēl labāk, droši raksti komentāros!


INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa plānus Latvijā.

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, pieraksties jaunumiem un saņem rakstus savā e-pastā!

Komentāri

  • Pievienojos pulciņam, kas ar nepacietību gaida Indexo 3. pensiju līmeņa plānu.
    Sakiet, varbūt ir kāds termiņš, pie kura nosacīti pieturaties, piemēram, palaist pakalpojumu šogad, nākamgad utml.? 🙂

  • Kopš vasaras gaidu, kad sāksiet piedāvāt arī 3. pensiju fondu, zinu, ka plānojāt sākt to piedāvāt 😉 Ļoti ceru, ka situācija ar COVID-19 nemainīja jūsu plānus pārāk būtiski!

    • Labdien,
      Diemžēl arī mums, līdzīgi kā citur, nācās piedzīvot neplānotas aizkavēšanās, taču pašlaik aktīvi strādājam, lai varētu pēc iespējas ātrāk piedāvāt šo pakalpojumu.

  • 1. Ļoti ceru uz INDEXO 3.līmeņa pensiju plānu. Apskatīju esošās 3.līmeņa komisijas: no 1,33 (sievai) līdz 2,42 (man). Protams, plāni nav nekādi mega pelnošie, bet kad ir krīze, tad zaudējumi atbilstoši.
    2. Ceru, ka tik pat sekmīgi spēsiet izlobēt arī IIN atvieglojumu ierobežojumu atcelšanu. Šobrīd IIN atvieglojums ir līdz 10% no ienākumiem, bet ne vairāk, kā 4000,00 EUR gadā.
    Jo sevišķi, ņemot vērā VSAOI maksimālo iemaksu apmēru.
    Īpaši netaisns šis ierobežojums ir attiecībā uz pašnodarbinātām personām, kurām bieži ir ļoti nevienmērīgs ienākumu apmērs. Atsevišķos gadījumos pie projekta jāstrādā vairākus gadus līdz tiek gūts ienākums, bet līdz tam jāiztiek ar minimāliem ienākumiem, kas ļauj segt soc. maksājumus tikai minimālā apjomā, un ir nepietiekoši 3.pensiju līmenim. Savukārt, kad beidzot ienākums tiek saņemts, normatīvi ierobežo gan VSAOI maksimālo apmēru, gan faktiski arī iemaksu apmēru 3.pensiju līmenī.
    P.s. esmu gatavs sniegt konkrētus piemērus, atbalstu diskusijā ar deputātiem. Ir pieredze Saeimas komisijās. 😉

  • Paldies! Jau kādu laiku apsveru šo ideju par 3 līmeņa maiņu,jo pašreizējā pārvaldītāja rezultāti mani neapmierina . Tagad zināšu ka to būs iespējams izdarīt.

  • Pievienojos, arī gaidu no indexo 3 limeni.
    Gaidu arī lai jūsu pārvaldīto līdzekļu apjoms palielinājies reizes un jums tas ļautu pazemināt komisijas vēl stiprāk.
    Kā arī cilvēcisks paldies iniciatīvām kas beidzas ar jauniem noderīgiem likumiem.

  • Labdien! Ļoti gaidu Indexo 3. pensiju līmeni. Lai gan iepriekš diskusijā tas jau ir ticis pieminēts, tomēr nolēmu komentāra veidā uzsvērt šī aspekta būtiskumu. Nešaubos, ka, ja Indexo 3. pensiju līmeni izveidos, ievērojot tos pašus vai salīdzināmus principus, kas ir 2. pensiju līmeņa pamatā, klientu netrūks.

  • Kurš/-i piestrādāja pie šī?
    [saite uz Facebook lapu]

    • Labdien!
      Vispirms vēlos norādīt, ka Jūsu ziņa attiecas uz 2.pensijas līmeni, taču raksts augstāk ir par 3. pensiju līmeni, kurā iemaksas tiek veiktas brīvprātīgi. Attiecībā uz Jūsu ievietotajā saitē apspriesto, esam iepriekš norādījuši, tai skaitā savā bloga rakstā http://indexo.lv/blogs/ka-mantot/ ka izvēle par 2.pensijas uzkrājuma mantošanu jāizdara atbilstoši savai individuālajai situācijai. Jaunam ģimenes apgādniekam ar vairākiem maziem bērniem var būt piemērotāka cita izvēle, kā pirmspensijas vecuma cilvēkam bez bērniem. Detalizētu jautājumu gadījumā aicinām vērsties pie Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras.

