Piezīme: ar aktuālāko rakstu par mantojamību ir iespējams iepazīties spiežot šeit!

 

Aicinām portālā ManaBalss.lv parakstīt iniciatīvu par 2. pensiju līmeņa kapitāla mantojamību!

par mantojamu 2. pensiju līmeņa kapitālu

2. pensiju līmeņa uzkrājums ir tava nauda. Tu gadiem ilgi strādā un maksā sociālo nodokli, lai nākotnē tavai ģimenei būtu, no kā dzīvot.

Pašreiz, ja tu ej bojā pirms pensijas vecuma, tava ģimene šo naudu pazaudē. Palielinās vien apgādnieka zaudējuma pensija tavā apgādībā bijušajiem ģimenes locekļiem – nepilngadīgiem bērniem, bērniem invalīdiem, kā arī darba nespējīgiem ģimenes locekļiem.

Situācija ir īpaši satraucoša ģimenēs, kurās strādā tikai viens no laulātajiem. Ejot bojā apgādniekam, laulātais zaudē ne tikai tuvu cilvēku un iztikas avotu, bet arī gadu gaitā veidotu ģimenes uzkrājumu.

Pirmkārt, tas ir netaisnīgi. Otrkārt, tas mazina atbildīgu, apzinīgu cilvēku motivāciju maksāt nodokļus un sekot savam uzkrājumam. Nedrīkst pastāvēt situācija, kas stimulē apiet nodokļu sistēmu, lai parūpētos par saviem tuvajiem.

Ietaupījums valsts budžetam, ko rada nemantojams pensiju kapitāls, ir samērā neliels.

Tie pašreiz ir 6 – 7 miljoni EUR gadā. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā pensiju komisijās vien bankām samaksājām 40 miljonus EUR.

Ietaupījums samērā neliels, bet zaudētā uzticība sistēmai – milzīga. Komentārus par to, ka nemantojamu uzkrājumu nav vērts veidot, projekta INDEXO ietvaros dzirdam praktiski katru dienu.

Jāmaina likums, nosakot:

Ja 2. pensiju līmeņa dalībnieks mirst pirms pensijas vecuma sasniegšanas, uzkrātais pensijas kapitāls pilnā mērā nododams viņa mantiniekiem.

Palīdzi mums izcīnīt šīs pārmaiņas!

Šis ir īstais brīdis rīkoties

Tik laba brīža, lai panāktu izmaiņas likumā, vēl nav bijis.

Sabiedrība ir pamodusies.

Ne tikai tie ~3000 INDEXO dalībnieki, kuri jau teikuši “nē” līdzšinējai lietu kārtībai 2. pensiju līmenī – dārgām izmaksām, zemam ienesīgumam, necaurspīdībai.

Par 2. pensiju līmeni šoruden runā, debatē un spriež avīzēs, radio, uzņēmumos, bankās, augstskolās un ģimenēs. Esam izcīnījuši šķietami neiespējamo – “attālā” pensiju tēma kļuvusi aktuāla šeit un šodien.

Līdz ar sabiedrību sarosījusies arī valsts pārvalde. Tieši šobrīd Saeima izskata jaunus grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kuri skar ieguldīšanas ierobežojumus, plānu maiņas termiņus un pārvaldīšanas komisijas – būtiskus jautājumus, kurus patiešām laiks risināt.

Diemžēl 2. pensiju līmeņa mantojamība vēl nav atradusi pietiekamu atbalstu varas koridoros. Tādēļ šis ir īstais brīdis izteikt skaidru, skaļu sabiedrības viedokli – līdz ar citiem grozījumiem jāievieš arī 2. pensiju līmeņa kapitāla mantojamība.

Paud savu atbalstu – paraksti iniciatīvu Manabalss.lv

Aicinām visus, kuriem rūp savas ģimenes labklājība un Latvijas pensiju sistēma, parakstīt iniciatīvu, kuru esam izveidojuši portālā Manabalss.lv.

Kad esi parakstījis iniciatīvu, dalies ar to sociālajos tīklos un pastāsti draugiem. Ir īstais brīdis rīkoties!

 



INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā.

Ja Tev rodas jautājumi, komentē zemāk vai raksti mums uz [email protected]!

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO pensiju plāniem, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!