Kad akciju tirgus iet tikai uz augšu, piemirstam, ka tirgus pēc dabas ir svārstīgs. Ilgtermiņā akciju tirgus ir demonstrējis spēcīgu, stabilu izaugsmi. Īstermiņā tas gan kāpj, gan krīt.

Mūsu pieredzē vairums INDEXO klientu par īstermiņa svārstībām neuztraucas. Tomēr mazāk pieredzējuši ieguldītāji svārstību laikā var pieļaut dārgas kļūdas.

Šodien dalāmies ar trīs atziņām, kas ļauj ieguldītājam saglabāt mieru un pelnīt par spīti tirgus svārstībām.

tirgus svarstibas

1. Svārstības ir normālas.

Ieguldījums akciju tirgū vienmēr ir pakļauts svārstībām. Svārstības ir nepieciešamas efektīvai tirgus darbībai. Tā ir cena, ko ieguldītājs maksā par spēcīgu peļņu ilgtermiņā.

Slavenais Dimson, Staunton & Marsh pētījums “Optimistu triumfs” norāda: 1 dolārs, kas ieguldīts pasaules akciju tirgū 1900. gadā, 2000. gadā jau bija vērts gandrīz 300 dolārus pēc inflācijas. Tas atbilst vidējam ienesīgumam 5.8 % gadā (atkal – pēc inflācijas).

Šis ienesīgums ņem vērā visas tirgus korekcijas, krīzes, ekonomiskās recesijas, pasaules karus utt.

Gadsimta laikā tikai ASV tirgū vien notikušas padsmit krīzes.

Piedzīvotas arī padsmit ekonomiskās recesijas un “lāču tirgi”. Par spīti tam, akciju tirgus ilgtermiņā neapturami audzis.

Citi ieguldījumi finanšu tirgū ir mazāk svārstīgi, bet neviens cits nav spējis nodrošināt tik labu ilgtermiņa atdevi. Piemēram, 1 dolārs, kas 1900. gadā ieguldīts ASV obligāciju tirgū, 2000. gadā bija vērts vien 5 dolārus pēc inflācijas.

Jā, obligāciju cenas mazāk svārstās – bet tādēļ atteikties no izaugsmes būtu ļoti tuvredzīga rīcība.

1 usd vērtības pieaugums 20.g.s laikā pēc inflācijas

Ja ilgtermiņā vēlies pelnīt, tad īstermiņā ir jāpieņem tirgus svārstības.

2. Tirgus kustības nevar paredzēt. Mēģināt to darīt maksās dārgi.

Dažkārt mums jautā – vai tad nebūtu gudrāk pārdot akcijas pirms tirgus krituma un atkal tās nopirkt, kad krīze beidzas?

Jā, tas būtu gudri, ja tev būtu laika mašīna un tu varētu paredzēt nākotni.

Tirgus kustības un krīzes nav iespējams konsekventi paredzēt. Neviens nevar droši teikt – vai tirgus turpinās augt, vai tūlīt sāksies krīze, vai arī gaidāma stagnācija.

Statistika ir neapgāžama.

Amatieris, kurš ļaujas emocijām un aktīvi cenšas pareģot tirgus kustības, biežāk minēs kļūdaini nekā pareizi. Viņš sekos pūlim un pirks akcijas, kad cenas uzskrējušas debesīs un ir “dārgas”. Viņš kritīs bailēs un pārdos akcijas brīdī, kad tirgū ir krīze (tādēļ paliks ar zaudējumiem tā vietā, lai atgūtu zaudēto, krīzei beidzoties).

Papildus viņš vēl iztērēs naudu brokeru komisijās.

Tieši tādēļ Volstrītā nepieredzējušus investorus sauc par “dumjo naudu”.

Saprātīgs ilgtermiņa ieguldītājs apzinās, ka nav iespējams paredzēt, kurā virzienā tirgus kustēsies īstermiņā. Nav vērts pirkt un pārdot, balstoties uz īstermiņa tirgus svārstībām vai korekcijām. Vienīgā saprātīgā alternatīva ir paļauties uz akciju tirgus spēcīgo ilgtermiņa statistiku. Ieguldi diversificēti, ar zemām izmaksām, ilgtermiņam – un saglabā mieru dažādos tirgus apstākļos.

Starp citu, tieši šo pieeju nodrošina INDEXO pensiju plāni. Vari būt pilnīgi pārliecināts, ka nevienā brīdī nenodarbosimies ar pareģošanu. Mēs ieguldām tikai pēc pārbaudītiem ilgtermiņa principiem.

3. Korekcijas nav patīkamas, bet tās pāriet.

Lielākā daļa tirgus korekciju pāriet nedēļu, mēnešu vai pāris gadu laikā. Bet arī smagākas tirgus krīzes ir samērā īslaicīgs fenomens.

Kā esam apskatījuši gan šajā rakstā, gan citur:

  • 5 gadu periodā diversificēts ieguldījums akciju tirgū parasti ir bijis ienesīgs, bet samērā regulāri sastopami arī izņēmumi;
  • 10 gadu periodā diversificēts ieguldījums akciju tirgū gandrīz vienmēr ir bijis ienesīgs
  • 15, 20 un vairāk gadu periodā diversificēts ieguldījums akciju tirgū vienmēr ir bijis ienesīgs.

vidējais 20 gadu ienesīgums, ja tu būtu sācis ieguldīt s&p 500 dažādos gados

Protams, nākotne var atšķirties no pagātnes. Tomēr no vēstures var arī daudz mācīties.

Nepieredzējušam ieguldītājam dzīve mēdz būt nemierīga. Katra tirgus kustība liek trīcēt sirdij un svīst rokām.

Saprātīgs ieguldītājs dzīvo mierīgi. Viņš saprot, ka krīzes un korekcijas vienmēr ir bijušas un būs. Nav jēgas katru dienu vērot tirgus grafikus, jo īstermiņa svārstības par ilgtermiņu nepasaka neko. Tā vietā viņš uzticas tirgus ilgtermiņa statistikai un velta savu brīvo laiku citām, produktīvākām nodarbēm.

Tieši to novēlam arī Latvijas ieguldītājiem!


6 % tavas algas jau šobrīd uzkrājas 2. pensiju līmenī. Ja vēlies ieguldīt savu uzkrājumu ieguldījumu plānā, kas nenodarbojas ar svārstību prognozēšanu, bet iegulda pēc pierādītiem ilgtermiņa principiem – pievienojies INDEXO!

Lai saņemtu rakstus e-pastā, pieraksties šeit!