Kā komisijas apēd tavu peļņu

Kā komisijas apēd tavu peļņu
INDEXO Komanda
27.06.2017

Iepriekšējā bloga ierakstā runājām par pasīvo un aktīvo līdzekļu pārvaldīšanu. Šoreiz apskatīsim, cik daudz naudas tev būtu jāvar pelnīt, ieguldot akciju tirgū, un kāpēc tev šī nauda iet secen.

Citiem vārdiem sakot, atbildēsim uz jautājumu:

bearlv

Mēs jau noskaidrojām, ka ieguldījumi akciju tirgū vidēji visiem dalībniekiem sniedz atdevi, kas vienāda ar tirgus indeksu. Ja Jānis uzvar indeksu, tad Lauris tieši šo pašu summu zaudē.

Ilgtermiņā tirgus indekss pieaug, jo akcijas atspoguļo ieguldījumu tūkstošiem uzņēmumos, kas izmaksā dividendes un reinvestē peļņu savu izaugsmē. Tādēļ vidējais ieguldītājs ilgtermiņā pelna.

Visplašākie vēsturiskie dati pieejami par ASV akciju tirgu, tādēļ to lietosim kā ilustrāciju.

ASV akciju tirgus vidējais ienesīgums starp 1900.–2017. gadiem bija 9,5 % gadā (ieskaitot dividendes un akciju cenas pieaugumu). Ja tu būtu varējis ieguldīt ASV akcijās un tās turēt bez brokeru, fondu pārvaldnieku, turētājbanku un citām izmaksām, tad vidēji katru gadu būtu nopelnījis 9,5 % no ieguldītās summas. Katrus astoņus gadus tavs uzkrājums būtu dubultojies. Trīsdesmit gadu laikā ieguldījums pieaugtu 15 reizes. Tas būtu brīnišķīgs ilgtermiņa ieguldījums!

Diemžēl ieguldītājiem ir daudz un dažādas izmaksas, kas samazina šos ienākumus.

Kā ilustratīvu piemēru, apskatīsim tieši 2. pensiju līmeņa izmaksas:

1. Līdzekļu pārvaldnieka un turētājbankas izmaksas

Latvijā daži pensiju plāni gadā iekasē līdz pat 2 % no aktīviem. (INDEXO gadījumā šīs izmaksas būs maksimāli 0,75 % gadā.)

2. Brokeru izmaksas par akciju iegādi un pārdošanu

Jo aktīvāk tirgojas pārvaldnieks – un mēs jau secinājām, ka no aktīvas tirgošanās lielas jēgas nav – jo lielākas izmaksas.

Pārvaldnieks, kas gada laikā nomainījis 50 % no portfeļa satura, fonda izmaksām pievieno papildus 0,2–0,3 % gadā. INDEXO samazinās šīs izmaksas, ieguldot tirgus indeksiem piesaistītos fondos un nenodarbojoties ar aktīvo tirdzniecību.

3. Citu fondu izmaksas.

Gandrīz visi 2. pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldītāji pārinvestē tavu naudu citos aktīvi pārvaldītos fondos, kas komisijās var paņemt no tavas naudas vēl dažus procentus.

Skaisti, vai ne – tavs fondu pārvaldnieks maksā kādam citam, lai tas darītu viņa darbu. Sliktākais ir tas, ka gandrīz visi Latvijas pensiju plānu pārvaldnieki investē paši savas grupas pārvaldītos fondos, tādējādi paņemot dubultu komisiju no tavas naudas.*

Ja visas šīs izmaksas sasummē ilgtermiņā, tad paliek skaidrs, ka to efekts ir graujošs. Ja tu varētu ieguldīt 1000 EUR uz 9,5 % procentiem bez komisijām, tad pēc 40 gadiem uzkrājums būtu 37 719 EUR. Ja izmaksas būtu 2 %, tad uzkrājums būtu 18 044 EUR. Ja izmaksas izdotos samazināt līdz 1 %, tad pēc 40 gadiem kontā būtu 26 133 EUR.

ilgtermiņā komisijas dramatiski samazina ienesīgumu

Jāņem vērā, ka šī ir nominālā peļņa. Tas, ko tu varēsi par šo naudu nopirkt, būs atkarīgs no tā, cik augsta ir bijusi inflācija.

Izprotot visu augstākminēto, mēs, INDEXO, kā prioritāti esam uzstādījuši izmaksu samazināšanu saviem klientiem. INDEXO komisijas būs zemas, un mēs investēsim vienīgi indeksiem piesaistītos fondos ar zemām izmaksām.

Mums ir svarīgi nodrošināt, lai mūsu klientiem ir iespēja pieņemt informētu lēmumu. Mēs apsolām publicēt ne vien līdzekļu pārvaldīšanas izmaksas, bet arī visas pārējās izmaksas, ar ko ieguldītājs saskarsies, sadarbojoties ar INDEXO – tostarp brokeru izmaksas un citu fondu izmaksas. Varēsi būt drošs, ka nekur nav nekādu slēpto komisiju.

Aicināsim visus pārējos 2. pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldītājus darīt tāpat.


* Eksistē īpaši fondi, kas iegulda naudu privātos uzņēmumos, kā arī nekustamajā īpašumā – tas var attaisnot nedaudz lielākas komisijas maksas.

Šajā piemērā apskatījām tikai akciju tirgu. Jāņem vērā, ka tikai 50 procentus no 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānu līdzekļiem drīkst ieguldīt akciju tirgū. Tomēr arī parāda vērtspapīru tirgū, lai gan ilgtermiņa ienesīgums ir zemāks, darbības princips ir līdzīgs. Augstas komisijas būtiski samazina ilgtermiņa ienesīgumu.



INDEXO cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā. Piedāvājam pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā.

Ja Tev rodas jautājumi, komentē zemāk vai raksti mums uz [email protected]!

Lai uzzinātu vairāk par INDEXO pensiju plāniem, spied šeit.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!

Komentāri

  • Kā ar mainīgo komisijas daļu, atkarībā no virspeļņas, tā arī būs zemāka kā likumā atļautā? Turētājbankas būs Latvijas Bankas? Prospekts mājaslapā pieejams vēl nav man liekas? A kādēļ likums atļauj tik lielu komisijas maksu par pārvaldīšanu – 2% ja nemaldos? Domā bankas lobē to, jo nu tiešām kāda tur pārvaldīšana, ja riski 2 līmenim ir stingri noteikti. Ļoti forša ideja, es noteikti pārslēgšu uz jūsu 2 līmeni tiklīdz tiks palaists.

    • Toms no INDEXO

      Paldies par Jūsu atbalstu! Mainīgo komisiju INDEXO neieturēs. Turētājbanka būs “Swedbank” AS. Prospekts mājaslapā būs pieejams darbības uzsākšanas brīdī, jau drīzumā!

      Par to, kādēļ likums atļauj tik augstas komisijas – sistēmas agrīnajos gados šādas likmes bija saprotamas, jo aktīvu apjoms bija pavisam neliels un rezultātā komisijas arī (reālos skaitļos). Ideālā gadījumā, aktīvu apjomam augot, bankas pašas būtu sākušas konkurēt, samazinot komisijas. Realitātē tas nenotika.

      Tas ir arī viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ radījām INDEXO. Uzskatām, ka labāk uzlabot sistēmu ar konkurences palīdzību, nevis ar likuma varu (lai gan, protams, dažādi uzlabojumi likumā būtu vēlami).

      • Paldies par atbildi, es nezinu vai uz nākamo jautājumu drīkst atbildēt, iespējams tas ir biznesa plāns, kuru neizpauž. Tomēr, cik aptuveni jūs plānojat aktīvu summu pārvaldīt, kurā jūsu noteiktā komisija ļautu nosegt turētājbankas un administrācijas izmaksas.

        • Toms no INDEXO

          Konkrētu break-even punktu publiski neizziņojam, bet mūsu uzsvars uz zemām izmaksām nozīmē, ka mums pietiktu ar samērā nelielu klientu skaitu izmaksu nosegšanai. Runa ir par tūkstošiem, nevis desmitiem tūkstošu klientu.

  • Labdien.
    Labi, ka uzsākat diskusiju par komisijām PL2, tomēr daži jautājumi man ir neskaidri;
    Runājat par ieguldīšanu indeksos, no kā izriet 3 jautājumi:
    Cik riska līmeņi Jums ir piedāvājumā? Kā noteiksiet klientam atbilstošāko? 0.75% tikai fiksēta ienākuma instrumentiem esošajā tirgus situācijā arī nav salda maize vai arī ir tikai 1, ko varētu ieskaitīt pie “aktīvā” plāna?
    Liela daļa 2PL aktīvi ir ieguldīti Latvijas parādu VP. Kas notiks ar LV % likmēm, ja masveidīgi cilvēki sāks mainīt pensiju plānus, spiežot realizēt LV parāda VP. Vai nebūs tā, ka pensijai būs mazāka pārvaldīšanas maksa, bet visi draudzīgi maksāsim lielākus % par Latvijas parāda apkalpošanu? Esat veikuši aprēķinus, simulācijas? There is no free lunch.

