“Lūdzu, ieejiet savā internetbankā – jums nepieciešams atjaunot jūsu 2. pensiju līmeni.”

Vai pēdējā laikā, aizejot uz banku, esi dzirdējis šādu vai līdzīgu frāzi?

Redzam, ka bankas sākušas izmantot arvien jaunus paņēmienus, lai pārvilinātu klientus uz saviem 2. pensiju līmeņa plāniem, līdz galam neizstāstot visus nosacījumus klientam saprotamā veidā.

Iepazīsties ar rakstu un pārliecinies, ka bankas tevi neapvārdo!

 

nav octa

Mēs, INDEXO, pirms trīs gadiem uzsākām cīņu par 2. pensiju līmeņa sakārtošanu Latvijā. Šajā laikā esam panākuši daudz pozitīvas pārmaiņas, kas ievērojami uzlabojušas nosacījumus ne tikai INDEXO klientiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem! Kā būtiskākās varam minēt:

  1. pateicoties INDEXO iniciatīvai un vairāk kā 11’000 cilvēku atbalstam, izcīnījām 2. pensiju līmeņa mantojamību,
  2. panācām cenu konkurenci tirgū (pensiju pārvaldnieku faktiskās komisijas samazinājušās apmēram trīs reizes!),
  3. ieviesām konceptuāli jaunu piedāvājumu tirgū – ieguldījums indeksu fondos, ko konkurenti pat sākuši no mums kopēt!

Daudz jau ir paveikts, taču vēl daudz darba ir priekšā!

Joprojām netīri pārdošanas paņēmieni!

Agrāk pensiju plānus bija iespējams mainīt internetbankās vai ar fizisku iesniegumu bankas filiālē. Nereti to varēja izdarīt pat tev nepamanot, piemēram, palūdzot tev parakstīt virkni dokumentu brīdī, kad dodies izņemt jaunu maksājumu karti. Tu pat varēji noklikšķināt nepareizo pogu internetbankā, un tavs pensiju plāns tika nomainīts.

Tajos laikos netīrie paņēmieni notika ļoti atklāti, jo piedāvāt izdevīgākus kredītu nosacījumus apmaiņā pret 2. pensiju līmeņa pieteikumu bija ļoti vienkārši. Taču joprojām dzirdam gadījumus, kur šādi paņēmieni tiek izmantoti…

Šodien pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras iniciatīvas 2. pensiju līmeņa plānus ir iespējams nomainīt tikai latvija.lv portālā. Iesniegumi no banku filiālēm vai internetbankām vairs netiek pieņemti. Taču tas ir licis banku netīrajiem pārdošanas paņēmieniem tikai kļūt sarežģītākiem.

Ir parādījušās jaunas maldināšanas taktikas, klientam iestāstot, ka “…vairs neredzam Jūsu pensiju 2. līmeni savā sistēmā. Lai tas nekur nepazustu, jums jāienāk internetbankā un jāatjauno savu izvēli!” u.tml.

Ja vēlies noskaidrot, vai esi bijis upuris neapzinātai pensiju plāna maiņai, un pārbaudīt, cik reizes dzīves laikā esi mainījis savu pensiju plānu, latvija.lv portālā ir pieejams e-pakalpojums par pensiju plānu maiņas vēsturi.

Likums tevi aizsargā – neļauj sevi apmuļķot!

Klientu aizsardzībai, sākot ar 2018. gadu, tika veikti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas ievērojami palielināja ieguldītāju aizsardzību pret maldinošu un manipulatīvu pārdošanas praksi.

Piemēram, lai nodrošinātu, ka tu, pats to neapzinoties, nepievienojies dārgam un neizdevīgam pensiju plānam, pirms pensiju plāna maiņas tevi obligāti jāiepazīstina ar pensiju plāna komisijas maksām, kā arī tev jāsniedz pamatinformācija par konkrēto pensiju plānu. Pensiju plāna būtība tev ir jāizprot, un izvēlei ir jābūt apzinātai. Bez sīkākas informācijas sniegšanas likums aizliedz pārdevējam aicināt tevi mainīt pensiju plānu.

Tāpat ar likumu ir aizliegts:

  1. ietekmēt tavu lēmumu, piedāvājot iegūt preces, saņemt pakalpojumus vai citas priekšrocības;
  2. pieprasīt no tevis informāciju par tava uzkrātā pensijas kapitāla apmēru;
  3. radīt atšķirīgu attieksmi starp klientiem, tai skaitā izvēlētā pensiju 2.līmeņa plāna vai uzkrātā pensijas 2.līmeņa kapitāla dēļ;
  4. sasaistīt vai kombinēt dalību pensiju 2.līmenī ar jebkādiem citiem pakalpojumiem, precēm vai priekšrocībām.

Ko tas nozīmē praksē? Banka nedrīkst tev piedāvāt atlaides vai piemērot sankcijas, balstoties uz tava 2. pensiju līmeņa plāna izvēli.

Otrais pensiju līmenis nav OCTA, kas katru gadu jāatjauno, kā to filiālē apgalvos bankas konsultants!

Skatoties no malas, varētu likties, ka ar to visu būtu gana, lai klientu muļķošanai pieliktu treknu punktu. Taču praksē klientu muļķošana kļuvusi tikai advancētāka.

Pēdējā laikā arvien biežāk INDEXO atbalstītāji dalās savā pieredzē par situācijām, kas ir pieredzētas bankās. “Vai esat nokārtojis/usi sava 2. pensiju līmeņa mantojamību? Vēl nē?! Jūs ļoti riskējat, tas jādara nekavējoties!”. Tā, pieturoties pie cītīgi iestudēta pantiņa un, ļoti iespējams, neapzinoties, ka tiek rupji pārkāptas likuma prasības, instrukcijas vadīts bankas darbinieks virza klientu uz viņam neizdevīga 2. pensiju līmeņa plāna izvēli.

Mantojamība tiek izmantota kā ēsma. Šīs sarunas patiesais mērķis  bieži vien ir iepārdot klientam savas bankas 2. pensiju līmeni…

Cienījamie klienti, aicinām jūs būt modriem!

Pensiju 2.līmenis nav nekur “jāpārapstiprina”, dati nekur nav “jāatjauno”, kā arī 2. pensiju līmeņa mantošanas iesniegumam nav nekāds sakars ar jūsu 2. pensiju līmeņa plāna izvēli!

Lai uzzinātu vairāk par 2. pensiju līmeņa mantošanas iespējām, aicinām iepazīties ar īsu rakstu no INDEXO bloga vai sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Atceries – 2. pensiju līmenis ir daļa no obligātās valsts pensiju sistēmas, kurā dalība notiek automātiski visiem, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija. Ja reiz valsts nosaka, ka dalība ir obligāta, valsts arī ar likumu nodrošina, lai tava izvēle varētu būt brīvprātīga un anonīma – bez liekas šantažēšanas.



INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO ieguldījumu plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā! INDEXO – sakārtosim Latvijas finanšu vidi kopā!