Brīžos, kad ziņu virsraksti rada satraukumu, ir svarīgi zināt, kā aizsargāt savus uzkrājumus un ieguldījumus. Šīs zināšanas vajadzīgas ir ļoti reti, bet tās dod pārliecību, ka tava nauda ir drošībā.

safety

Par spīti virsrakstiem, šodien Latvijā ir pieejami daudz drošāki finanšu risinājumi nekā jebkad mūsu valsts vēsturē. Tos tikai jāmāk pareizi izmantot. Šajā rakstā apkopojam četrus principus, kas palīdzēs tev aizsargāt tavu un tavas ģimenes naudu.

1. Pārliecinies, ka tavus noguldījumus aizsargā Noguldījumu garantiju fonds.

Noguldījumu garantiju fonds aizsargā jebkuru Latvijas banku un krājaizdevu sabiedrību klientu. Līdzīgi garantiju fondi aizsargā noguldījumus visās licencētās Eiropas Savienības kredītiestādēs. Garantiju fondu finansē pašas bankas, bet vajadzības gadījumā to atbalsta arī valsts.

Aizsargāts ir noguldījums līdz 100’000 EUR pa visiem kontiem kopā konkrētajā bankā. Aizsargātie konti iekļauj noguldījumus, norēķinu kontus, algu kontus, krājkontus u.c. kontus.

Ņem vērā:

  • Ja tavi brīvie līdzekļi pārsniedz 100’000 EUR, noteikti sadali noguldījumu pa vairākām kredītiestādēm. Katrai tiek piemērots atsevišķs 100’000 EUR limits.
  • Ja tavi brīvie līdzekļi ir mazāki, var būt saprātīgi sadalīt tavus līdzekļus pa vismaz divām kredītiestādēm (izmaksas no garantiju fonda var kavēties līdz 20 darbdienām, tādēļ ārkārtas situācijā noderēs līdzekļi citā bankā).
  • Izmanto tikai tādu kredītiestāžu pakalpojumus, par kuru reputāciju esi pārliecināts. FKTK mājaslapā ir atrodams saraksts ar kredītiestādēm, kurām ir tiesības sniegt pakalpojumus Latvijas teritorijā.

Noguldījumu nepieejamība ir ārkārtīgi reta situācija, bet tā var radīt nepatīkamus brīžus. Ja sekosi augstāk minētajiem ieteikumiem, varēsi justies drošs par savu naudu.

2. Pārliecinies, ka veic ieguldījumus vērtspapīros, ieguldījumu fondos un pensiju plānos tikai, izmantojot licencētu finanšu iestāžu pakalpojumus.

Atšķirībā no noguldījuma bankas kontā, ieguldījums vērtspapīros, ieguldījumu fondos vai pensiju plānos nav apdraudēts, ja finanšu grūtībās nonāk:

  • vērtspapīru brokeris
  • ieguldījumu pārvaldītājs
  • ieguldījumu turētājbanka

Vērtspapīri vai fondi, kuros esi ieguldījis, izmantojot licencētas finanšu iestādes pakalpojumus, tiek turēti nošķirti no finanšu iestādes aktīviem un pat iestādes bankrota gadījumā pieder tev. Uz tiem nav tiesības ne likvidatoriem, ne kreditoriem, ne kādam citam. Tie var būt apdraudēti tikai klajas krāpšanas gadījumā, kas licencētā finanšu iestādē ir ļoti rets gadījums.

Tādēļ kritiski svarīgi ir pārliecināties, ka sadarbojies tikai ar licencētām finanšu iestādēm. Latvijas tirgū licencētos brokerus un ieguldījumu pārvaldītājus var apskatīt FKTK mājas lapā, sadaļā tirgus dalībnieki.

Starp citu, visi 2. pensiju līmeņa plāni – tai skaitā tie, kurus piedāvājam mēs INDEXO – ir pilnībā aizsargāti maz ticamajā situācijā, ja finanšu grūtībās nonāktu pārvaldītājs vai turētājbanka.

3. Apzinies, ka ieguldījumi vērtspapīros vai fondos ir pakļauti tirgus riskam.

Tavs ieguldījums ir pasargāts no finanšu iestādes kraha, bet tas ir pakļauts tirgus korekcijām un krīzēm. Tādēļ ir ļoti svarīgi izvēlēties laika horizontam atbilstošus ieguldījumus.

Ja vēlies ieguldīt uz mēnešiem vai dažiem gadiem, ieguldi konservatīvi – piemēram, augstas kvalitātes parādzīmēs. Tās pelnīs maz, bet zaudējumu risks ir neliels arī tirgus krīzē.

Ja vēlies ieguldīt uz 7–10 gadiem un ilgāk, visgudrāk ir ieguldīt diversificētā akciju portfelī. Ilgtermiņā ar akciju tirgus ienesīgumu nevar sacensties neviens cits ieguldījums. Bet apzinies, ka ieguldījums krīzē var uz laiku zaudēt lielu daļu vērtības. Pēc tam tas vērtību visticamāk atgūs – par to rakstām šeit – bet tas prasīs laiku.

Pensiju plānu gadījumā – gados jaunajiem obligāti jāiegulda aktīvajos plānos ar maksimālu akciju īpatsvaru. Tad, kad pensija ir tuvu (7-10 gadi vai mazāk), laiks pārslēgties uz sabalansētajiem un konservatīvajiem plāniem.

4. Iekrāj vismaz minimumu nebaltai dienai.

Lai aizsargātu savu finanšu stabilitāti, iekrāj “drošības spilventiņu” brīvu naudas līdzekļu veidā, kas krīzes situācijā ļaus tev segt 6–12 mēnešu dzīves izmaksas.

Bez šāda drošības spilventiņa, jebkura krīze – slimība, atlaišana, ārkārtas remonts – var apdraudēt tavu finanšu stabilitāti. Arī labi atalgots cilvēks, kurš dzīvo “no algas līdz algai”, krīzē var pēkšņi nokļūt grūtībās, krist ātro kredītu varā vai sliktāk.

Ieguldītājiem finanšu tirgos vienmēr jātur drošības spilventiņu naudas veidā. Ja sākas tirgus krīze, bet tev nav drošības spilventiņa, vari būt spiests pārdot finanšu instrumentus pašā neizdevīgākajā brīdī, par ļoti zemu cenu.

Ja sekosi šiem četriem principiem, saglabāsi mieru arī tad, kad apkārt valda bailes!



Par INDEXO izveidotajiem modernajiem, zemu izmaksu pensiju plāniem lasi mūsu pamatlapā.

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem un saņem jaunākos rakstus savā e-pastā!