  • Paldies par darbu!
    Izlasījis Toma Kreicberga
    “Lopu ekspresi” pie sevis nodomāju, ka būtu lieliski, ja tas čalis darītu lietas Latvijā (toreiz Indexo vēl nebija, bet pieņemu, ka darbs pie tā jau notika un grāmata, lai arī pati par sevi laba, strādāja arī kā agrīns mārketings 😉 ).
    Ilgi nebija jāgaida līdz tapa Indexo un es momentā visu ģimeni ar 2.līmeni nomigrēju uz Indexo.
    Starpība ( + ) graujoša.
    Interesanti, ka dēls, pusaudzis pēc vasaras darbiem automātiski bija nonācis Swedbank.
    Pēc kādiem principiem tas notiek?
    Paldies un gaidām 3.līmeni.

    • Labdien!
      Ja Jūsu dēlam tas bija pirmais algotais darbs, tad VSAA personas, kuras uzsāk iemaksas 2.pensiju līmenī, sadala esošajiem pensiju pārvaldniekiem izlozes kārtībā. Attiecīgi Jūsu dēlam tagad ir iespējas pievienoties jebkuram 2.līmeņa pensijas pārvaldniekam pēc paša izvēles. Pārvaldnieka maiņu iespējams veikt reizi kalendārajā gadā.

  • Pievienojos. Cītīgi gaidām zemu izmaksu 3.pensiju līmeni no indexo.lv!!!

  • Kad indexo piedāvās 3 pensijas līmeni un vai būs iespēja pāriet no Swedbank uz indexo? Paldies par darbu

    • Labdien! Diemžēl pašlaik INDEXO vēl nepiedāvā 3.līmeņa pensiju plānus, taču pie tā strādājam. Tagad konkrētu datumu vēl nav iespējams nosaukt, taču kad pieteikšanās šiem plāniem būs iespējama, mēs noteikti par to paziņosim.

  • Strādāju internacionālā vidē. Kolēģi ir cilvēki, kas Latvijā nebūs ilglaicīgi, varbūt 5-6gadus, bet kā paredzams uzkrāto pensiju arī nesaņems. Vai ir domāts arī par šādiem gadījumiem, kad cilvēki maina savas dzīves vietas un līdz ar to varētu iekrāto pensiju izņemt?

    • Labdien!
      Kopumā šeit iespējams daudz nianšu, atkarībā no tā, cik liels ir uzkrātā kapitāla lielums un kuras valsts pilsoņi Jūsu kolēģi ir. EU valstu pilsoņiem ir iespējams izmantot citā EU valstī uzkrāto 2.pensijas līmeņa pensiju kapitālu, taču to nevarēs izņemt pirms pensijas vecuma sasniegšanas. Individuāliem jautājumiem par šo tēmu iesakām konsultēties VSAA.

  • mani varbūt motivētu uzkrāt 3.līmeņa pensiju ja par to būtu arī nodokļu atvieglojums. cik saprotu, laikam šobrīd arī ir iespēja iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju saņemt 10%. ideāli laikam būtu ja tas notiktu automātiski un katru mēnesi tiem kuri to iemeksā no algas būtu jāmaksā samazināts nodoklis valstij.

  • Paldies par darbu! Ar nepacietību gaidu nākamos uzlabojumus.

  • Vai varat padalíties ar informáciju, kad Indexo būs 3.pensiju līmeņa fonds? Un, vēl svarīgāk – kad būs iespēja caur jums latviešiem investēt indeksu fondos?

    • Labdien!
      Pateicamies par lielo interesi par INDEXO 3.līmeņa pensiju plāniem! Kā jau Toms norādīja, pašlaik INDEXO vēl nepiedāvā 3.līmeņa pensiju plānus, taču pie tā intensīvi strādājam. Diemžēl konkrētu datumu pašlaik vēl nav iespējams nosaukt. Kad pieteikšanās šiem plāniem būs iespējama, mēs noteikti par šo notikumu paziņosim plašāk.

    • Pievienojos jautājumam.

    • Pievienojos jautājumam, kad Indexo būs 3.pensiju līmeņa fonds?

    • Cits Kristaps

      Man arī interesē, kad beidzot būs Latvijā iespējams investēt indeksu fondos (ne ETF).

  • Paldies! Pats 3.pensiju līmeni nelietoju, bet jebkura pozitīva pārmaiņa, kura rada iespēju uzlabot finansiālo situāciju iedzīvotājiem ir apsveicama.

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv