2017. gada jūlijā INDEXO ar lielu ažiotāžu uzsāka darbu. Mūsu solījumi bija ambiciozi:

  1. uz pusi zemākas komisijas 2. pensiju līmenī,
  2. izdevīgi, pasīvi pārvaldīti pensiju plāni,
  3. tirgū vēl neredzēta caurspīdība,
  4. reālas pozitīvas pārmaiņas Latvijas finanšu vidē.

Banku kritiķi nekavējās mūs saukt par skandaloziem vai pat bīstamiem, bet nu jau gads ir apkārt – un Latvijas ieguldījumu tirgus ir mainījies līdz nepazīšanai.

Spied uz bildi, lai atvērtu infografiku un uzzinātu, ko esam sasnieguši gada laikā!

indexo pirmais gads

Ja gribi vairāk konteksta, lasi tālāk! Skatīsim punktu pa punktam, kā INDEXO ir pildījis savus solījumus – un kāds ir mūsu klientu ieguvums.

1. Uz pusi zemākas komisijas 2. pensiju līmenī.

Pirms INDEXO, Latvijā maksājām augstākās pensiju komisijas Eiropā, vidēji 1.5 % gadā.

Mēs pieteicām pirmo zemu izmaksu pensiju plānu tirgū – “INDEXO Izaugsme” – ar vienu, fiksētu komisiju 0,75 % gadā. Šodien jau vairāk nekā 6’000 klientu bauda INDEXO zemu izmaksu pensiju plānu priekšrocības, uzticot mums uzkrājumus 44 milj. EUR apmērā.

Sakām visiem mūsu klientiem lielu paldies par uzticību – priecājamies, ka varam ar jums strādāt!

Ieguvēji ir ne tikai INDEXO klienti.

Pirms mums, tirgū nebija pilnīgi neviena pensiju plāna, kurš iekasētu mazāk nekā likumā pieļauto maksimālo komisiju. Šobrīd tādu plānu jau ir desmit. Latvijas iedzīvotājiem beidzot ir reālas izvēles iespējas.

Darba priekšā vēl ir daudz. Lielākie pensiju plāni tirgū vēl joprojām ir dārgi. Tomēr mūsu izprovocētā cenu konkurence ir fundamentālas pārmaiņas, kuru efekts uz mūsu pensijām būs spēcīgs un ilgstošs.

2. Izdevīgi, pasīvi pārvaldīti pensiju plāni.

INDEXO piedāvā Latvijā pirmos pasīvi pārvaldītos pensiju plānus, kuri iegulda indeksu fondos. Vēsturiski šī pieeja ir uzrādījusi lieliskus rezultātus. Mūsuprāt, tas ir gudrākais veids, kā ieguldīt nākotnei.

Ko varam teikt par pagājušā gada rezultātiem?

Īstermiņa rezultāti pensiju nozarē nozīmē ļoti maz un reklāmās tos nepieminam. Nākotne vienmēr var atšķirties (līdzšinējais rezultāts negarantē līdzīgu rezultātu nākotnē). Tomēr jāsecina, ka baņķieru draudošās prognozes nav piepildījušās – pirmā gada laikā “INDEXO Izaugsme” uzrādīja augstāko ienesīgumu tirgū.

3. Tirgū vēl neredzēta caurspīdība.

Mūsu caurspīdība izpaužas vairākos veidos:

  • Ar INDEXO tu vari izsekot katram eiro, kas aiziet pensiju plāna komisijās un citās izmaksās.
  • Daudzi banku pensiju plāni pāriegulda klientu naudu savos ieguldījumu fondos vai citos dārgos fondos, slēpti paņemot komisiju dubultā. INDEXO tā nedara.
  • Mēs ieguldām tikai zemu izmaksu indeksu fondos, kuru izmaksas regulāri publicējam.

4. Reālas pozitīvas pārmaiņas Latvijas finanšu vidē.

Cenu konkurence 2. pensiju līmenī – tas ir sasniegums, kas fundamentāli maina nosacījumus ieguldījumu tirgū. Bet tas nav INDEXO vienīgais sasniegums šī gada laikā:

  • Pēc mūsu iniciatīvas vairāk nekā 11’000 Latvijas iedzīvotāji parakstījās portālā Manabalss.lv par mantojamu 2. pensiju līmeņa kapitālu. Saeima iniciatīvu atbalstījusi jau 2. lasījumā.
  • Mūsu iniciatīva pret kaitnieciskiem produktiem un absurdi augstām komisijām uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas tirgū ieguva plašu rezonansi tradicionālajos un sociālajos medijos.
  • Lepojamies ar vairāk nekā 100 novadītiem semināriem uzņēmumos un konferencēs.

Uzskatām, ka tieši sabiedrības izglītošana ilgtermiņā atstās vislielāko ietekmi uz situāciju tirgū. Gudri klienti pieprasīs izdevīgus produktus.

Par ko INDEXO cīnīsies turpmāk?

Pirmkārt, 2. pensiju līmenī vēl liels darbs priekšā. Lielie pensiju plāni vēl joprojām ir dārgi. Daudzi pāriegulda klientu naudu savos ieguldījumu fondos vai dārgos ārzemju fondos.

Otrkārt, arī citi Latvijā pieejamie ieguldījumu produkti – tādi kā uzkrājošā dzīvības apdrošināšana, 3. pensiju līmenis un tradicionālie ieguldījumu fondi – ir pārāk dārgi un necaurspīdīgi. Tas jāmaina.

Treškārt, strādāsim ar valsts iestādēm, lai uzlabotu ieguldījumu nozares regulējumu un ieguldītāju aizsardzību.

Visbeidzot, turpināsim sabiedrības izglītošanas darbu.

Ne tikai izdevīgi pensiju plāni!

Izvēloties INDEXO, tu ne tikai iegūsti izdevīgu pensiju plānu, bet arī palīdzi uzlabot Latvijas finanšu vidi.

Ja jau esi mūsu klients, sakām paldies par uzticību. Priecāsimies strādāt tavā labā arī turpmākajos gados. Ja vēl ne – iepazīsties ar mūsu pensiju plāniem un pievienojies mums. Tas prasa vien dažas minūtes!



Aicinām padalīties ar šo infografiku ar draugiem un paziņām! Lai dalītos ar šo rakstu Facebook, spied šeit!