Obligātā lasāmviela ieguldītājiem: ko darīt krīzē?

Obligātā lasāmviela ieguldītājiem: ko darīt krīzē?
INDEXO Komanda
20.11.2018

Akciju tirgū krīzes bija un būs. Ja tev līdz pensijai vēl ir 10+ gadu, gandrīz noteikti vēl piedzīvosi vismaz vienu krīzi.

Kad krīze pienāks, aktīvie pensiju plāni cietīs zaudējumus – arī INDEXO pensiju plāni. Tas ir neizbēgami. Labās ziņas ir tādas, ka mēs ieguldām pēc vairāk nekā simts gadu laikā pierādītiem principiem. Tie ilgtermiņā gandrīz noteikti nodrošinās lielisku rezultātu par spīti visām krīzēm.

Ir tikai viens “bet”.

Brīdī, kad pienāks kārtējā krīze, jāsaglabā miers. Nedrīksti pieļaut samērā vienkāršu, bet plaši izplatītu, psiholoģisku kļūdu.

Kādu? Lasi tālāk un uzzini!

1. Akciju tirgus aug par spīti krīzēm.

20. gadsimta laikā attīstīto valstu akciju tirgi pārdzīvoja desmitiem krīzes un ekonomiskās recesijas. Piedzīvoti arī divi pasaules kari.

Par spīti tam, 1 dolāra vērtība attīstīto valstu akciju tirgū gadsimta laikā pieauga gandrīz 300 reizes (pat ņemot vērā cenu pieaugumu).

Protams, nākotne vienmēr var atšķirties no pagātnes, bet vēsturiski akciju tirgus ir bijis neapturams.  Arī nākotnē tas visticamāk nodrošinās labu peļņu INDEXO pensiju plāniem.

Tas nenozīmē, ka labi pelnīs visi mūsu ieguldītāji. Kāpēc?

2. Kad tirgus krīt, ieguldītāji dažkārt paši “lec aizā”.

Sākas krīze – akciju tirgus krīt. Tu ieej manapensija.lv un ieraugi – Tava pensija plāna vērtība īslaicīgi kritusies par 10, 20, 30 vai pat vairāk procentiem.

Kā tu rīkojies?

Ja esi kā daļa nepieredzējušo ieguldītāju, tu sabīsties un meklē risinājumu, kā aizsargāt savu naudu. Tā ir pilnīgi dabīga reakcija, tomēr tā bieži ieguldītāju noved grūtībās.

Daži šajā brīdī steidz pārcelt naudu uz konservatīvu pensiju plānu. Citi – pārcelt naudu uz citu aktīvo pensiju plānu, kuram tajā brīdī iet nedaudz labāk.

Vēsturiskā statistika rāda – abas izvēles ir kļūdainas.

Visticamāk tās atstās tevi zaudētājos. Kāpēc?

  1.  Ja pārcel naudu uz konservatīvo pensiju plānu tu “iesaldē” zaudējumus.
    Kad krīze pāries un tirgus atkal kāps, citi atgūs zaudēto. Tu visticamāk joprojām sēdēsi konservatīvajā plānā ar visiem saviem zaudējumiem. Uzminēt pareizi, kurā brīdī pārslēgties atpakaļ, neizdodas gandrīz nevienam.
  2. Krīze un korekcijas skar visus.
    Pārceļot naudu uz citu pensiju plānu, būs grūti pārlekt īstajā brīdī. Bieži aizskriesi no viena plāna, kurš zaudējumus jau ir cietis, uz otru, kuru līdzīgi zaudējumi skars vēl tikai rīt vai parīt. Turklāt ļoti iespējams, ka tajā brīdī iepriekšējais plāns jau būs sācis atgūties.

Tā nav tikai tukša runāšana. Virkne slavenu pētījumu norāda, ka paredzēt īsto brīdi, kurā mainīt ieguldīšanas stratēģiju, neizdodas pat labākajiem pasaules ekspertiem. Amatierim tas ir praktiski neiespējami.

Tad kā rīkoties krīzē?

3. Galvenais – saglabāt mieru.

Krīze nav piemērots brīdis improvizācijai. Kad tirgus krīt un pensiju plāna rezultāti ir mīnusos, ir grūti domāt racionāli. Darbības plāns krīzei ir jāizstrādā pirms krīze ir sākusies.

Mēs iesakām šādu plānu:

  1. Laicīgi izvēlies savam vecumam piemērotu pensiju plānu.
  2. Ja izvēlies aktīvo pensiju plānu, morāli sagatavojies, ka krīzes būs un tajos brīžos būs zaudējumi. Tev vēl līdz pensijai ir ilgs laiks un vari gaidīt, lai krīze pāriet un tirgus atgūstas.
  3. Kad krīze pienāk, saglabā mieru. Uzticies akciju tirgus ilgtermiņa “spēkam” un jau izvēlētajam pensiju plānam.

Ieguldītājs, kurš “neraustās” un turpina mierīgi ieguldīt savā pensiju plānā, ilgtermiņā gandrīz noteikti pelnīs daudz vairāk nekā “bailīgais”, kurš smagākajā krīzes brīdī sāks lēkāt starp pensiju plāniem.

Tas neattiecas tikai uz INDEXO pensiju plāniem.

Lai kura pensiju pārvaldītāja klients tu būtu, neveic izvēli īstermiņa svārstību dēļ. Ja izvēlies mainīt pensiju plānu, dari to pārdomāti.

Izvēlies pensiju plānu tādēļ, ka tevi uzrunā tā ieguldīšanas politika, izmaksas un vērtības. Nekad nemaini pensiju plānu baiļu iespaidā.

Saglabā galvu grūtajos tirgus brīžos un tava pensija tev teiks paldies!


INDEXO piedāvā pirmos modernos, zemu izmaksu pensiju plānus Latvijā. Mūsu pamatvērtības ir zemas izmaksas, caurspīdība un cīņa par labāku finanšu vidi. Lai iepazītos ar INDEXO pensiju plāniem, paviesojies mūsu pamatlapā!

Komentāri

  • Labdien!
    Ko dariit situacijaa,kad citu pensiju paarvaldiitaaju fondi kaapj,uzraada pozitiivus rezultaatus,kaa tas ir sobriid,bet mans paarvaldiitaajs ir vieniigais ,kuram ir kritums ?Kaa riikoties-mainiit paarvaldiitaaju vai gaidiit,kad arii mana pensiju paarvaldiitaaja rezultaati uzlabosies?Iespeejams,ka ,ja tagad mainu paarvaldiitaaju ,nopeerkot kaada augosha pensiju fonda daljas ,peec laika saaksies kritums un arii jaunaa fonda dalju veertiiba kritiis.

    • Valters no INDEXO

      Ivar, labdien.

      Situācija tiešām ir sarežģīta, jo paredzēt, kurā brīdī ieguldījumu plāna daļas vērtība augs vai kritīs, ir praktiski neiespējami.

      Diemžēl jūsu jautājumam nav viennozīmīga atbilde. Var gadīties, ka viens ieguldījumu plāns turpina iet dziļākos mīnusos, kamēr otrs aug, un tendence turpinās vēl daudzu gadus. Var arī gadīties otrādi.

      INDEXO iesakām neskatīties uz īstermiņa rādītājiem (1-2 gadi), bet veikt pensiju plāna izvēli, balstoties uz plāna ieguldījumu politiku, riska kategoriju un izmaksām, un palikt pie izvēlētā ilgtermiņā.

      Censties pareģot nāktoni un izdomāt, kurā brīdī būs “izdevīgāk” pensiju plānu mainīt, bieži vien var izrādīties neproduktīvi. Tādēļ jāizvērtē iepriekš minētais un jāveic lēmums, pie kura palikt.

      Ceru, ka atbilde palīdz!
      Ar cieņu,
      Valters

  • Paldies, par epastu, ka Indexo samazina komisijas. Tas patiešām ir ļoti labs – godīgas prakses un solījumu pildīšanas piemērs Latvijas biznesa aprindās, kas patiešām apliecina un turpina audzēt uzticību Indexo, kā pakalpojuma sniedzējam.
    Skaidrs, ka Indexo ir biznesa projekts un ja tas nebūtu izdevīgi (vai to neprasītu tirgus un pārējie tirgus dalībnieki), tad tas netiktu darīts. Bet patiešām esmu patīkami pārsteigts par Indexo iespēto, kas sakustināja ledu un no 1,5-2% komisijām esam nonākuši jau līdz 0,5-0,6%.
    Un ir labi, ka solat turpināt samazināt, pie tam sasniedzot 100milj, kas ir reāls un sasniedzams solis.

    Gribētu redzēt un dzirdēt “resno” Skandināvu banku komentārus, par šo visu, kāpēc visus iepriekšējos gadus varēja turēt augstus procentus un tagad ir “spiestas” samazināt.
    Kā arī, kāpēc līderu bankas nesola pašas samazināt, bet seko līdz – jaunpienācējam Indexo.

