Kad INDEXO pagājušonedēļ paziņoja par 3. pensiju līmeņa licences saņemšanu, mūs Facebook steidzās apsveikt Swedbank valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš gan tūlīt arī steidzās aizrādīt, ka “dažkārt mārketinga paziņojumi mēdz robežoties ar meliem“.

rubenis

Kas par lietu? Būdami apzinīgi, mēs tūlīt metāmies pārbaudīt mūsu publicētā raksta saturu.

Jāsaka – melus neredzam. Galvenās tēzes:

– 3. pensiju līmeņa komisijas ir bijušas un ir augstas;

– ilgtermiņa rezultāti ir ļoti zemi.

Katrs var pārbaudīt, uzmetot aci informācijai portālā manapensija.lv.

Kāda ir šībrīža situācija 3. pensiju līmenī?

Lai gan aktīvu apjoms 3. pensiju līmenī jau pārsniedza pusmiljardu eiro, vēl joprojām redzam dārgus 3. pensiju līmeņa plānus, kuru izmaksas tipiski sasniedz 1–1.5 % gadā, bet dažu plānu gadījumā pat vairāk.

Savukārt pēc Finanšu nozares asociācijas publicētajiem datiem, vidējais 3.pensiju līmeņa plānu ienesīgums 10 gadu periodā līdz 30/09/2020 ir bijis tikai 2.9 % gadā.

Tas, ka atsevišķu pensiju plānu izmaksas beidzot ir samazinātas, patiešām ir jāvērtē atzinīgi. Kopš INDEXO 2017. gadā aktualizēja komisiju līmeņa nozīmību pensiju tirgū, vispirms kritās komisijas 2. pensiju līmenī un tad sākās zināma kustība arī 3. pensiju līmenī. Tomēr pašreizējā situācija parāda, ka vēl tāls ceļš ejams!

Par ko nervozē Swedbank?

Kā interpretēt Rubeņa kunga INDEXO virzienā vērstos apvainojumus? Vai tās ir bailes no potenciāla konkurenta? Vai arī vienkārši vēlme pareklamēt savu produktu?

Savā paziņojumā mēs uz konkrētiem pensiju plāniem neatsaucāmies. Tomēr, ja Rubeņa kungs vēlas aktualizēt Swedbank piedāvājumu, labprāt tam pievērsīsimies.

Patiess prieks redzēt, ka šobrīd Swedbank 3. pensiju līmeņa plānu izmaksas beidzot ir ievērojami samazinātas. Tas neapšaubāmi ir solis pareizajā virzienā, kaut arī sperts salīdzinoši nesen. Tomēr komisijas neatspoguļo pilnu ainu. Svarīgs ir arī rezultāts.

Piemēram: manapensija.lv redzam, ka pensiju plāns Swedbank Dinamika+100 no darbības sākuma 27/12/2006 līdz 30/09/2020 ir uzrādījis atdevi vidēji 1.8% gadā. Turklāt, saskaņā ar saistību atrunu, tas ir pirms pensiju fonda komisijām – attiecīgi jāpieņem, ka reālā atdeve ir vēl zemāka.

Bet varbūt šajā periodā slikti gāja visiem?

Paskatīsimies.

Swedbank Dinamika+100 ir plāns, kurš 100% aktīvu iegulda akciju tirgos. Šajā pašā periodā pasaules attīstīto valstu akciju indekss MSCI World ir nodrošinājis vidējo atdevi 6.3% gadā.

1000 EUR pie ienesīguma 6.3% gadā šajā periodā kļūtu par 2314 EUR. Pie ienesīguma 1.8% gadā? Par 1278 EUR.

Peļņa 1314 EUR pasaules tirgos – vai tikai 278 EUR Swedbank pensiju plānā?

Kā skaidrot šo milzīgo atpalicību?

Daļu, protams, var attiecināt uz Swedbank vēsturiski augstajām komisijām. Tagad, kad komisijas beidzot ir tikušas samazinātas, rezultātam jākļūst labākam.

Tomēr starpība ir pārāk liela, lai runa būtu par komisijām vien. Ir jāsecina, ka lielu efektu ir atstājusi arī pensiju kapitāla pārvaldīšanas efektivitāte.

Liels daudzums pētījumu parāda, ka t.s. aktīvā līdzekļu pārvaldīšana, ar kuru nodarbojas vairums Latvijas pensiju pārvaldītāju, ne tikai nespēj radīt pozitīvu pienesumu ieguldītājiem, bet patiesībā samazina gaidāmo ieguldījumu atdevi.

Tieši tādēļ mēs kopš 2017. gada atkal un atkal aicinām sabiedrību izvēlēties tieši pieeju, kas visā pasaulē gadu desmitiem ir uzrādījusi uzticami labākus rezultātus – pasīvu līdzekļu pārvaldīšanu un ieguldīšanu indeksu fondos. Šī pieeja nepaļaujas uz pārvaldītāju gudrību, bet iegulda pasaules tirgos un uzrāda ienesīgumu, kas pirms izmaksām atbilst pasaules tirgus indeksu vidējam rezultātam.

Apskatot 2. pensiju līmeņa rezultātus, ir acīmredzams, ka tieši indeksu plāni kopš to pirmās dienas uzrāda labāko ienesīgumu nozarē. Protams, daži gadi ir īss periods un nākotne vienmēr var atšķirties no pagātnes. Tomēr indeksu fondi dominē pasaules ieguldīšanas rezultātu tabulās jau gandrīz piecdesmit gadus.

Aicinām konkurentus veltīt vairāk laika savu rezultātu uzlabošanai.

Ir saprotams, ka INDEXO parādīšanās tirgū esošajiem 3. pensiju līmeņa tirgus dalībniekiem rada stresu. Kopš INDEXO sāka darboties 2. pensiju līmenī, mūsu pensiju plāni stabili ietur līderpozīcijas klientu piesaistes jomā. Ņemot vērā vēsturiskos rezultātus 3. pensiju līmenī, ir pamats ticēt, ka arī 3. pensiju līmeņa dalībnieki vēlas redzēt pārmaiņas un jaunu, efektīvāku piedāvājumu.

Tomēr stress neattaisno Swedbank, kas ir tirgus līderis Latvijā, vadītāja rīcību nepamatoti nomelnojot jaunu konkurentu vai apvainojot melos. Šādas neproduktīvas nodarbes vietā iesakām esošajiem tirgus dalībniekiem vairāk enerģijas veltīt savu rezultātu uzlabošanai. Tieši tas nodrošinās klientu apmierinātību un uzticību ilgtermiņā.

Tikmēr 3. pensiju līmeņa klientus aicinām rūpīgi sekot notikumiem tirgū. Jau drīzumā varat no INDEXO gaidīt piedāvājumu, kas palīdzēs Jums iekrāt ērtāk un efektīvāk!



INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO ieguldījumu plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā! INDEXO – sakārtosim Latvijas finanšu vidi kopā!