Tuvojoties pensijai, aizvien svarīgāka kļūst ne tikai pensiju uzkrājuma peļņa, bet arī tā stabilitāte. Tādēl piesakam tirgū pensiju plānu “INDEXO Konservatīvais 55+”!

Tas ir pirmais pasīvi pārvaldītais, zemu izmaksu pensiju plāns Latvijā ar konservatīvu ieguldījumu stratēģiju. Mūsuprāt, tas ir gudrākais 2. pensiju līmeņa ieguldījums tiem, kuri sasnieguši vismaz 55 gadu vecumu.

Ar plāna nosacījumiem un dokumentiem iespējams iepazīties šeit.

Plānam iespējams pieteikties dažu minūšu laikā, spiežot šeit.

Zemāk aprakstām pensiju plāna “INDEXO Konservatīvais 55+” galvenās īpašības!

indexo konservatīvais pensiju plāns uzsāk darbību

Pirmkārt, kādēļ izvēlēties konservatīvu plānu, tuvojoties pensijai?

Ja piedalies 2. pensiju līmenī, tajā uzkrājas 6 % no tavas darba algas – tā ir nopietna nauda. Jaunībā šo naudu vēlams ieguldīt akciju tirgū, kur gaidāma lielāka peļņa.

Tuvāk pensijai vairāk jādomā par stabilitāti. Nav pieļaujams risks, ka akciju tirgus krīze varētu “apēst” būtisku daļu no uzkrājuma tieši pirms došanās pensijā.

Brīdī, kad līdz pensionēšanās vecumam atlikuši 8–10 gadi vai mazāk, ieteicams pārslēgties uz stabilākiem pensiju plāniem.

Pensiju plāna “INDEXO Konservatīvais 55+” aktīvi tiek ieguldīti tikai stabilu parādzīmju (obligāciju) tirgū.

Salīdzinot ar akcijām, parādzīmju tirgus  ir mazāk ienesīgs, bet stabilāks. Tādēļ, salīdzinot ar citiem INDEXO pensiju plāniem,  “INDEXO Konservatīvais 55+” gaidāmais risks ir daudz zemāks.

Pensiju plānu raksturo četras galvenās īpašības:

1. Ieguldījums tikai augstākās kvalitātes investīciju kategorijas parādzīmēs.

Tirgū ir pieejami produkti, kuri zem “konservatīva” nosaukuma veic ieguldījumus zemākas kvalitātes, augstāka riska parādzīmēs. Mūsuprāt ieguvums no šādas pieejas – augstāka peļņa “labajos laikos” – neatsver risku – lielāki zaudējumi grūtos brīžos. Konservatīvam pensiju plānam ir jābūt konservatīvam ne tikai pēc vārda.

Tādēļ “INDEXO Konservatīvais 55+” iegulda tikai pašās kvalitatīvākajās investīciju kategorijas parādzīmēs, kurām jāuzrāda labi rezultāti arī grūtos laikos. Tā ir drošākā ieguldījumu kategorija, kurā iekļauti spēcīgu valstu un lielu, stabilu uzņēmumu vērtspapīri.

2. Ieguldījums tikai EUR valūtā nominētās obligācijās.

Pensiju plāns iegulda tikai EUR valūtā. Tuvojoties pensijai, uzkrājumu nav vēlams pakļaut valūtas kursu haotiskajām īstermiņa svārstībām.

3. Pasīvā līdzekļu pārvaldīšana un ieguldījums indeksu fondos.

“INDEXO Konservatīvais 55+” ir pasīvi pārvaldīts ieguldījumu plāns. Mēs necenšamies uzminēt, kuras parādzīmes būs ienesīgākās, un necenšamies paredzēt tirgus kustības. Tā vietā mēs ieguldām automātiski, sadalot ieguldījumu (un risku) pa tūkstošiem dažādu vērtspapīru.