    Ir uzsācies “cenu” karš, ko gaidījām tik ilgi šai nozarē.
    Skatos, ka pat 3. Pensiju līmenim komisijas ir patīkami samazinātas.
    Vai Indexo vēl plāno arī 3.pensiju līmeni?

    Neklusējiet informējiet par saviem panākumiem (pēdējā laikā blogs ir pieklusis) un turpiniet informēt cilvēkus. Nu jau ne tikai ar finanšu informāciju, kuru esat snieguši (atkārtošana – zināšanu māte), bet ar saviem taustāmajiem panākumiem.

    Laimīgu un panākumiem bagātu Jauno 2019. Gadu! Lai izdodas nospraustie mērķi, jo Indexo panākumi dos ieguvumu visai mūsu sabiedrībai!!!

    • Elīza no INDEXO

      Labdien, Kārli!

      Paldies par labajiem vārdiem! Prieks, ka mūsu darbs tiek novērtēts!

      Šobrīd mēs strādājam pie tā, lai nostiprinātos 2. pensiju līmeņa tirgū. Jo ātrāk tas tiks izdarīts, jo ātrāk varēsim piedāvāt citus produktus, tādēļ aicinām par mums pastāstīt citiem! Arī 3. pensiju līmenim pienāks savs laiks, un par to noteikti informēsim.

      Ar cieņu,
      Elīza

  • Labdien,

    2018 gada sākumā pievienojos INDEXO Ieguldījumu plāns “INDEXO Izaugsme 47-57” Uz to brīdi tas bija vienīgais, bet tākā īsti vēl neiederos šajā vecuma kategorijā ir doma plānu mainīt uz aktīvāku plānu – piemēram Ieguldījumu plāns “INDEXO Jauda 16-50”.

    Jautājums sekojoš, vai šajā brīdī kad tirgus ir ar mīnuss zīmi šāds solis ir adekvāts? Manuprāt jā, bet ko saka eksperti?

    Paldies jau iepriekš.

    • Sveiks, Gint!

      Pasaules finanšu statistika rāda, ka paredzēt izdevīgāko brīdi pārslēgties nav. Lielākajā tiesā gadījumu izdevīgāk sanāks negaidīt īsto mirkli, bet pievienoties savai vecuma grupai labāk piemērotajam pensiju plānam tajā brīdī, kad tāds ir atrasts.

      Ar cieņu,

      Toms

  • Labdien! Diez vai euro pastāvēs bez ES .Mani interesē, kas varētu notikt ar euro , ja sabruks Itālijas ekanomika un, kā tas varētu atstāt iespaidu uz ES, jo Itālijas ekanomika ir daudz lielāka par Grieķijas…. Lūdzu komentāru.Ar cieņu, Ralfs Kalniņš.

  • Nu jā, ja zinātu kas “apakšā”, nebūtu jāstrādā, varētu spēlēt zolīti.
    Diemžēl, vai varbūt par laimi, neviens nezina ne kad būs krīze, nedz arī kad tā beigsies. Pašreiz jau tirgū vērojama pamatīga korekcija. Un šādos brīžos patiesi galvenais ir sgalabāt mieru un vēsu prātu. Tie, kam interesē spekulantu liktenis var palasīties pēdējos jaunumus: https://heisenbergreport.com/2018/11/17/optionsellers-com-blows-up-as-crude-natural-gas-turmoil-capsizes-clients/

  • Lielāki vai mazāki akciju tirgus kritumi ir ik pa laikam. Burtiski tikko oktobra beigās cenas akcijām diezgan nokritās, pēc ilgstoša nepārtraukta kāpuma. Bet tam ir laicīgi jāgatavojas.
    Nedaudz ārpus tēmas… Kā vienā grāmatā lasīju (nosaukumu vairs neatceros) daļu naudas ir jaiegulda akcijās (var arī fondos) daļu jāliek nost krīzēm.
    Savukārt, kad pienāk krīze un akciju (fondu) cenas ir lejā, var uzkrātos brīvos līdzekļus ieguldīt, jo kā jau minēja rakstā, akciju tirgus ilgtermiņā vienmēr ir atguvies un tad šie papildus ieguldītie līdzekļi ļaus gūt papildus peļņu.

  • Kad pēc jūsu domām gaidāma nākamā akciju tirgu krīze (straujš cenu samazinājums) – jau 2019 vai drīzāk 2020.gadā?

Atstājiet savu komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv