Akciju tirgū krīzes bija un būs. Ja tev līdz pensijai vēl ir 10+ gadu, gandrīz noteikti vēl piedzīvosi vismaz vienu krīzi.

Kad krīze pienāks, aktīvie pensiju plāni cietīs zaudējumus – arī INDEXO pensiju plāni. Tas ir neizbēgami. Labās ziņas ir tādas, ka mēs ieguldām pēc vairāk nekā simts gadu laikā pierādītiem principiem. Tie ilgtermiņā gandrīz noteikti nodrošinās lielisku rezultātu par spīti visām krīzēm.

Ir tikai viens “bet”.

Brīdī, kad pienāks kārtējā krīze, jāsaglabā miers. Nedrīksti pieļaut samērā vienkāršu, bet plaši izplatītu, psiholoģisku kļūdu.

Kādu? Lasi tālāk un uzzini!

kodaritkrize

1. Akciju tirgus aug par spīti krīzēm.

20. gadsimta laikā attīstīto valstu akciju tirgi pārdzīvoja desmitiem krīzes un ekonomiskās recesijas. Piedzīvoti arī divi pasaules kari.

Par spīti tam, 1 dolāra vērtība attīstīto valstu akciju tirgū gadsimta laikā pieauga gandrīz 300 reizes (pat ņemot vērā cenu pieaugumu).

Protams, nākotne vienmēr var atšķirties no pagātnes, bet vēsturiski akciju tirgus ir bijis neapturams.  Arī nākotnē tas visticamāk nodrošinās labu peļņu INDEXO pensiju plāniem.

Tas nenozīmē, ka labi pelnīs visi mūsu ieguldītāji. Kāpēc?

2. Kad tirgus krīt, ieguldītāji dažkārt paši “lec aizā”.

Sākas krīze – akciju tirgus krīt. Tu ieej manapensija.lv un ieraugi – Tava pensija plāna vērtība īslaicīgi kritusies par 10, 20, 30 vai pat vairāk procentiem.

Kā tu rīkojies?

Ja esi kā daļa nepieredzējušo ieguldītāju, tu sabīsties un meklē risinājumu, kā aizsargāt savu naudu. Tā ir pilnīgi dabīga reakcija, tomēr tā bieži ieguldītāju noved grūtībās.

Daži šajā brīdī steidz pārcelt naudu uz konservatīvu pensiju plānu. Citi – pārcelt naudu uz citu aktīvo pensiju plānu, kuram tajā brīdī iet nedaudz labāk.

Vēsturiskā statistika rāda – abas izvēles ir kļūdainas.

Visticamāk tās atstās tevi zaudētājos. Kāpēc?

  1.  Ja pārcel naudu uz konservatīvo pensiju plānu tu “iesaldē” zaudējumus.
    Kad krīze pāries un tirgus atkal kāps, citi atgūs zaudēto. Tu visticamāk joprojām sēdēsi konservatīvajā plānā ar visiem saviem zaudējumiem. Uzminēt pareizi, kurā brīdī pārslēgties atpakaļ, neizdodas gandrīz nevienam.
  2. Krīze un korekcijas skar visus.
    Pārceļot naudu uz citu pensiju plānu, būs grūti pārlekt īstajā brīdī. Bieži aizskriesi no viena plāna, kurš zaudējumus jau ir cietis, uz otru, kuru līdzīgi zaudējumi skars vēl tikai rīt vai parīt. Turklāt ļoti iespējams, ka tajā brīdī iepriekšējais plāns jau būs sācis atgūties.

Tā nav tikai tukša runāšana. Virkne slavenu pētījumu norāda, ka paredzēt īsto brīdi, kurā mainīt ieguldīšanas stratēģiju, neizdodas pat labākajiem pasaules ekspertiem. Amatierim tas ir praktiski neiespējami.

Tad kā rīkoties krīzē?

3. Galvenais – saglabāt mieru.

Krīze nav piemērots brīdis improvizācijai. Kad tirgus krīt un pensiju plāna rezultāti ir mīnusos, ir grūti domāt racionāli. Darbības plāns krīzei ir jāizstrādā pirms krīze ir sākusies.

Mēs iesakām šādu plānu:

I. Laicīgi izvēlies savam vecumam piemērotu pensiju plānu.

II. Ja izvēlies aktīvo pensiju plānu, morāli sagatavojies, ka krīzes būs un tajos brīžos būs zaudējumi. Tev vēl līdz pensijai ir ilgs laiks un vari gaidīt, lai krīze pāriet un tirgus atgūstas.

III. Kad krīze pienāk, saglabā mieru. Uzticies akciju tirgus ilgtermiņa “spēkam” un jau izvēlētajam pensiju plānam.

Ieguldītājs, kurš “neraustās” un turpina mierīgi ieguldīt savā pensiju plānā, ilgtermiņā gandrīz noteikti pelnīs daudz vairāk nekā “bailīgais”, kurš smagākajā krīzes brīdī sāks lēkāt starp pensiju plāniem.

Tas neattiecas tikai uz INDEXO pensiju plāniem.

Lai kura pensiju pārvaldītāja klients tu būtu, neveic izvēli īstermiņa svārstību dēļ. Ja izvēlies mainīt pensiju plānu, dari to pārdomāti.

Izvēlies pensiju plānu tādēļ, ka tevi uzrunā tā ieguldīšanas politika, izmaksas un vērtības. Nekad nemaini pensiju plānu baiļu iespaidā.

Saglabā galvu grūtajos tirgus brīžos un tava pensija tev teiks paldies!


INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO pensiju plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā!