Valsts piemaksā par mērķtiecīgu uzkrājumu veidošanu pensijai, sniedzot nodokļu atvieglojumus. Kāpēc ir prātīgi atmaksātos nodokļus uzreiz ieguldīt atpakaļ nākotnes labklājībai? Atbilde ir acīmredzama – tas ir labākais veids, kā turpināt iesākto bez papildu izdevumiem no ikdienas ienākumiem. 

Neatkarīgi no tā, vai jau investē vai esi atlicis investēšanu, cerot, ka kaut kad jau būs vairāk brīvo līdzekļu, atceries par finanšu pratības pamatprincipiem – vispirms parūpēties par: 

  1. drošības spilvenu;  
  2. līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem; 
  3. savu pensiju. 

3. pensiju līmeņa konta atvēršana aizņem vien dažas minūtes un ir bez maksas. Pateicoties nodokļu priekšrocībām, tas ir lielisks instruments ne tikai savas pensijas uzkrājumu veidošanai, bet arī citu ilgtermiņa mērķu sasniegšanai. 

Ja strādā oficiālu darbu un par to saņem algu (esi iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs), tad par daļu, kas nepārsniedz 10% no algas vai ne vairāk par 4000 EUR gadā, varēsi atgūt līdz pat 20% no iemaksātās summas, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. 

Uzskatāms piemērs – par katriem 1000 eiro, ko šodien ieskaitīsi 3. pensiju līmenī, valsts nākamajā gadā tev atmaksās 200 eiro no tevis samaksātā ienākuma nodokļa*. Vairāk par nodokļu atmaksu lasi šeit 

Tērēt nost vai reinvestēt? 

Lai saprastu apmēru kādā valsts atbalsta cilvēkus, kas krāj savai nākotnei, te būs vēl viens piemērs – visiem mūsu klientiem kopā šogad tiks izmaksāts vairāk nekā viens miljons eiro nodokļu atmaksā. 

ka sanmet nodoklu atmaksu ar uzviju 

Daudzi nav aizdomājušies, kā nodokļu atmaksas atkārtota ieguldīšana izskatās skaitļos. Ieguldot saņemto naudu atpakaļ 3. pensiju līmenī, tu patiesībā dažu gadu laikā vari saņemti nevis 20%, bet gan 25% par tām pašām sākotnējām iemaksām*.  

Matemātika ir samērā vienkārša – šogad ieguldi 1000 eiro, nākamgad saņemsi no valsts 200 eiro nodokļu atmaksu. Šos 200 eiro ieguldi atkal 3. pensiju līmenī un aiznākamajā gadā saņemsi vēl 40 eiro.  

Tā dažu gadu laikā no sākotnējās iemaksas nodokļos tu atgūsi par 50 eiro vairāk nekā citi, kas nodokļu atmaksas naudu iztērēs. Papildus saņemsi nodokļu atmaksu arī par katru gadu veiktajām regulārajām iemaksām, tāpēc tavs kopējais nodokļu atmaksas apmērs augs gadu no gada. 

ka sanemt nodoklu atmaksu ar uzviju 2

 

Atceries, kāpēc vispār ieguldi 3. pensiju līmenī – lai veidotu iespējami lielus uzkrājumus savai nākotnei, kad vairs nevarēsi vai negribēsi aktīvi īstenot darba gaitas. Nodokļu atmaksas atkārtota ieguldīšana to palīdzēs nodrošināt daudz efektīvāk. 

Ja vēl neesi uzstādījis regulāro maksājumu vai esi palaidis garām iespēju šogad saņemt nodokļu atmaksu, jo 2023. gadā neveici iemaksas 3. pensiju līmenī – neatkārto pagājušo gadu kļūdas. Nepazaudē iespēju saņemt 20% nodokļu atmaksu nākamgad! 

Kļūsti par INDEXO klientu un uzstādi regulāro maksājumu, reģistrējoties mūsu 3. pensiju līmeņa portālā un parakstot līgumu. 

 

* no 1. marta vari iesniegt gada ienākumu deklarāciju un saņemt 20% nodokļu atmaksu par 2023. gadā 3. pensiju līmenī veiktajām iemaksām, ja tās kopā ar iemaksām uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā nepārsniedz 10% no tavas pērnā gada bruto algas vai nepārsniedz 4 000 EUR gadā. Atkārtoti ieguldītā nodokļu atmaksa ir jauna iemaksa un nākamgad kvalificēsies nodokļu atmaksai, ja šī gada kopējais ieguldījumu apmērs ietilps iepriekš minētajos ierobežojumos.