Lai arī lielākoties dzīvojam šeit un tagad, kaut gribot negribot jau laicīgi būtu jādomā arī par savu nākotni un ilgtermiņa uzkrājumiem pensijai. Galvenokārt jau tādēļ, lai vecumdienās nenonāktu situācijā kā pasakā par skudru un sienāzi, kad saprotam, ka no pensijas čiks vien iznācis.

Ja nedaudz piemirsies- pasakā skudra cītīgi strādāja visu vasaru, lai nodrošinātos pret ziemas skarbajiem apstākļiem, savukārt sienāzis laimīgi lēkāja pa pļavu, par nākotni nedomādams. Un tad pienāca ziema. Pasakas morāle? Jo agrāk sāksim domāt par savu nākotni ilgtermiņā, jo labāku pensiju varēsim saņemt. Tomēr pastāv iespēja, ka ne vienmēr ir skaidri saprotams, kā veiksmīgāk veidot pensijas uzkrājumus, īpaši, ja esi pašnodarbinātais.

Kādēļ būtu vērts veidot uzkrājumus

Latvijā pensiju sistēma ir sadalīta trijos līmeņos, kur 1. un 2.pensiju līmenis ir obligāts ikvienam, kurš strādā Latvijā, savukārt 3.pensijas līmenis jau ir brīvprātīgs un katrs pats var izlemt, vai veikt tajā iemaksas vai arī ne.
Ja 1.pensiju līmenis ir paredzēts kopīgā valsts pensiju budžeta uzkrāšanai, tad 2. un 3.pensiju līmenis ir paredzēts katra cilvēka individuālajam pensijas uzkrājumam, lai palīdzētu nodrošināt labākas vecumdienas un lielāku pensiju.

Arī pašnodarbinātie veic sociālās iemaksas 1. un 2.pensiju līmenī. Likumprojekts “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka pašnodarbinātie, kuru ienākumi nesasniedz minimālo algu mēnesī, maksā 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskā ienākuma. Tie pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo algu mēnesī, maksā 31,07% no brīvi izraudzīta iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī, un 10% pensiju apdrošināšanai no izvēlēta iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Bet vai ar to pietiek, lai nodrošinātu bezrūpīgas vecumdienas?
It īpaši par to var aizdomāties tie frīlanceri, kuru ienākumi no saimnieciskās darbības ir mazāki vai pat neregulāri. Attiecīgi var likties, ka 2.pensiju līmenis var nenodrošināt vēlamos dzīves apstākļus pensijas gados. Vēl traģiskāka situācija veidojas tad, ja sociālās iemaksas netiek veiktas vispār, jo tādā gadījumā būs jāpaļaujas tikai uz valsts garantēto vecuma pensiju, kuras apmērs tieši atkarīgs no darba stāža. Šobrīd Latvijā ir noteikts, ka personām, kurām Latvijas darba stāžs ir vismaz 15 gadi, minimālās vecuma pensijas apmērs nevar būt mazāks par 149,60 eiro, personām ar invaliditāti kopš bērnības – 179,30 eiro, savukārt, ja stāžs ir 16 un vairāk gadi, minimālo vecuma pensijas apmēru nosaka, palielinot to par 2,72 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu, personām ar invaliditāti kopš bērnības – par 3,26 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu. Vai ar šādu pensiju Tev pietiks, lai apmaksātu rēķinus, nopirktu pārtiku, zāles un citas nepieciešamās lietas? Visticamāk, ka ne. Tieši tāpēc jau tagad ir vērts aizdomāties par papildu uzkrājumu veidošanu. Pašnodarbinātām personām šim nolūkam var lieliski palīdzēt pensijas 3.līmenis, kurā katrs pats var brīvi veikt iemaksas.

Praktiskie ieguvumi pašnodarbinātajiem no 3.pensiju līmeņa

Ne vienmēr sociālās iemaksas būs tik lielas, lai nodrošinātu labus pensiju uzkrājumus. Tieši tāpēc arvien vairāk cilvēku Latvijā izvēlas veikt iemaksas 3.pensiju līmenī. Turklāt lielākajai daļai cilvēku arī patīk 3.pensiju līmeņa sniegtās priekšrocības:

Naudu varēsi sākt tērēt, sasniedzot 55 gadu vecumu

Daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri satraucas par to, ka līdz pensijai nemaz nenodzīvos, jo pensionēšanās vecums ik pa laikam tiek palielināts, novērtē to, ka šai līmenī veidotos uzkrājumus varēs sākt tērēt jau no 55 gadu vecuma, kas, protams, var kalpot arī kā lielisks drošības spilvens, ja pēkšņi nepieciešama nauda kādam lielākam pirkumam vai kādam citam mērķim. Un pats labākais ir tas, ka naudu var izņemt visu uzreiz, vai pa daļām.

Iespējams atgūt daļu no iemaksātās summas

Lai motivētu cilvēkus veidot uzkrājumus 3.pensiju līmenī, valsts paredzējusi to, ka katru gadu iespējama nodokļu atmaksa par 3.pensiju līmeni. Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, iespējams saņemt atpakaļ līdz 20 % no gadā veiktajām iemaksām. Turklāt veiktās iemaksas deklarācijā parādās automātiski, tādēļ no cilvēka nav nepieciešamas, nekādas papildu darbības. Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā, tas lieliski atvieglo dzīvi un ietaupa jau tā tik dārgo laiku.

Uzkrājumu iespējams atstāt mantojumā

Ļoti svarīgi ir tas, ka tiek nodrošināta pensiju mantošana, kas ir spēkā tad, ja pats cilvēks līdz pensijai nemaz nenodzīvo. Jebkuram 3.pensiju līmeņa dalībniekam ir iespējams norādīt, konkrētas personas, kuras cilvēka nāves gadījumā varēs saņemt uzkrājumu. Ja nav norādīta neviena konkrēta persona, uzkrājums tiek mantots civillikuma noteiktajā kārtībā. Starp citu, no 2020.gada arī 2.pensiju līmenis ir mantojams.

Piesakies INDEXO konsultācijai un uzzini, kā veidot uzkrājumus 3.pensiju līmenī jau tagad: www.indexo.lv/pierakstities/