Jau rakstījām par to, ka INDEXO pagājušonedēļ paziņoja par 3. pensiju līmeņa licences saņemšanu. Savā Facebook profilā ieraudzījām Swedbank valdes priekšsēdētāja “apsveikumu” ar piebildi, ka “dažkārt mārketinga paziņojumi mēdz robežoties ar meliem“. Tika lietoti arī daiļrunīgāki izteicieni, aicinot INDEXO uzvesties citādāk, “lai negrautu sabiedrības uzticību pensiju sistēmai kopumā”. Iesakām iepazīties ar iepriekšējo rakstu, lai labāk izprastu šī raksta saturu.

Interesanti, ka ar sociālo mediju palīdzību gan Swedbank vadītājs Reinis Rubenis, gan šīs pašas bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops uzstājīgi cenšas noskaidrot INDEXO produktu cenošanas politiku:

komentāri sociālajos tīklos

Šādi jautājumi nav uztverami nopietni.

Grūti iedomāties situāciju, kad Samsung izpilddirektors sociālajos tīklos jautātu Apple mārketinga direktoram: “Dzirdējām, ka jūs pēc pāris mēnešiem laižat tirgū jaunu iPhone modeli. Nekavējoties izstāstiet, cik tas maksās, un pastāstiet, kādas vēl nebijušas opcijas piedāvāsiet klientiem!

Iespējams, Swedbank ir radusi savu pakalpojumu cenu un klāstu iepriekš saskaņot ar konkurentiem. Mēs gan tā neplānojam rīkoties. Šāda cenu saskaņošanas prakse neveicinātu konkurences cīņu. Swedbank kolēģi – turpiniet nervozēt, grauzt nagus un baidīties.

Par pakalpojuma cenu un virkni Latvijā nebijušām inovācijām informēsim īsi pirms produkts kļūs publiski pieejams. Pie tam, vispirms centīsimies informēt savus potenciālos un esošos klientus, nevis konkurentus.

Izmantojot mūsu viedokļu apmaiņu, arī mēs Swedbank pārstāvjiem uzdevām jautājumu, uz kuru atbildēt nebūtu konkurences tiesību pārkāpums:

“Kā līdz šim ir gājis lielākajam pensiju 2. līmeņa plānam Latvijā “Swedbank Dinamika”?”

Swedbank vārdiem runājot, vajadzētu sniegt kādus skaidrojumus, “lai negrautu sabiedrības uzticību pensiju sistēmai kopumā”.

Aptuveni katrs ceturtais pensiju 2. līmeņa eiro ir ieguldīts tieši “Swedbank Dinamika” pensiju plānā.

Skatoties uz manapensija.lv pieejamajiem datiem uz 2021. gada februāra sākumu, tajā ir ap 337 tūkstošiem dalībnieku no gandrīz 1.3 miljoniem dalībnieku 2. pensiju līmenī kopā. Tā aktīvi veido ap 1,36 miljardiem eiro no aptuveni 5 miljardiem eiro 2. pensiju līmenī kopā.

Grūti nepiekrist, ka šī pensiju plāna darbības rezultāti būtiski nosaka visu pensiju 2. līmeņa noskaņu kopumā.

Ienesīgums vājāks nekā citiem pensiju 2. līmeņa plāniem – ilgtermiņā atpaliek pat no inflācijas! 

Dinamikas ienesīgums 15 gadu griezumā atpaliek no konkurentiem un veido tikai ap 2,6% gadā*. Saskaņā ar statistikas datiem, inflācija Latvijā pēdējos 15 gados bija ap 3% gadā**.

Latvijas lielākā pensiju 2. līmeņa plāna ilgtermiņa ienesīgums ir ne tikai mazāks nekā konkurējošajiem plāniem, bet arī atpaliek no inflācijas.

Šo situāciju vēl bēdīgāku padara tas, ka salīdzinājumā ar konkurentu plānu ienesīguma rādītājiem, “Swedbank Dinamika” nav bijusi labāka izvēle arī 5 un 10 gadu griezumā. Šī pensiju plāna divu un trīs gadu rezultāti arī izskatās vāji uz pārējo ieguldījumu plānu fona.*

Kā tas izskatās uz pasaules finanšu tirgus fona?

Pēdējos piecos un desmit gados pasaules uzņēmumu akciju indeksi uzrādīja kāpumu ap 11% gadā. Ap 3% gadā ienesa arī obligācijas.

Sanāk, ka pensiju plānam Dinamika, kurš līdz 50% portfeļa iegulda akciju tirgos, vajadzēja nopelnīt vidēji ap 7% gadā pirms komisijas maksām. Taču realitātē tas rezultāts ir tikai nedaudz virs 3% gadā pēc komisijas maksām.*

Jautājums Swedbank pārstāvjiem – vai jūs plānojat kaut ko darīt, lai uzlabotu šos katastrofālos rezultātus?

Mums ir nepieciešams 2. pensiju līmenis, kuru raksturo ne tikai zemas izmaksas, bet arī labs ienesīgums!

Mums ir patiess prieks, ka pēdējos gados, kopš INDEXO ienākšanas tirgū, pensiju 2. līmenis Latvijā ir piedzīvojis fenomenāli pozitīvas pārmaiņas.

Ir būtiski sarukušas komisijas maksas tirgū, un beidzot uzlabojusies konkurence. Klientiem ir pieejami pasaules finanšu tirgus indeksiem piesaistītie pensiju plāni. Pensiju 2. līmenis ir kļuvis mantojams, kā arī šogad beidzot varēs veidot ieguldījumu plānus ar ieguldījumiem akcijās līdz 100% no to aktīviem. Un šīs ir tikai dažas no pozitīvajām pārmaiņām.

Pārmaiņas arī redzam jau esošajiem pensiju 3. līmeņa produktiem. Ceram, ka klientiem izdevīgi piedāvājumi turpinās tikai pieaugt!

Tomēr joprojām redzam virkni ar klientiem neizdevīgiem piedāvājumiem, kas ir gan dārgi, gan uzrāda sliktus darbības rezultātus. Augstāk aprakstītais piemērs ar Latvijā lielāko pensiju 2. līmeņa plānu, kurā atrodas teju ceturtā daļa no visas 2. pensiju līmeņa naudas, ir spilgts piemērs tam, ka vēl ir vieta nopietniem uzlabojumiem.


* https://www.manapensija.lv/lv/pensiju-2-limenis/aktualie-dati/, 2021. gada 3. februāra dati

** https://www.csb.gov.lv/lv/statistika/statistikas-temas/ekonomika/pci/kalkulators