Ieguldījumu sadalījums (ar pilnu mērķa aktīvu sadalījumu iespējams iepazīties šeit):

  • 75 % EUR nominētas investīciju kategorijas uzņēmumu parādzīmes.
  • 25 % EUR nominētas investīciju kategorijas valsts parādzīmes.

Ieguldījumus mēs veicam, izmantojot parādzīmju tirgus indeksiem piesaistītos fondus (tā saucamos “indeksu fondus”).

Pasaules finanšu statistika rāda, ka pasīvi pārvaldīts ieguldījums ar zemām izmaksām ilgtermiņā ar augstu ticamību nodrošinās labu rezultātu.

4. Zemas izmaksas.

Tāpat kā citus INDEXO pensiju plānus, “INDEXO Konservatīvais 55+” raksturo zemas izmaksas un caurspīdība.

Maksimālās pensiju plāna pārvaldīšanas izmaksas ir 0,60 % gadā (no 2019. gada 1. janvāra – 0,50 % gadā). Tās iekļauj  fiksētu pārvaldītāja komisiju 0,50 % gadā un turētājbankas komisiju 0,10 % gadā (no 2019. gada 1. janvāra – respektīvi 0,40 % un 0,10 % gadā).

INDEXO reizi ceturksnī publicē visas izmaksas, kas ir saistītas ar pensiju plānu pārvaldīšanu – lai tu vienmēr zinātu, kur aiziet tava nauda.

Kāda ir “INDEXO Konservatīvais 55+” drošība?

Konservatīvie pensiju plāni pēc savas uzbūves ir ārkārtīgi droši, bet jebkurš ieguldījums finanšu tirgos saistās ar zināmiem riskiem.

No tirgus riska perspektīvas būtiskākais pensiju plāna risks ir procentlikmju risks. Ja tirgū strauji ceļas procentu likmes, visi konservatīvie pensiju plāni tirgū var piedzīvot jūtamus zaudējumus. Tomēr šie potenciāli zaudējumi ir ievērojami mazāki, nekā tie, kuri gaidāmi akciju tirgus krīzes laikā (aktīvajos pensiju plānos).

No ieguldītāja aizsardzības perspektīvas visi INDEXO pensiju plāni ir aizsargāti tieši tāpat kā lielo banku pensiju plāni:

  • Līdzekļi stāv nošķirti turētājbankā (Swedbank AS).
  • Visas darbības tiek pārbaudītas dubultā – gan mūsu, gan turētājbankas pusē.
  • Likums pilnībā aizsargā tavu naudu arī maz ticamajā gadījumā, ja INDEXO nonāk finanšu grūtības. Vairāk par to vari uzzināt šeit.

Visbeidzot, pensiju plāns iegulda tikai augstas kvalitātes, investīciju kategorijas parādzīmēs, kas nominētas EUR valūtā. Tas nozīmē ārkārtīgi augstu stabilitāti kā labos, tā grūtos laikos.

Ja tev ir 55+ gadi, iesakām pievienoties “INDEXO Konservatīvais 55+”!

Mūsuprāt, tas ir gudrākais veids, kā ieguldīt 2. pensiju līmeņa naudu pēdējos gados pirms pensijas. Mēs šo plānu iesakam ne tikai klientiem, bet arī saviem kolēģiem, draugiem un ģimenes locekļiem, kuri jau sasnieguši 55 gadu vecumu.

Pensiju plānam vari pieteikties dažu minūšu laikā interneta vidē, sekojot vienkāršajām instrukcijām šeit.

Ja tev rodas kādi jautājumi par šo pensiju plānu, droši raksti komentāros vai zvani uz 20 006 088!



Ienāc INDEXO pamatlapā un uzzini par pirmajiem modernajiem, zemu izmaksu pensiju plāniem Latvijā!

Ja raksts likās interesants un vēlies turpināt sevi izglītot finanšu jautājumos, spied šeit, lai pierakstītos jaunumiem!