Ko darīt, lai pensijas vecumā nebūtu jāstrādā?

Ko darīt, lai pensijas vecumā nebūtu jāstrādā?
INDEXO Komanda
04.06.2024

Labāk par strādāšanu pensijas vecumā būtu ceļot un baudīt dzīvi, vai ne? Mēs visi vēlamies dzīvot pēc iespējas labāk, mums ir lielas finanšu ambīcijas, bet bieži vien trūkst zināšanu un plāna to sasniegšanai. Par to, kā parūpēties par sevi un savu finanšu nākotni, stāsta INDEXO līdzekļu pārvaldnieks Artūrs Roze. 

Bez papildu uzkrājumiem visticamāk būs jāturpina strādāt arī pensijā 

Prognozes liecina, ka valsts pensija spēs nodrošināt tikai līdz 50 % no algas pirms pensijas. Ir vērts sev uzdot jautājumu (vēlams pēc iespējas agrāk) – vai ar to būs gana?  

Tiek uzskatīts, ka pensija 70 % apmērā no pēdējās algas neliek izjust nekādu diskomfortu. Lielāks ienākumu kritums gan liek pārskatīt ikdienas tēriņus un ieradumus. 

Pētījumi vēsta, ka, lai nezaudētu ierasto dzīves līmeni, daļa Latvijas iedzīvotāju plāno turpināt strādāt arī pensijas vecumā. Bet vai veselība to ļaus? Citi paļaujas uz to, ka viņus uzturēs bērni. Bet vai tas ir taisnīgi pret bērniem? 

Tai pat laikā mēs esam gatavi krāt, taču baidāmies investēt, lai gan tas ir gudrs veids, kā savu naudu pasargāt no inflācijas un ilgtermiņā ievērojami vairot. 

Ko darīt lietas labā? 

1. Izveido drošības spilvenu sirdsmieram.

Iesakām to izveidot vismaz trīs mēnešu izdevumu apmērā, lai neparedzēti tēriņi vai īslaicīgs ienākumu kritums neradītu pārlieku lielu stresu, nepasliktinātu dzīves kvalitāti un neizjauktu finanšu plānus. 

2. Sakārto sava nākotnes kapitāla jautājumu pēc iespējas ātrāk.

Mēs pensijā vidēji pavadām aptuveni 17 gadus, kas nozīmē – papildu valsts pensijai (1. un 2. līmenim) jāuzkrāj pamatīgs naudas daudzums, lai varētu cienīgi baudīt mūža garāko atvaļinājumu. Labā ziņa, naudu ieguldot, piemēram, pensiju 3. līmenī, salikto procentu likme gadu laikā pat mazas, ik mēnesi iemaksātas summas var pārvērst lielos apjomos. Par to vari pārliecināties INDEXO pensiju 3.līmeņa kalkulatorā:  Pensijas kalkulators – Indexo 

3. Ieguldi nevis krāj.

Latvijas Bankas veiktajā finanšu pratības pētījumā noskaidrots, ka mazāk nekā piektā daļa latviešu savus brīvos līdzekļus iegulda. Lielākā daļa tos turpina krāt bankas kontā. Diemžēl, uzkrājot bankas kontā, naudas vērtība inflācijas ietekmē samazinās. Šobrīd arī bezsaistību krājrīku piedāvātās procentu likmes ir zemākas par vidējo inflāciju. (1)  

Savukārt ieguldījumam indeksu fondā būtu jānodrošina aptuveni 8 % ienesīgums. Tas ne tikai pasargās ieguldījumu no inflācijas, bet ilgākā laika termiņā daudzkāršos ieguldījuma apjomu. 

4. Pirms izvēlies citus investīciju veidus, sāc ar pensiju 3. līmeni.

Tas ir viens no ieguldījumu rīkiem, kas paredzēts tieši vecumdienām. Lai veicinātu tā izmantošanu, valsts nodokļu atmaksas veidā vēl piemaksā. Proti, no iemaksām, ko veic pensiju 3. līmenī katru gadu vari atgūt 20 %.*

Mēs piedāvājam unikālu robotizētu risinājumu pensiju 3. līmeņa uzkrājuma veidošanai, vairāk info: Kā tas strādā? – Indexo 

5. Ieguldi regulāri un neļauj tirgus svārstībām sevi ietekmēt.

Finanšu tirgus svārstības ieguldītājam var radīt plašu emociju buķeti. Tomēr finanšu jomā labāk izvairīties no impulsīviem, emocijās balstītiem lēmumiem. Arī tad, kad finanšu tirgos vērojams kritums. Lai mazinātu tirgus svārstību risku, aicinām veikt gan laikā, gan aktīvos diversificētus ieguldījums. Nosaki budžetu ieguldījumiem, ieguldi regulāri un izvairies no nevajadzīgas naudas izņemšanas.  

Mūsu Latvijas pensiju pārvaldē ieviestā un jau vairāk nekā 50 gadus pasaulē atzītā indeksu jeb pasīvā ieguldīšanas pieeja nodrošina diversificētus ieguldījumus ar zemām izmaksām. Kā redzams manapensija.lv tieši šī pieeja nodrošina arī labākos aktīvo pensiju plānu ilgtermiņa rezultātus. Kā vienmēr – jāpiebilst, ka vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzvērtīgu rezultātu nākotnē.

Plašāka saruna ar Artūru skatāma raidījumā “MEDIĀNA” (no 35:11).

*Par daļu, kas nepārsniedz 10% no algas vai ne vairāk par 4000 EUR gadā. Nodokļu atmaksu saņemsi, ja esi IIN (iedzīvotāju ienākuma nodokļa) maksātājs un ja iesniegsi gada ienākumu deklarāciju. 

Avoti: 

  1. Kredītiestāžu piedāvātās noguldījumu procentu likmes, Latvijas Banka 
  2. Finanšu pratības novērtējumi, Latvijas Banka 

Raksti par saistītām tēmām: 

Komentāri

Atstājiet pirmo komentāru

Pieraksties INDEXO
jaunumiem un uzzini pirmais

Pierakstīties

Izvēlies, kuram
produktam pievienoties

INDEXO
pensiju 2. līmenis

6 % tavas algas jau šobrīd krājas pensiju 2. līmenī. Ieguldi to efektīvāk ar INDEXO.
Pievienoties

INDEXO
pensiju 3. līmenis

Veic iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrāj, izmantojot automatizētu ieguldīšanas sistēmu.
Pievienoties

Izvēlies savam vecumam
atbilstošāko plānu

INDEXO Jauda

16-50
Izdevīgākais 16–50
gadu vecumam!
Svārstīgs, ar augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Izaugsme

47-57
Izdevīgākais 47-57
gadu vecumam!
Vidēji svārstīgs, ar vidēji augstu peļņas potenciālu
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

INDEXO Konservatīvais

55+
Labākais 55+
gadu vecumam!
Stabilitāte gadiem 
pirms pensijas
Pievienoties
Dokumenti un nosacījumi

Notiek pāradresācija
uz Latvija.lv

1

Identificējies Latvija.lv portālā
ar kādu no piedāvātajiem veidiem

2

Izvēlies e-iesniegumu 
pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai (2. no beigām)

3

Izvēlies savam vecumam atbilstošāko ieguldījumu plānu
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv
Izlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lvIzlaist instrukciju – pārslēgties uz Latvija.lv