    • Toms no INDEXO

      Labdien, Inese!

      Sākotnēji piedāvāsim tikai vienu ieguldījumu plānu, no kura līdz 50% tiks ieguldīti akciju tirgus indeksiem piesaistītos fondos (pēc pašreizējās klasifikācijas sistēmas to sauktu par “aktīvo” plānu). Tas būs piemērots cilvēkiem, kuriem līdz pensijai atlikuši ne mazāk kā 10 gadi. Nākotnē izveidosim arī ieguldījumu plānu, kas paredzēts cilvēkiem, kuriem pensija jau tuvāk.

      Jūsu aprakstītais risks saistībā ar Latvijas valsts vērtspapīriem šķiet samērā zems. Ja mums izdotos panākt tiešām fenomanāli strauju sabiedrības atsaucību un ļoti lielu tirgus daļu jau pavisam drīz, iespējams, neliels efekts būtu jūtams. Tā kā, visticamāk, pārvaldīto aktīvu apjoms mums – kā jebkuram jaunam biznesam – būs jāaudzē vairāku gadu laikā, būtisks efekts nav gaidāms. Šeit jāņem vērā tas, ka 2. pensiju līmeņa kopējais aktīvu apjoms strauji aug (nav tā, ka tiek pārdalīta viena ierobežota naudas summa).

  • Yeap, Jūs arī ieguldīsiet ETFos, kuriem Eiropā parvaldīšanas izmaksas parasti ap 0.2% gadā, vēl ņemsiet 0.75% par pasīvo pārvaldīšanu, vēl turēšana, tirdzniecība, kopā būs ap 1.1% gadā. Visu to pašu var darīt Blackrock tikai par 0.2% gadā, un labāk par Jums. Vai Valsts Kase.

    • Toms no INDEXO

      Jebkuram 2. pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldītājam jāievēro virkne Latvijas likumdošanas prasību. Tas neizbēgami rada būtiskas administratīvās izmaksas, kuras pārvaldītājam ir jāsedz. Ja BlackRock vai cits liels starptautisks pārvaldītājs gribētu atvērt Latvijā filiāli un izpildīt visas šīs prasības, izmaksu līmenis būtu attiecīgi augstāks. Lielam pārvaldītājam nav izdevīgi nākt šajā tirgū, tādēļ nepieciešams vietējs risinājums.

      Mūsu piedāvājumu aicinām salīdzināt ar reālo tirgū pieejamo izvēli (kur uzrādītās vidējās izmaksas 1,5 % vēl neiekļauj tirdzniecības izmaksas kā arī portfelī turēto fondu izmaksas).

      Tajā pašā laikā rakstā minētais komisiju līmenis 0,75 % ir tikai sākums. Jo ātrāk pieaugs pārvaldītais līdzekļu apjoms, jo ātrāk samazināsies arī INDEXO komisiju līmenis.

      (Atsaucē uz Jūsu ieskicēto aprēķinu arī jāmin, ka šie 0,75 % iekļauj arī turētājbankas komisiju. Mēs publicēsim visas mūsu izmaksas, lai dalībniekiem būtu skaidrs priekšstats par situāciju.)

  • Vajag vienkāršu tabulu cik daudz komisiju prasa katra banka par 2.pensiju līmeni. Cilvēki ir slinki, lai skatītos padsmit ieguldījumus un atrastu zemāko komisijas maksu.
    Var būt zemāka komisija nekā tagad ir. Kā pierādījumu var apskatīt 3.līmeni kur plānam Pirmais slēgtais pensiju fonds komisija nesasniedz 1%.

    • Toms no INDEXO

      Līdz šim praktiski visi ņem maksimālo likumā atļauto komisiju, tā kā pēc komisiju līmeņa nav bijusi liela jēga salīdzināt vai izvēlēties. Konkrētā gadā parādījušās atšķirības dēļ atšķirīgām mainīgām komisijām, bet savādāk princips līdzīgs.

      Vienīgais izņēmums ir viens konkurents, kurš savam mazākajam (obligāciju) plānam samazināja komisijas INDEXO projekta atklāšanas nedēļā – par to rakstījām šeit:

      http://indexo.lv/2017/06/08/indexo-ietaupijumu-barometrs/

      Ceram, ka drīz izmaksas samazinās visi līdzekļu pārvaldītāji un tirgū parādīsies patiesa konkurence!

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv