Mēs dzīvojam laikmetā, kad nauda vai lēmumi, kas saistīti ar to, ir uz katra soļa, tāpēc nevar noliegt, ka mācīties rīkoties gudri ar savu naudu ir svarīgs aspekts. Latvijā to mēdz saukt par naudas prasmi – zināšanas par uzkrājumu veidošanu, budžeta plānošanu, investēšanu un spēju atšķirt saprātīgu ieguldījumu no shēmas. Finanšu jomas eksperti iesaka finanšu pratību veidot soli pa solim – vispirms nodrošināt sev drošības spilvenu 6-12 mēnešu izdevumu apmērā un tikai tad sākt domāt par individuālo ieguldījumu fondos, akcijās vai citos finanšu instrumentos.

Situācija Latvijā

Atsaucoties uz pētījumu par finanšu Pratības indeksu, kas uzrāda latviešu spēju rīkoties ar savu naudu gudri, rezultāts 2019. gadā bija 21.7 no 99 punktiem (1) (jaunākus datus aplūkojam ŠEIT), kas nozīmē, ka iedzīvotājiem finanšu pratības zināšanas nav pietiekamas. Līdzīgas tendences ir novērotas arī daudzos citos pētījumos. Kā, piemēram, pēc Eurostat sniegtās informācijas, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, latvieši ir viskūtrākie brīvo līdzekļu ieguldīšanā fondos vai akciju tirgū.

INDEXO komanda tevi aicina spert savus pirmos finanšu pratības soļus jau šodien!

 1. Solis – Izveido drošības spilvenu

Vispirms uzkrāj 6-12 mēnešu drošības spilvenu. Bez šāda drošības spilvena jebkura krīze – slimība, atlaišana, ārkārtas remonts – var apdraudēt tavu finanšu stabilitāti. Arī labi atalgots cilvēks, kurš dzīvo “no algas līdz algai”, krīzē var pēkšņi nokļūt grūtībās, krist ātro kredītu varā vai sliktāk.

Iekrāj no katra algas pieauguma.

Apņemies 50 % no katra algas pielikuma novirzīt uzkrājumu veidošanai.

Piemērs:

  • Šogad tava alga pieaug par 50 EUR. Turpmāk tu 25 EUR no katras mēnešalgas novirzi iekrājumiem.
  • Pēc diviem gadiem tava alga pieaug par 100 EUR. Tagad tu no mēnešalgas iekrāj iepriekšējos 25 EUR + jaunos 50 EUR = 75 EUR kopā.
  • Vēl pēc diviem gadiem tu nomaini darbu un tava alga pieaug par 150 EUR. Tagad tu no mēnešalgas iekrāj iepriekšējos 75 EUR + jaunos 75 EUR = 150 EUR kopā.

Dzirdēts, ka turēt krājumus kontā ir dumji, jo naudu apēd inflācija. No vienas puses tā ir taisnība (par to esam rakstījuši ŠEIT). No otras puses – daudzās situācijās tieši noguldījums bankā ir gudrākā izvēle:

  1. Ja tavi uzkrājumi nepārsniedz 6 mēnešu budžetu (ikmēneša tēriņi x 6), visgudrāk tos ir turēt tieši bankā, nebaltām dienām.
  2. Ja naudu tev vajadzēs drīz – mēnešu vai pat 2-3 gadu laikā – šobrīd tirgū būs grūti atrast izdevīgāku opciju kā termiņdepozīts.

2. Rīkojies ar naudu gudri arī ikdienā

Sāc ar lielo izdevumu grupu pārskatīšanu:

  • Izvēloties jaunu mājokli, jautā nevis – ko es varu atļauties? – bet – kas ir minimums, kas man ļaus justies labi?
  • Izvēloties jaunu transporta līdzekli, jautā nevis – kāds līzinga maksājums man pa kabatai – bet – kādēļ man tas nepieciešams?
  • Restorānus labāk atstāt īpašiem gadījumiem. Uz veselīgu pārtiku noteikti nevajadzētu taupīt, jo nauda, kas iztērēta par kvalitatīviem dārzeņiem, augļiem un citiem produktiem, atmaksāsies gan veselībā, gan garastāvoklī, gan mazinātos medicīniskos tēriņos.

Lai uzskaitītu un analizētu savus izdevumus tev varētu noderēt kāda no izdevumu uzskaitīšanas lietotnēm, piemēram, Monefy, Spendee, Money flow u.c.

3. Domā par ilgtermiņu

Lai arī cik ļoti gribētos dzīvot tikai šeit un tagad, gribot vai negribot ir jādomā par nākotni un ilgtermiņu. Dzirdam arī daudz par to, ka līdz pensijai taču nenodzīvosim, bet statistika šobrīd rāda, ka pensijā nodzīvojam vidēji 18 gadus. Šobrīd veids kā Latvijas iedzīvotāji var parūpēties par savām vecumdienām ir 2. un 3. pensiju līmenis.

2.pensiju līmenis Latvijas iedzīvotājiem statistiski ir otrs lielākais uzkrājums. Tajā ikmēnesi no darba devēja veiktajām sociālajām iemaksām uzkrājas 6% algas. Bet šodien par to daudz nerakstīsim, jo 2. pensiju līmenī nav iespējams veikt papildu iemaksas – cik samaksāsi nodokļos, tik arī uzkrāsi.

Vairāk info par INDEXO 2. pensiju līmeni uzzināsi šeit: https://indexo.lv/2-pensiju-limenis/

Zināms, ka 1. un 2. pensiju līmenis spēs nodrošināt tikai līdz 50% no algas pirms pensijas, tāpēc, lai saņemtu līdz 100% ir jāveic uzkrājums arī 3. pensiju līmenī. INDEXO rekomendācija ir novirzīt privātās pensijas uzkrājumiem 5%-10% no saviem ikmēneša ienākumiem. Stingri ieteicams to darīt reizi mēnesī, lai nodrošinātu regularitāti, rekomendējam uzstādīt automātisko maksājumu.

Vairāk info par INDEXO 3. pensiju līmeni: https://indexo.lv/3-pensiju-limenis/

4. Ieguldi brīvos līdzekļus

Matracī vai krājkontā uzkrātā nauda var nopirkt aizvien mazāk inflācijas ietekmē, tāpēc, kad esi izveidojis drošības spilvenu krājkontā, sāc domāt par brīvo līdzekļu ieguldīšanu.

Citus līdzekļus, ko vēlies ieguldīt uz 5-7 un vairāk gadiem, iespējams investēt ieguldījumu fondos. Tavai turībai augot, vari apsvērt tiešās investīcijas akcijās un obligācijās. Tomēr aicinām rūpīgi izvēlies savu ieguldījumu stratēģiju, uzmanīties no spekulatīviem instrumentiem, kā arī neieguldīt lielu daļu savu aktīvu jaunos, inovatīvos, vēl nepierādītos finanšu produktos.

 

Avoti:

  1. Finanšu pratības novērtējumi, Latvijas Banka