Kas jāzina, ja turpini darba gaitas, aizejot pensijā?

Kas jāzina, ja turpini darba gaitas, aizejot pensijā?
INDEXO Komanda
24.07.2023

Pēc gadiem ilgas darba dzīves daudzi no mums plāno baudīt pelnīto atpūtu pensijā. Tomēr daļa Latvijas iedzīvotāju turpina savas darba gaitas, jo nespēj iztikt tikai ar vecuma pensijas apmēru.  

Šobrīd Latvijā 65 gadu vecumā turpina strādāt aptuveni 37% pensijas saņēmēju, bet 68 gadu vecumā – katrs ceturtais jeb 25%. Tālāk šis īpatsvars turpina samazināties.* 

Šajā rakstā uzzināsi, kas jādara, ja turpini darba gaitas arī pensijas vecumā.  

Jau iepriekš iepazīstinājām ar INDEXO izdomāto tēlu Annu, kura līdz pensijai plāno uzkrāt miljonu, un viņas mammu Jolantu, kura, lai palielinātu savu prognozējamo pensijas apmēru, šobrīd meklē dokumentus, kas apliecinātu viņas nodarbinātību pirms 1996. gada 

Kādā svētdienā Jolanta devās satikt savu sen neredzēto draudzeni Kristīni, kura jau 10 gadus ir pensijā. Tā kā Kristīne vēl joprojām ir pie labas veselības, viņa turpina strādāt savu ierasto darbu slimnīcas reģistratūrā.  

Sarunā ar Kristīni Jolanta gribēja padalīties ar šobrīd sev aktuālāko informāciju par piedzīvojumiem ar sava darba stāža pierādīšanu. Viņa šobrīd cenšas atrast visu nepieciešamo informāciju, bet šo gadu laikā ir sakrājušies tik daudz un dažādi dokumenti. Kā lai atrod adatu siena kaudzē?  

Kristīnes situācija bija labāka. Viņa pirms došanās pensijā jau bija iesniegusi dokumentus par savu darba stāžu pirms 1996. gada Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). 

“Priecājos, ka visa informācija bija saglabājusies, tāpēc man nebija jāvēršas Latvijas Nacionālajā arhīvā. Tomēr man ir žēl tie, kuri nemaz nenojauš, ka VSAA var neuzrādīties pilns darba stāžs, un līdz ar to viņi saņem mazāku pensiju,“ stāsta Kristīne.  

Kristīne padalījās arī ar savu bēdu stāstu. Viņa jau 10 gadus pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas turpina strādāt slimnīcā, bet šo gadu laikā nebija dzirdējusi, ka viņai pašai ir jāpieprasa pensijas pārrēķins. Tas ir jāveic, jo viņa strādā un papildus saņem arī pensiju. Pārrēķināto vecuma pensiju veido agrāk piešķirtā pensija un pensija, kas aprēķināta, ņemot vērā pēc pensijas piešķiršanas uzkrāto kapitālu. 

Izrādās, ka pārrēķins nenotiek automātiski, bet ne biežāk kā reizi gadā VSAA ir jāiesniedz pieprasījums pārrēķināt pensiju. Tomēr tā ir cilvēka brīva izvēle, līdz ar to par iesnieguma iesniegšanu netiek pat atgādināts. Katram pašam jāizlemj par pārrēķina pieprasīšanu un, ja to vēlas darīt ik gadu, jāseko līdzi termiņam, kad tas darāms. 

“Ko? Tas nozīmē, ka tu visu šo laiku varēji saņemt lielāku pensiju?” pārsteigta jautā Jolanta.  

“Jā, bet es ceru, ka nekas nav zaudēts, un pēc iesnieguma iesniegšanas pensija kļūs nedaudz lielāka,” atbild Kristīne.  

Jau 10 gadus pēc pensionēšanās Kristīne turpina darbu slimnīcā, un šobrīd viņas alga ir 960 eiro (bruto). Šo gadu laikā viņa ir uzkrājusi aptuveni 27 260 eiro lielu pensijas kapitālu. Tas nozīme, ka tagad, pēc iesnieguma iesniegšanas, viņa ikmēnesi pie savas pensijas saņems aptuveni vēl 170 eiro (bruto) (detalizēta aprēķina formula pieejama zemāk). 

Ja Kristīne būtu iesniegusi savu iesniegumu agrāk, viņa 10 gadu laikā pensijā būtu saņēmusi kopumā lielāku summu nekā pašreiz. 

Šis stāsts mums liek domāt, cik daudz cilvēku varētu saņemt lielāku pensiju, ja vien viņi zinātu un izmantotu šo iespēju. Ceram, ka šis raksts bija noderīgs un rosina pārliecināties, vai tiek izmantotas visas pensiju sistēmas sniegtās iespējas. Aicinām komentāros dalīties ar saviem pieredzes stāstiem.  

Pieprasījumu par pensijas pārrēķinu persona var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai portālā Latvija.lv. Procesa aprakstu lasi šeit: https://latvija.lv/PPK/dzives-situacija/apakssituacija/p311/ProcesaApraksts 

Avoti:

  1. https://www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/16.05.2023-izaicinajums-ir-socialais-taisnigums-kada-nakotne-bus-pensiju-aina-latvija.a508702/

Aprēķinā izmantotā formula, kas noteikta likuma “Par valsts pensijām” 12. pantā:  

P = K / G; 

P – gada pensija, kuras divpadsmitā daļa ir mēneša pensija; 

K – apdrošinātās personas aktualizētais pensijas kapitāls; 

G – laika posms (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa. Šī vērtība ir atkarīga no statistikas datiem par paredzamo mūža ilgumu, sasniedzot konkrētu vecumu.  

Saistītie stāsti:

Komentāri

  • Šobrīd vecāki ar 5+ bērniem var pensijā doties 5 gadus ātrāk. Tas jāizmanto, tomēr pensija būs jūtami mazāka kā dodoties 5.g. vēlāk.

  • Lai pārrēķinātu pensiju nav jābūt nostrādātam pilnam gadam. ne biežāk kā reizi gadā var pārrēķināt pensiju kaut nostrādāta būtu tikai viena diena.
    Pilni gadi nepieciešami darba stāžā pirms 1996.g.

  • Zinu, ka strādājošam pensionāram pārrēķinu veic tikai par pilnu nostrādātu gadu.
    Ja 69 gados izbeidzu darba gaitas un esmu tikai pensionārs, nenostrādājot pilnu gadu, vai varu pieprasīt pārrēķinu par šo nostrādāto laiku?

    • Māris no INDEXO

      Labdien!

      Lai iegūtu detalizētāku informāciju,iesakam vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) pa tālruni +371 64507020 vai e-pastu: [email protected]

      Māris no INDEXO

  • Paldies par noderīgo informāciju.

  • Bet kā ir ar izdienas pensiju ja turpina strādāt citā darbā, vai arī to var pārrēķināt?

    • Māris no INDEXO

      Labdien, Agri!

      Papildus informāciju Jūs variet iegūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) pa tālruni +371 64507020 vai e-pastu: [email protected]

      Māris no INDEXO

  • Ir vērts arī paintresēties, ja esi skolas laikä strädäjis vasaras brīvlaikä kolhozā. Kaut vai dažus mēnešus. Arī tas ir būtiski darba stāžam. Jo dažiem pietrūkst, tik šie pāris mėneši.

  • Tikko parakstiju vienoshanos par 2 pensiju limenja pievienoshanu ikmeenesha pensijai, bet tagad esmu paardoimaajusi un veelos citas iespeejas. Vai varu veel ko paspeet?

  • Ar šo ir skaidrs, paldies! Bet kā lai izdabū skaidrojumu no VSAA par faktu, ka pusgada laikā samazinājies sākuma kapitāls un 1.līmeņa pensijas kapitāls?! Nevis 2. līmeņa, bet valsts pensijas kapitāls un līdz ar to pati prognozējamā valsts pensija! Cik zinu, likums nepieļauj indeksāciju ar koeficientu, kas mazāks par 1. Nosūtot šo jautājumu, atbilde bija pilnīgi par citu, bet turpinot jautāt atbildes vairs nav vispār. Bēdīgi.

  • Par šo iespēju būtu jāinformē cilvēki individuāli, tas varētu notikt arī automatizēti, citādi izskatās pēc krāpšanas. Arī par darba nespējas lapas apmaksu katru reizi jāraksta iesniegums. Tas ir apkaunojoši un, iespējams, krāpnieciski. Ir cilvēki, kuri neprot izmantot internetu.

    • Māris no INDEXO

      Labdien, Ieva!

      Arī mēs uzskatām, ka cilvēki būtu proaktīvi par šo iespēju jāinfomē, ideālā variantā, tas notiktu automātiski.
      Plānojam šo pārrunāt ar VSSA un noskaidrot, vai varam kā palīdzēt ar šī procesa uzlabošanu.

      Māris no INDEXO

  • Strādājoša pensionāre.

  • Evija Mundeciema

    Paldies, tas bija vērtīgi

  • Es gribētu uzzināt kādas priekšrocības ir daudzbērnu mammai aizejot pensija,no kāda vecuma

  • Daina Pētersone

    Paldies par informāciju!

  • Paldies jums visiem🙈👍🤠

  • Esmu audžumamma un saņemu par savu darbu atlīdzību.Sakiet lūdzu vai varu prasīt pārrēķinu?

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv